A gyomorrontása miatt kórházba került Rákóczi Feri élelmiszerbiztonsági tanácsai
Súlyos gyomorrontással, napokig nyomta a kórházi ágyat Rákóczi Feri. Bár a romlott madártejet vendégségben fogyasztotta el, a kiszáradás szélén életre szóló fogadalmat tett: mindent elkövet azért, hogy mindig biztonságos élelmiszer kerüljön az asztalára. A szemléletformálás Feri missziója lett, így most mindenkivel megosztja hasznos tanácsait.
Madártej lett Rákóczi Feri veszte! A Class FM műsorvezetője gyomorrontással került kórházba, és napokig azért küzdöttek az orvosok, hogy ne száradjon ki. „Borzalmas volt! Hőemelkedéssel kezdődött, aztán komolyabb tünetek után egyszer csak a kórházban találtam magam. Legyengültem, három napig még járni is alig bírtam, csak feküdtem, mint egy fadarab. Mint utóbb kiderült, olyan madártejet ettem, amit a vendéglátóm valószínűleg nem megfelelően készített és tárolt a nyári melegben” – mesélt az évekkel ezelőtt történt esetről Rákóczi Feri.
Mint mondja, a kellemetlenségek ellenére egyáltalán nem haragudott az ismerősére, azt azonban már a kórházban megfogadta: maximálisan odafigyel saját háztartásában az élelmiszerbiztonságra, főleg, mert otthon ő a „főzőember”. Sőt, mióta Soma fia is „besegít” Ferinek a konyhában, együtt ismételgetik a tudnivalókat. „A legfőbb szabály, hogy szakácskodás előtt és közben is, többször kezet mosunk. Soma nagyon ügyes, mert már tudja, melyik nálunk az a deszka, amin kizárólag nyers hússal dolgozhatunk, sült hússal, zöldséggel és gyümölccsel nem” – sorolja Feri, mi mindent tanított már meg fiának.
„Senki nem úgy születik, hogy tisztában van ezekkel a szabályokkal. Én a saját káromon tanultam meg, hogy az étel nem játék, és akárhányszor csak tehetem, másoknak is felhívom a figyelmét néhány hasznos tanácsra. Ezek végtelenül egyszerűek, nem kerülnek sok pénzbe, viszont súlyos betegségektől menthetik meg a családot.”
Feri úgy véli, jó dolog, hogy most már szakemberekhez is fordulhatunk, ha tippekre van szükségünk, mivel ő nem tud „kuktáskodni” minden otthonban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal zöld számán (06-80-263-244) bárki kaphat ingyenes segítséget, ha nem biztos a dolgában. Addig is a Morning Show gasztro-mágusa - aki hétről-hétre saját készítésű finomságokkal lepi meg rádiós kollégáit - megosztja a saját tapasztalatait.
Feri élelmiszerbiztonsági tippjei:
- Ha halat vásárolunk, frissen, legkésőbb 1-2 napon belül készítsük el, és azt azonnal fogyasszuk el, különben megromlik.
- Vásárláskor a nyers húsokat, a zöldségeket és a tojást mindig a többi élelmiszertől elkülönítve tegyük a szatyorba, és a hűtőszekrénybe is elkülönítve tegyük be.
- A tojás tárolási ideje 21 nap, és bár hűtőben többet is kibír, ennél hosszabb időn túl nem ajánlott felhasználni.
- A fagyasztott árut ne meleg víz alatt, hanem lassan, a hűtőszekrényben olvasszuk fel. Ezt követően ne tároljuk hosszú napokig, hanem azonnal használjuk fel, és ne fagyasszuk vissza.
- Szerezzünk be egy ételhőmérőt, ugyanis akkor fogyasztható biztonságosan a rakott, főtt vagy sült étel, ha a belseje eléri a 75 Celsius fokot.
Közösségi hozzászólások: