SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mennyei hagymás krémleves kezdő szakácsoknak

K. Guszti Ágnes [cikkei] - 2020-12-08
Való igaz, a nyers hagyma ízét és illatát nem sokan kedvelik. Más viszont a helyzet, ha sütve, főzve, pirítva, fűszerekkel kerül a tányérra! Ha szereted a hagymás ételeket, mindenképp próbáld ki ezt az egyszerű, de annál finomabb hagymakrémlevest!

Hozzávalók:

  • 0,5 kg krumpli
  • 1 db nagy sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db póréhagyma (1 db vöröshagymával vagy 4-5 szál újhagymával is helyettesíthető)
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál margarin
  • 2 db leveskocka (zöldségleves- vagy erőleveskocka)
  • őrölt fehérbors és szerecsendió
  • botmixer vagy turmixgép a pürítéshez

 

1.lépés – Hámozás és szeletelés

Első lépésként megtisztítjuk és felszeleteljük a zöldségeket.

Pucolj meg és vágj apró darabokra egy nagy fej vöröshagymát! Ha kész, tedd félre egy kis tálba!

Egy nagy tálra lesz még szükséged, ebbe kerül a többi zöldség a darabolás után. Hámozd meg és szeleteld fel a fél kiló krumplit, a répát és a póréhagymát (a másik vöröshagymát vagy az újhagymákat, ha a póréhagyma helyett ezek közül használod valamelyiket)! Ezt a hagymát nem szükséges olyan apróra vágni, mint az előzőt, nyugodtan lehetnek kicsit nagyobbak a szeletek!

 

2. lépés – Pirítás

Elkezdjük a főzést!

Rakj egy leveses fazekat a tűzhelyre, és tegyél bele egy kanál margarint! (Ha éppen nincs margarin a hűtődben, egy kis olajjal is meg lehet oldani a hiánypótlást, de margarinnal finomabb lesz.)

Közepes lángon olvaszd meg egy kicsit, majd szórd rá az apróra vágott vöröshagymát! 5-10 perc alatt szépen megpirul, néha érdemes megkevergetni közben, nehogy az edény aljára ragadjanak a hagymadarabkák.

Amikor a hagyma kezd szép barnás színű lenni, tedd mellé a többi zöldséget, hadd piruljanak azok is pár percig!

Már most isteni az illata!

 

3. lépés – Ízesítés

Két-három perc pirítás után felöntjük a zöldségmixünket annyi vízzel, amennyi szépen elfedi (kb. 7-8 dl).

Most következik az ízesítés első fázisa, amely nagyon egyszerű lesz: dobd bele a lábasba a két leveskockát!

Ezután addig főzzük a zöldségeket, amíg azok megpuhulnak (kb. 20 perc). Egy villával könnyen ellenőrizheted, mennyire főttek meg a zöldségek: ha könnyen bele tudod szúrni egy-egy szeletbe, az jó jel.

 

4. lépés – Pürítés

Szükséged lesz egy botmixerre vagy egy turmixgépre. Ha kéznél van mind a kettő, válaszd inkább a botmixert, sokkal kényelmesebb megoldás, és kevesebbet kell utána mosogatni! ;)

A fazék teljes tartalmát jól turmixold át, ettől lesz majd finom, krémes a leves!

 

5. lépés – Az utolsó simítások

Visszatesszük az összepürített masszát a tűzhelyre, majd hozzákeverünk egy deciliter tejet. Ha esetleg úgy látod, hogy túl sűrű, nyugodtan önts hozzá pár korty vizet is!

Amint felforr, levesszük a tűzről. Ezután következik az ízesítés második része: szórd meg a levest őrölt fehérborssal és szerecsendióval! Körülbelül 3-4 csipet elég mind a kettőből, de természetesen kedved és ízlésed szerint többet vagy kevesebbet is szórhatsz belőlük.

Ízesítéskor érdemes csak apránként tenni a levesbe a fűszert, és közben kóstolgatni, nehogy véletlenül túl sokat szórj bele!

 

kép forrása: Kaboompics.com fotoja a Pexels oldalarol

 

6. lépés – Tálalás és falatozás

Akkor igazán finom a hagymakrémleves, ha pirítóskockákat aprítunk a tetejére!

Egyszerűen csak készíts egy-két szelet pirítóst, vágd apró kockákra, majd egy kistányérban tálald a leves mellett! Miután mindenki szedett a levesből, kedve szerint szórhat bele a ropogós pirítóskockákból.

 

Jó étvágyat!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Sokkoló eredményt hozott az agyevő amőba miatt vett vízminták vizsgálata

Az agyevő amőba által okozott fertőzéssel kapcsolatban Párkány Vadas strandfürdőjében a hatóságok szerint a mintavételek több mint háromnegyedében találtak amőbát.

Ha ilyen popcornt vettél, ne fogyaszd el, rákkeltő lehet!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!

35 évig hordta a testében a megkövesedett magzatot - döbbenetes felfedezés egy 73 éves nőnél

Egy ritka és sokkoló orvosi eset kapcsán derült fény arra, hogy egy 73 éves algériai nő 35 éven át hordozott a hasüregében egy elhalt, megkövesedett magzatot - anélkül, hogy tudott volna róla. A "kőgyermek" esete nemcsak megdöbbentő, de bepillantást enged a női test elképesztő alkalmazkodóképességébe is.

Hogyan érinti a kánikula a szívet, a szívbetegeket?

A kánikulában sokan érezhetik kimerültnek magukat, az sem ritka, hogy ájulásközeli állapotot okoz a forróság. Azonban, akik mellkasi fájdalmat, légszomjat, gyors, esetleg szabálytalan pulzust érzékelnek, feltétlenül forduljanak orvoshoz. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont - Prima Medica kardiológusa arra is felhívta a figyelmet, hogy szívbetegek, idősek és krónikus betegséggel élők hogyan óvhatják a szívüket a kánikulában.

Két űrbeli kutatásban vesz részt a Semmelweis Egyetem

25 tudományos kutatást visz a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére Kapu Tibor, a magyar kutatóűrhajós kéthetes küldetéséhez, ebből kettőt a Semmelweis Egyetem kutatói kezdeményeztek. A tudományos programba bekerült az űrutazás során fellépő egészségügyi - kardiovaszkuláris és egyensúlyszervi - problémák telemedicinás kísérlete és egy nanoszálalapú szemészeti gyógyszerformuláció alkalmazásának vizsgálata is mikrogravitációs körülmények között.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja