SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Zacskóban sült bőrös malackaraj, burgonyás körettel

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-04-21
A zacskóban sült húsok egyre népszerűbbek mostanában. A variációk lehetősége rengeteg, és nem csupán egészségesebben, hanem finomabban is elkészíthetőek így ételeink.

Bevallom szeretem az egyszerű ételeket, amiket gyorsan el tudok készíteni. Amióta felfedeztem a sütőzacskót, minden sültet ezzel a módszerrel készítek. Amikor ma reggel  megláttam egy gyönyörű bőrös malackarajt a hentesnél, akkor már tudtam, hogy ennek zacskóban kell omlósra és ízletesre sülnie. Hogy hogyan lett belőle vacsora, olvassátok el és készítsétek el ti is.

Hozzávalók:

 

A húshoz:
 

  • 1,5 kg bőrös malackaraj, egyben
  • sütőzacskó ( elengedhetetlen kellék smiley )
  • delikát, őrölt kömény, pirospaprika, citromlé a páchoz
  • füstöltkolbász

A krumplipüré körethez:

  • 1 kg burgonya
  • só, vaj, tejföl

A burgonyalabdacsokhoz ( kb. 10 darab):

  • 2 szem burgonya
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • 2 szál újhagyma
  • só, delikát

borosmalackarajElső és legfontosabb lépésként mossuk meg a húst, majd szépen vágjuk ki a csontból. Ezután a bőrét vágjuk be kockákra, majd készítsük el a fűszerkeveréket. Én mindig szemre szórom a fűszert, de körülbelül, két-két teáskanállal tegyünk a delikátból és a köményből, majd egy teáskanállal a paprikából, ezután locsoljunk rá egy teáskanálnyi citromlevet, persze ízesíthetitek saját ízlésetek szerint is.

Mielőtt befűszerezzük a húst, egy széles késsel szúrjunk bele egy méretes lyukat, amibe beledughatjuk a kolbászt. Sajnos az én kolbászomnak lába kelt, mire a húsba került volna, így hát egy kissé ügyetlenül félbe vágott paprikás szalámi került a helyére, de így is ugyanolyan finom lett. Ezután jöhet a fűszer. Alaposan dörzsöljük bele a húsba, majd irány a zacskó. Más nem is kell bele, hiszen a lényeg a saját levében és zsírjában sütésben van. Villanytűzhelyben 200-250 fokon, gázon közepes lángon süssük körülbelül 1,5- 2 órát. Akkor jó, ha bőre ropogósra, a hús pedig szép pirosra sült.

Ez idő alatt elkészíthetjük a köretet. Igazán sok minden illik hozzá, ezért bőven van mibőlburgonylabdacsok válogatnunk. Én a burgonyát választottam. Két szem krumplit félretettem a labdacsokhoz, a többit pedig meghámoztam, felkockáztam és sós vízben feltettem főni. 

A labdacsokat igen könnyű elkészíteni. Leginkább a lepcsánkához - vagy ki, hogy nevezi - tudnám hasonlítani. Két szem nyers és hámozott krumplit lereszelünk, majd kinyomkodjuk a levét. Hozzá teszünk egy tojás sárgáját, a sót, delikátot, lisztet és az apróra vágott újhagymát, amit akár elő is piríthatunk kicsit. Alaposan összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd ezt is hozzá keverjük a többihez. Kanállal, kis fánkokat szaggatunk és forró olajban aranybarnára sütjük.

A már megfőtt krumpli levét leszűrjük egy tálba, és összetörjük. Majd belekeverünk 1-2 evőkanál vajat és ugyanennyi tejfölt. Ízlés szerint sózzuk. Ezután botmixerrel, vagy más célszerszámmal, pürésre keverjük, a főzőlé szükség szerinti adagolásával.

Készíthetünk mellé salátát, vagy mártást is.

Ezután nincs más dolgunk, míg megvárni míg megsül a hús és ínycsiklandóan feltálalnunk a családnak.

A képen saláta levéllel és majonézzel díszítettem az ételt.


2011 áprilisi pályázatra beküldött recept.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Jól szeretni - Vekerdy Tamás 10 legfontosabb tanácsa, amiket minden anyuka imádni fog, ha boldog és kiegyensúlyozott gyereket szeretne

Sokszor érezzük magunkat elveszettnek a gyereknevelés útvesztőjében. Vajon jól csináljuk? Elég jó szülők vagyunk? Mitől lesz boldog, önbizalommal teli, kiegyensúlyozott a gyerekünk? Vekerdy Tamás, a magyar gyermeklélektan legendás alakja, több évtizedes tapasztalatával és végtelen emberségével segít eligazodni ezekben a kérdésekben. "Jól szeretni - Tudod-e, hogy milyen a gyermeked?" című könyve nemcsak gyakorlatias tanácsokat ad, hanem megnyugtat, bátorít és felszabadít: nem kell tökéletesnek lennünk, csak jelen kell lennünk - és jól szeretni.

Életmentés-Elsősegély Egészségügyi vészhelyzetben

Az elsősegélynyújtás és az életmentő beavatkozások kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy "Miért kellene ezt tudnom? Nem vagyok egészségügyi szakember!" Erre a válasz egyszerű: a váratlan események nem válogatnak szakmai háttér vagy felkészültségi szint szerint.

Szaunában pihentek a szülők, miközben gyermeküket újraélesztették a siklósi fürdőben

Sokk és döbbenet uralkodott el a siklósi fürdőben, amikor egy 6 éves kisfiút kellett újraéleszteni - szülei eközben éppen a szaunában tartózkodtak. A majdnem tragédiába torkolló eset a Siklósi Hírek beszámolója szerint komoly következményeket vonhat maga után.

Fiatal édesanya tragédiája: agyvérzés következtében hunyt el a szülés után

Megdöbbentő tragédia rázta meg a nyíregyházi közösséget: egy 22 éves kismama életét vesztette nem sokkal gyermeke születése után. Az eset körülményeit jelenleg is vizsgálják a hatóságok és az egészségügyi szakemberek.​

Szakrendeléseket szüneteltetnek több vidéki kórházban

Több vidéki és fővárosi egészségügyi intézményben is szünetelnek bizonyos szakrendelések, amelyek különösen a nőket és családokat érintik. A változások hátterében humánerőforrás-hiány és szakmai feltételek hiánya áll.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja