A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A legbiztosabb módszer a gyermeki szorongás megelőzésére

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-07-31
Ausztrál kutatók úgy találták, hogy azok az óvodások, akiket szüleik ésszerű keretek között kockázatvállalásra buzdítanak, kevésbé szenvednek szorongásos tünetektől, mint azok, akiket a széltől is óvnak. Ha nem szeretnéd, hogy gyermeked szorongjon, engedd, hogy néha kipróbálja a veszélyt!
A legbiztosabb módszer a gyermeki szorongás megelőzésére

A Macquaire Egyetem munkatársai 312 ausztrál és holland családot vontak be a kutatásukba. Arra voltak kíváncsiak, van-e összefüggés a kockázatvállalásra buzdító szülői hozzáállás és a gyerekek szorongásának mértéke között.
 

Vizsgálatukban úgy találták, hogy az átlagosnál jóval ritkábban szoronganak azok a gyerekek, akiknek a szülei engedik, hogy kipróbálják magukat és a határaikat feszegessék.

Ezek a szülők nem csak a szabad játékot, a sok mozgást és az időnkénti ijedtséget engedik meg a gyerekeiknek, hanem attól sem riadnak vissza, hogy a kicsi időnként megtapasztalja, milyen érzés veszíteni – ez valami olyasmi, amitől ma a legtöbben óvják a kisgyermeket, attól való félelmükben, hogy lerombolja az önbizalmukat, pedig úgy tűnik, pont az ellenkezője igaz.

"A 4-17 év közötti ausztrál gyermekek és fiatalok hét százaléka szenved szorongásos zavaroktól. Meg kell tanulnunk segíteni az érintett családoknak, hogy ez a szám csökkenhessen. Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a gyermekkori kockázatvállalás segíti az értelmi, az érzelmi és a szociális fejlődést, de a mi vizsgálatunk az első, amely szerint a szorongás enyhítésére is megfelelő ez a módszer", mondta el a tanulmány társszerzője, Jennie Hudson.

Mivel nemzetközi kutatásról van szó, a szerzőknek lehetőségük volt a különböző kultúrák nevelési stílusainak összehasonlítására. Úgy találták, hogy a hollandok általánosságban inkább támogatják az ilyen jellegű tevékenységeket, mint az ausztrálok. Érdekesség, hogy míg az anyák nem tesznek különbséget a fiaik és a lányaik között e tekintetben, addig az apákra mindkét országból igaz volt az, hogy a lányaikat jobban féltik, míg a fiaikat szívesen buzdítják a határok feszegetésére.

Azt azonban a kutatók is elismerik, hogy csodaszert nem fedeztek fel: "Noha a bátorító szülői magatartás nem minden esetben gyógyítja a szorongást, az eredmények mindenképpen ígéretesek. A szülők nagy eséllyel előzhetik meg az ilyen jellegű panaszok kialakulását azáltal, hogy finoman terelgetik gyermekeiket önmaguk kipróbálása és a határaik megismerése irányába", vélekedett Hudson.

Indexkép: pxhere

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja