SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bor a konyhában (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

- 2011-03-21
Gasztronómiai élmény fokozása.Igyunk, főzzünk vele vagy mindkettőt?


Egy jó bor kibontása hangulatos estét jelenthet sokak számára. Ami nem feltétlenül a mennyiségről, inkább a minőségről és a bor kulináris élvezetéről szól. Jó nedű kiválasztása kiegyensúlyozhatja ételeinket. Harmóniával töltheti meg. Minden ételhez van megfelelő bor is. A legfontosabb, hogy soha ne használjunk rossz minőségű bort a főzéshez. Odafigyeléssel  csodákra lehetünk képesek a konyhában. Biztos sokaknak volt már olyan érzése, hogy kipróbálná, de nem tudja, merje-e. Bele kell vágni. Gyakorlat teszi a mestert.  Akár a konyhában, mikor magunknak főzünk vagy mikor vendégeket várunk egy kerti partihoz a lehetőség a kezünkben van. Hát bátran használjuk ki. Minden jó bor felfedi kilétét amint megérezzük az illatát,ízét. Elmeséli eredetét akaratlanul. Ezt  párosítva az étellel csak elismerő szavakat kaphatunk.  Főzésnél az étel a test, a bor, amit hozzá használunk a láb. Olyan akár egy nagy keringő az ízek világában. A tánc, amit soha nem felejtünk el. Megtanulható és  kiváló élményt is nyújt egyben. Nem csak ízletessé teszi ételeinket, kis mennyiségben az orvostudomány megállapítása szerint  egészséges is. Nem kell félnünk, ha gyermekeink is enni akarnak az ételből, hiszen a borban lévő alkoholtartalom magas hőmérsékleten elpárolog. Sajnos hazánkban még nem nyerte el méltó helyét a bor, pedig más kultúrák már évszázadok óta használják az ételekhez. Hazánk igen gazdag jó borvidékekben. A lehetőségeink tehát adottak. Már csak azt kell tudni melyik bor mihez illik. Nyilván szakértelem kell hozzá, de mint minden más ez is elsajátítható. Pár szóban említeném csak meg, milyen étel mellé mit ajánlatos inni. Amit  az étel mellé iszunk természetesen a főzéséhez is használhatjuk. Érdemes tudni, hogy a sült  és vörös húsokhoz testes Kékfrankos dukál. Zöldséges, illetve fehér húsokhoz Chardonnay passzol nagyon jól. Halételekhez a Sauvignon Blanc lehet a tökéletes választás. Vad-ételekhez, sztékekhez a Merlot kölcsönöz kiváló eleganciát. Szárnyasokhoz, akár galamb, akár liba, tökéletes a Pinot Noir. Nem maradhat el természetesen a desszert-bor sem, amit  hazánkban a Tokaji édes borok képviselnek. Tökéletes bennük a cukor és a sav egyensúlya. Mindenféleképpen figyelni kell a bor savasságára és aszerint használni, ne legyen édesebb a bor, mint a desszert, mert elronthatja az összhatást. Ha a tudás birtokában vagyunk, és bátran merjük azt alkalmazni, akkor  sokat nyerünk, és az íz-világunk is kiteljesedik.

Fotó:Ilagam

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Sokkoló eredményt hozott az agyevő amőba miatt vett vízminták vizsgálata

Az agyevő amőba által okozott fertőzéssel kapcsolatban Párkány Vadas strandfürdőjében a hatóságok szerint a mintavételek több mint háromnegyedében találtak amőbát.

Ha ilyen popcornt vettél, ne fogyaszd el, rákkeltő lehet!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!

35 évig hordta a testében a megkövesedett magzatot - döbbenetes felfedezés egy 73 éves nőnél

Egy ritka és sokkoló orvosi eset kapcsán derült fény arra, hogy egy 73 éves algériai nő 35 éven át hordozott a hasüregében egy elhalt, megkövesedett magzatot - anélkül, hogy tudott volna róla. A "kőgyermek" esete nemcsak megdöbbentő, de bepillantást enged a női test elképesztő alkalmazkodóképességébe is.

Hogyan érinti a kánikula a szívet, a szívbetegeket?

A kánikulában sokan érezhetik kimerültnek magukat, az sem ritka, hogy ájulásközeli állapotot okoz a forróság. Azonban, akik mellkasi fájdalmat, légszomjat, gyors, esetleg szabálytalan pulzust érzékelnek, feltétlenül forduljanak orvoshoz. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont - Prima Medica kardiológusa arra is felhívta a figyelmet, hogy szívbetegek, idősek és krónikus betegséggel élők hogyan óvhatják a szívüket a kánikulában.

Két űrbeli kutatásban vesz részt a Semmelweis Egyetem

25 tudományos kutatást visz a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére Kapu Tibor, a magyar kutatóűrhajós kéthetes küldetéséhez, ebből kettőt a Semmelweis Egyetem kutatói kezdeményeztek. A tudományos programba bekerült az űrutazás során fellépő egészségügyi - kardiovaszkuláris és egyensúlyszervi - problémák telemedicinás kísérlete és egy nanoszálalapú szemészeti gyógyszerformuláció alkalmazásának vizsgálata is mikrogravitációs körülmények között.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja