SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 illemszabály, amit minden szülőnek meg kellene tanítania a gyerekének

Családinet [cikkei] - 2018-07-19
Biztos mondták neked is kiskorodban, hogy ne könyökölj az asztalon, vagy ne csámcsogj evés közben.
7 illemszabály, amit minden szülőnek meg kellene tanítania a gyerekének

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbbünk szülei törekedtek arra, hogy még gyerekkorunkban megismertessék velünk a legalapvetőbb etikett és illemszabályokat. Míg az akkoriban tanultak közül a legtöbb szabály a mai napig érvényes, mégis egy kis frissítést igényelnek, hiszen azóta jó pár év eltelt.

A jólneveltség sosem megy ki divatból!
 

A külsőség nem minden

Sosem szép dolog mások megjelenését kritizálni. A gyerekek természetes kíváncsiságukból adódóan gyakran hangot adnak véleményüknek, ha valami furcsát látnak vagy fedeznek fel, éppen ezért nagyon fontos, hogy rászoktassuk őket, hogy helytelen az emberek kinézetét kommentálni. Legyen szó akár egy személy súlyáról, öltözködéséről, vagy akár valamilyen rendellenességről, a gyereknek tudnia kell, hogy illetlen dolog lenne, ha ezeket kritizálni kezdené. Ugyanakkor arra is meg kell őket tanítsuk, hogy a külsőség nem minden, ami igazán fontos egy emberben, az belülről fakad.
 

Az étkezésre vonatkozó szabályok még mindig aktuálisak

Míg elég nyilvánvalónak tűnhetnek ezen szabályok, addig meglepő, hogy mennyire képesek vagyunk róluk megfeledkezni, mialatt az asztalnál ülünk. A gyakorlás egyik legjobb módja annak, hogy rögzüljenek ezek az illemszabályok. Légy tudatában annak, ha közösség előtt eszel. Az étel megosztása valakivel az egyik legudvariasabb tett, így könnyen kimutathatjuk, hogy törődünk a társunkkal.
 

Tégy rendet magad után

Nos, erre leginkább a fiatalság hajlamos, hogy káoszt hagyjanak maguk után, de meg kell tanítanunk őket, hogy ha rendetlenséget csináltak, fel kell, hogy takarítsanak maguk után. Az elején kemény harc lesz, de minél kisebb korukban szoktatjuk rá őket, annál természetesebbé válik majd. Idővel majd a rendetlenség mértéke is csökkenni fog, mert tudni fogják, hogy a rendrakás úgyis rájuk vár majd.
 

Légy hálás

Nagyon lényeges, hogy gyerekeinket rávezessük a hála kimutatásának fontosságára. A "köszönöm" kimondása a mögöttes tartalom nélkül nem elegendő. Fontos elismernünk, ha valaki valamit tesz értünk, vagy megoszt velünk. Az ajtónyitástól az ajándékozásig minden jócselekedetet köszönettel kell illetni.
 

Ajtónyitás nem csak lovagoknak

Mielőtt ódákat kezdenénk zengni arról, hogy milyen lovagias az a férfi, aki egy nő előtt kinyitja az ajtót, azt is meg kell említenünk, hogy ez nem csak a férfiaktól szép gesztus. Nőként is bátran előreengedhetünk idősebbeket, gyerekeket, vagy cipekedő nőket és férfiakat egyaránt.
 

És most következzenek a internet világára szóló illemszabályok, hiszen itt is van pár olyan dolog, amit jó ha betartunk. A klasszikus szabályok örökéletűek, de számos új keletű illemszabály is napvilágot látott már.
 

Az együtt töltött idő alatt az okostelefon tabu

A 21. század legnagyobb vívmánya az okostelefon. Lenyűgöző, hogy ezek a kütyük mi mindent tudnak, ezért is képesek elszigetelni az embert a külvilágtól. Viszont, amikor valakinek a társaságában vagyunk, valakivel együtt ebédelünk vagy kávézunk, tiszteljük meg egy annyival, hogy a telefonunkat jó mélyre elrejtjük. A pillanatra fókuszáljunk, ne arra, hogy mi folyik éppen a közösségi hálókon.
 

Ne használjuk rossz célokra a gépek által kínált anonimitást

A technológia lehetővé teszi, hogy a távoli ismerőseinkkel is napi szintű kapcsolatot ápoljunk, viszont egyes emberek kihasználva az internet által kínált anonimitást képesek fájdalmat okozni másoknak. Ezért semmilyen szín alatt ne tegyünk vagy mondjunk olyat az internet világában, amivel mások lelkivilágát a földbe tudjuk tiporni. Gondolj csak bele, neked hogy esne fordított helyzetben?

Az illemszabályok egyszerű társadalmi egyezmények, amik generációról generációra továbbadódnak. Ha ezek közül párat sikerül betartanunk, akkor már sokat teszünk a saját és mások mindennapjaiért.

Forrás: filantropikum.com
Indexkép: wikimedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja