SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

A legbiztosabb módszer a gyermeki szorongás megelőzésére

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-07-31
Ausztrál kutatók úgy találták, hogy azok az óvodások, akiket szüleik ésszerű keretek között kockázatvállalásra buzdítanak, kevésbé szenvednek szorongásos tünetektől, mint azok, akiket a széltől is óvnak. Ha nem szeretnéd, hogy gyermeked szorongjon, engedd, hogy néha kipróbálja a veszélyt!
A legbiztosabb módszer a gyermeki szorongás megelőzésére

A Macquaire Egyetem munkatársai 312 ausztrál és holland családot vontak be a kutatásukba. Arra voltak kíváncsiak, van-e összefüggés a kockázatvállalásra buzdító szülői hozzáállás és a gyerekek szorongásának mértéke között.
 

Vizsgálatukban úgy találták, hogy az átlagosnál jóval ritkábban szoronganak azok a gyerekek, akiknek a szülei engedik, hogy kipróbálják magukat és a határaikat feszegessék.

Ezek a szülők nem csak a szabad játékot, a sok mozgást és az időnkénti ijedtséget engedik meg a gyerekeiknek, hanem attól sem riadnak vissza, hogy a kicsi időnként megtapasztalja, milyen érzés veszíteni – ez valami olyasmi, amitől ma a legtöbben óvják a kisgyermeket, attól való félelmükben, hogy lerombolja az önbizalmukat, pedig úgy tűnik, pont az ellenkezője igaz.

"A 4-17 év közötti ausztrál gyermekek és fiatalok hét százaléka szenved szorongásos zavaroktól. Meg kell tanulnunk segíteni az érintett családoknak, hogy ez a szám csökkenhessen. Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a gyermekkori kockázatvállalás segíti az értelmi, az érzelmi és a szociális fejlődést, de a mi vizsgálatunk az első, amely szerint a szorongás enyhítésére is megfelelő ez a módszer", mondta el a tanulmány társszerzője, Jennie Hudson.

Mivel nemzetközi kutatásról van szó, a szerzőknek lehetőségük volt a különböző kultúrák nevelési stílusainak összehasonlítására. Úgy találták, hogy a hollandok általánosságban inkább támogatják az ilyen jellegű tevékenységeket, mint az ausztrálok. Érdekesség, hogy míg az anyák nem tesznek különbséget a fiaik és a lányaik között e tekintetben, addig az apákra mindkét országból igaz volt az, hogy a lányaikat jobban féltik, míg a fiaikat szívesen buzdítják a határok feszegetésére.

Azt azonban a kutatók is elismerik, hogy csodaszert nem fedeztek fel: "Noha a bátorító szülői magatartás nem minden esetben gyógyítja a szorongást, az eredmények mindenképpen ígéretesek. A szülők nagy eséllyel előzhetik meg az ilyen jellegű panaszok kialakulását azáltal, hogy finoman terelgetik gyermekeiket önmaguk kipróbálása és a határaik megismerése irányába", vélekedett Hudson.

Indexkép: pxhere

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja