SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bor a konyhában (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

- 2011-03-21
Gasztronómiai élmény fokozása.Igyunk, főzzünk vele vagy mindkettőt?


Egy jó bor kibontása hangulatos estét jelenthet sokak számára. Ami nem feltétlenül a mennyiségről, inkább a minőségről és a bor kulináris élvezetéről szól. Jó nedű kiválasztása kiegyensúlyozhatja ételeinket. Harmóniával töltheti meg. Minden ételhez van megfelelő bor is. A legfontosabb, hogy soha ne használjunk rossz minőségű bort a főzéshez. Odafigyeléssel  csodákra lehetünk képesek a konyhában. Biztos sokaknak volt már olyan érzése, hogy kipróbálná, de nem tudja, merje-e. Bele kell vágni. Gyakorlat teszi a mestert.  Akár a konyhában, mikor magunknak főzünk vagy mikor vendégeket várunk egy kerti partihoz a lehetőség a kezünkben van. Hát bátran használjuk ki. Minden jó bor felfedi kilétét amint megérezzük az illatát,ízét. Elmeséli eredetét akaratlanul. Ezt  párosítva az étellel csak elismerő szavakat kaphatunk.  Főzésnél az étel a test, a bor, amit hozzá használunk a láb. Olyan akár egy nagy keringő az ízek világában. A tánc, amit soha nem felejtünk el. Megtanulható és  kiváló élményt is nyújt egyben. Nem csak ízletessé teszi ételeinket, kis mennyiségben az orvostudomány megállapítása szerint  egészséges is. Nem kell félnünk, ha gyermekeink is enni akarnak az ételből, hiszen a borban lévő alkoholtartalom magas hőmérsékleten elpárolog. Sajnos hazánkban még nem nyerte el méltó helyét a bor, pedig más kultúrák már évszázadok óta használják az ételekhez. Hazánk igen gazdag jó borvidékekben. A lehetőségeink tehát adottak. Már csak azt kell tudni melyik bor mihez illik. Nyilván szakértelem kell hozzá, de mint minden más ez is elsajátítható. Pár szóban említeném csak meg, milyen étel mellé mit ajánlatos inni. Amit  az étel mellé iszunk természetesen a főzéséhez is használhatjuk. Érdemes tudni, hogy a sült  és vörös húsokhoz testes Kékfrankos dukál. Zöldséges, illetve fehér húsokhoz Chardonnay passzol nagyon jól. Halételekhez a Sauvignon Blanc lehet a tökéletes választás. Vad-ételekhez, sztékekhez a Merlot kölcsönöz kiváló eleganciát. Szárnyasokhoz, akár galamb, akár liba, tökéletes a Pinot Noir. Nem maradhat el természetesen a desszert-bor sem, amit  hazánkban a Tokaji édes borok képviselnek. Tökéletes bennük a cukor és a sav egyensúlya. Mindenféleképpen figyelni kell a bor savasságára és aszerint használni, ne legyen édesebb a bor, mint a desszert, mert elronthatja az összhatást. Ha a tudás birtokában vagyunk, és bátran merjük azt alkalmazni, akkor  sokat nyerünk, és az íz-világunk is kiteljesedik.

Fotó:Ilagam

LEGOLVASOTTABB

Súlyos mérgezést okozhat - egyre több kamasz használ ilyet

Bár tüdőrákot nem, de gyors nikotinmérgezést okozhat a snüssz. Egyre többen használják, miközben a rövid- és hosszú távú veszélyek sokak előtt ismeretlenek.

5 mondat, amit minden fiúnak hallania kell a szüleitől: így lesz belőle empatikus és magabiztos férfi

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke bátor, önazonos és kiegyensúlyozott felnőtté váljon — ám a fiúgyermekek nevelésében is sok beidegződés él, amelyek az érzések elfojtását, a teljesítménykényszert vagy a hibák kerülését erősítik. Pedig a fiúk is vágyják, hogy megértsék, szerethetőek önmagukért, nem csak az eredményeikért vagy erősségükért. Ezek a szülői mondatok idővel belső hanggá válnak, és meghatározhatják, hogyan látják önmagukat egész életük során.

Autizmus-szerű tünetek az óvodásoknál: A korlátlan kütyüzés veszélyei

"A mai óvodáskorúak nem tudnak olyan nyelvi szinten teljesíteni, mint az 5 évvel ezelőtti óvodások" - figyelmeztet egy friss magyar kutatás. A szakemberek szerint már bölcsődés korban kütyüznek a gyerekek, és ezt súlyos fejlődési problémák követik. De visszafordítható-e a folyamat? Mikortól kell aggódni?

Régi tévhit dőlhet meg a mogyorófélékről

A magvak fogyasztása, tünetmentes időszakban, nem növeli az egyik gyakori vastagbélgyulladás, az ún. divertikulitisz kockázatát, sőt akár enyhén csökkentheti is - derül ki a Semmelweis Egyetem friss tanulmányából. A kutatók kb. 800 ezer ember adatait elemezték, hogy kiderítsék: indokolt-e a régen sokszor hangoztatott tanács, miszerint a betegségben szenvedőknek kerülniük kell a mogyoróféléket - vagy ez csupán városi legenda.

Eltűnt egy tizenöt éves holland lány Pápáról

Egy 15 éves holland származású lány, Seline Engelina Marie Louis Kerseboom tűnt el Pápán november 10-én, akinek felkutatásához a rendőrség a lakosság segítségét kéri. A tinédzser az otthonából távozott ismeretlen helyre, telefonon azóta sem elérhető, eltűnése óta semmilyen hír nincs róla.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja