A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért jó, ha a gyereket is bevonjuk a házimunkába?

Családinet - 2018-07-20
Javában tart a szünidő, az iskolások mellett a bölcsis, óvodáskorú gyerekek is több időt töltenek otthon vagy a nagyszülőknél.
Miért jó, ha a gyereket is bevonjuk a házimunkába?

Használjuk ki ezt az időt, és vezessük be őket a házimunka rejtelmeibe! A legjobb, hogy ezzel nemcsak mi, hanem – kutatások szerint is – hosszútávon ők is jól járnak.


A házimunka a boldog felnőttkor záloga?

Jó, ha tudjuk, hogy már tudományosan is megalapozott a gyermekkori házimunka létjogosultsága. Nem csak nekünk jelent segítséget, ha a munkából hazatérve nem kell még levinni a szemetet, megsétáltatni a kutyát, vagy elmosogatni, de az elvégzett munkától a gyerekek is boldogabb felnőttek lesznek – ezt állítja legalábbis a Harvard Grant Study. A University of Minnesota vizsgálata szerint pedig a 20-as éveikben sikeresebbek voltak – például jobb ítélőképesség és a mások szükségletei iránt nagyobb fogékonyság jellemezte őket -, akiket gyermekként, már 3-4 évesen bevontak a ház körüli feladatok elvégzésébe.


Türelemre szükségünk lesz

A gyerekeknek életkorukból adódóan is eltérőek a képességeik, éppen ezért ne számítsunk arra, hogy minden pont úgy fog kinézni, mintha mi csináltuk volna. Ne javítgassuk ki feleslegesen, és ne is kapjuk ki a kezükből azzal, hogy majd mi megcsináljuk, mert úgy gyorsabb lesz. Sokan esnek abba a hibába, hogy a kisgyerekek természetükből fakadó lelkesedését és az utánzás időszakát nem használják ki a tanulásra, vagy később is inkább megcsinálják maguk, mint százszor szóljanak a kamasznak, majd idővel csak azt veszik észre, hogy minden munka rájuk maradt. Bátorítsuk, vonjuk be és tanítsuk türelemmel a gyerekeket, és nem csak a mi feladatunk lesz kevesebb, de a gyerek önbizalma is erősödik, ha az életkorának megfelelő feladatokat sikerrel oldja meg – hangsúlyozza Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője.

 • 2-3 évesek
  Ebben az életkorban még a legegyszerűbb feladatok elvégzésére gondoljunk csak, mint például a játékok elpakolása, esetleg bevetni az ágyát. Teregetésnél segíthet adogatni a ruhákat, kirázni, takarításnál az alsó polcokat nedves ronggyal letörölni. Étkezésnél tegyük az asztalra a tányérokat, evőeszközöket, szalvétát és tanítsuk meg, melyiket hova, melyik oldalra tegye. Az óvodában az önálló öltözésre is szükség lesz, ezt is gyakoroljuk.
   
 • 4-5 évesek
  Önállóan öltözik, beveti az ágyát, megteríti az asztalt. Maga után elpakol. Segít a főzésben: panírozás, sütemény gyúrás, szaggatás. Segít szétválogatni a ruhákat mosáshoz, összepárosítja a zoknikat. Elpakolja a tiszta evőeszközöket, letörli az asztalt, polcokat, segítséggel gondoskodik a házi kedvenc etetéséről.
   
 • 6-7 évesek
  Az összes eddigi házimunka mellett már rábízhatjuk a fürdőszoba takarítás egyszerűbb fázisait is: például a mosdó áttörlése tisztítószerrel és szivaccsal, a tükör tisztítása ablaktisztítóval. Ennyi idősen már kipakolhatja a mosogatógépet – amit nem ér el a helyére tenni, hagyja a gépben vagy a konyhapulton – a mosógépből a szárítógépbe pakolhat, a szárítógépet is kipakolhatja.
   
 • 8-9 évesek
  Az eddigiek mellett új program lehet a porszívózás, illetve a szemét összeszedése és a szemetesek kiürítése a lakásban. A konyhai munkák során egyre inkább bevonhatjuk a főzésbe is, egyszerűbb ételeket megpróbálhat elkészíteni – a felügyeletünk mellett.
   
 • 10-12 évesek
  Ha eddig is kivette a részét a házimunkából, akkor ebben az életkorban már magabiztosan mozog a konyhában, néhány egyszerűbb recepttel - palacsinta sütés, rántotta, saláta, melegszendvics - önállóan is boldogul, és tisztában van a konyhai munkák veszélyeivel, megelőzésével. Maga után elpakol, felmossa a padlót. Kiporszívózza, portalanítja az autót, ablakait letörli, kívül lemossa. Felügyelet mellett gyakorolja a fűnyírást.


Ne siettessük!

A felsoroltak javaslatok, az életkor szerinti ajánlások, nem elvárások – hangsúlyozza Licsár Szilvia.
Soha ne feledjük, hogy minden gyermek más, még testvérek közt is nagy eltérések lehetnek fejlődésben. A lényeg a fokozatosság, hogy a házimunka elvégzése már kicsi kortól kezdődően legyen része a mindennapjainak. A képességeik szerinti feladatok megoldásával, gyakorlással sokat fejlődnek, a megfelelő alapokra építve pedig a későbbiekben könnyebben boldogulunk majd a rá eső feladatok elvégzésével, mintha a kamaszkor egyébként is nehéz időszakában várjuk tőle először, hogy kivegye a részét a házimunkából.

Forrás: jatekliget.hu
Indexkép: pixabay - laterjay

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja