SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Bor a konyhában (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

- 2011-03-21
Gasztronómiai élmény fokozása.Igyunk, főzzünk vele vagy mindkettőt?
Bor a konyhában (Cikkíró pályázatra beküldött írás)


Egy jó bor kibontása hangulatos estét jelenthet sokak számára. Ami nem feltétlenül a mennyiségről, inkább a minőségről és a bor kulináris élvezetéről szól. Jó nedű kiválasztása kiegyensúlyozhatja ételeinket. Harmóniával töltheti meg. Minden ételhez van megfelelő bor is. A legfontosabb, hogy soha ne használjunk rossz minőségű bort a főzéshez. Odafigyeléssel  csodákra lehetünk képesek a konyhában. Biztos sokaknak volt már olyan érzése, hogy kipróbálná, de nem tudja, merje-e. Bele kell vágni. Gyakorlat teszi a mestert.  Akár a konyhában, mikor magunknak főzünk vagy mikor vendégeket várunk egy kerti partihoz a lehetőség a kezünkben van. Hát bátran használjuk ki. Minden jó bor felfedi kilétét amint megérezzük az illatát,ízét. Elmeséli eredetét akaratlanul. Ezt  párosítva az étellel csak elismerő szavakat kaphatunk.  Főzésnél az étel a test, a bor, amit hozzá használunk a láb. Olyan akár egy nagy keringő az ízek világában. A tánc, amit soha nem felejtünk el. Megtanulható és  kiváló élményt is nyújt egyben. Nem csak ízletessé teszi ételeinket, kis mennyiségben az orvostudomány megállapítása szerint  egészséges is. Nem kell félnünk, ha gyermekeink is enni akarnak az ételből, hiszen a borban lévő alkoholtartalom magas hőmérsékleten elpárolog. Sajnos hazánkban még nem nyerte el méltó helyét a bor, pedig más kultúrák már évszázadok óta használják az ételekhez. Hazánk igen gazdag jó borvidékekben. A lehetőségeink tehát adottak. Már csak azt kell tudni melyik bor mihez illik. Nyilván szakértelem kell hozzá, de mint minden más ez is elsajátítható. Pár szóban említeném csak meg, milyen étel mellé mit ajánlatos inni. Amit  az étel mellé iszunk természetesen a főzéséhez is használhatjuk. Érdemes tudni, hogy a sült  és vörös húsokhoz testes Kékfrankos dukál. Zöldséges, illetve fehér húsokhoz Chardonnay passzol nagyon jól. Halételekhez a Sauvignon Blanc lehet a tökéletes választás. Vad-ételekhez, sztékekhez a Merlot kölcsönöz kiváló eleganciát. Szárnyasokhoz, akár galamb, akár liba, tökéletes a Pinot Noir. Nem maradhat el természetesen a desszert-bor sem, amit  hazánkban a Tokaji édes borok képviselnek. Tökéletes bennük a cukor és a sav egyensúlya. Mindenféleképpen figyelni kell a bor savasságára és aszerint használni, ne legyen édesebb a bor, mint a desszert, mert elronthatja az összhatást. Ha a tudás birtokában vagyunk, és bátran merjük azt alkalmazni, akkor  sokat nyerünk, és az íz-világunk is kiteljesedik.

Fotó:Ilagam

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja