SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyomorrontása miatt kórházba került Rákóczi Feri élelmiszerbiztonsági tanácsai

Családinet [cikkei] - 2013-10-28
Gyomorrontása óta mániákusan figyel az élelmiszerbiztonságra!
Súlyos gyomorrontással, napokig nyomta a kórházi ágyat Rákóczi Feri. Bár a romlott madártejet vendégségben fogyasztotta el, a kiszáradás szélén életre szóló fogadalmat tett: mindent elkövet azért, hogy mindig biztonságos élelmiszer kerüljön az asztalára. A szemléletformálás Feri missziója lett, így most mindenkivel megosztja hasznos tanácsait.
A gyomorrontása miatt kórházba került Rákóczi Feri élelmiszerbiztonsági tanácsai

Madártej lett Rákóczi Feri veszte! A Class FM műsorvezetője gyomorrontással került kórházba, és napokig azért küzdöttek az orvosok, hogy ne száradjon ki. „Borzalmas volt! Hőemelkedéssel kezdődött, aztán komolyabb tünetek után egyszer csak a kórházban találtam magam. Legyengültem,  három napig még járni is alig bírtam, csak feküdtem, mint egy fadarab. Mint utóbb kiderült, olyan madártejet ettem, amit a vendéglátóm valószínűleg nem megfelelően készített és tárolt a nyári melegben” – mesélt az évekkel ezelőtt történt esetről Rákóczi Feri.

Mint mondja, a kellemetlenségek ellenére egyáltalán nem haragudott az ismerősére, azt azonban már a kórházban megfogadta: maximálisan odafigyel saját háztartásában az élelmiszerbiztonságra, főleg, mert otthon ő a „főzőember”. Sőt, mióta Soma fia is „besegít” Ferinek a konyhában, együtt ismételgetik a tudnivalókat. „A legfőbb szabály, hogy szakácskodás előtt és közben is, többször kezet mosunk. Soma nagyon ügyes, mert már tudja, melyik nálunk az a deszka, amin kizárólag nyers hússal dolgozhatunk, sült hússal, zöldséggel és gyümölccsel nem” – sorolja Feri, mi mindent tanított már meg fiának.

„Senki nem úgy születik, hogy tisztában van ezekkel a szabályokkal. Én a saját káromon tanultam meg, hogy az étel nem játék, és akárhányszor csak tehetem, másoknak is felhívom a figyelmét néhány hasznos tanácsra. Ezek végtelenül egyszerűek, nem kerülnek sok pénzbe, viszont súlyos betegségektől menthetik meg a családot.”

Feri úgy véli, jó dolog, hogy most már szakemberekhez is fordulhatunk, ha tippekre van szükségünk, mivel ő nem tud „kuktáskodni” minden otthonban.  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal zöld számán (06-80-263-244) bárki kaphat ingyenes segítséget, ha nem biztos a dolgában. Addig is a Morning Show gasztro-mágusa - aki hétről-hétre saját készítésű finomságokkal lepi meg rádiós kollégáit - megosztja a saját tapasztalatait.

Feri élelmiszerbiztonsági tippjei:

  • Ha halat vásárolunk, frissen, legkésőbb 1-2 napon belül készítsük el, és azt azonnal fogyasszuk el, különben megromlik.
  • Vásárláskor a nyers húsokat, a zöldségeket és a tojást mindig a többi élelmiszertől elkülönítve tegyük a szatyorba, és a hűtőszekrénybe is elkülönítve tegyük be.
  • A tojás tárolási ideje 21 nap, és bár hűtőben többet is kibír, ennél hosszabb időn túl nem ajánlott felhasználni.
  • A fagyasztott árut ne meleg víz alatt, hanem lassan, a hűtőszekrényben olvasszuk fel. Ezt követően ne tároljuk hosszú napokig, hanem azonnal használjuk fel, és ne fagyasszuk vissza.
  • Szerezzünk be egy ételhőmérőt, ugyanis akkor fogyasztható biztonságosan a  rakott, főtt vagy sült étel, ha a belseje eléri a 75 Celsius fokot.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja