SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Kérsz egy pofont?" - Kell az a bizonyos atyai pofon?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-11-22
"Engem is így neveltek. Engem is vertek otthon, mégis ember lett belőlem. Egy kis popsiveregetésbe senki sem hal bele. Egy atyai pofon kellene neki, az helyre tenné!" - ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találom szembe magamat nap mint nap. "Tilos. Mégis verjük. Verünk - és prédikálunk a verés ellen" - így fogalmaz Vekerdy Tamás, és milyen igaza van...
"Kérsz egy pofont?" - Kell az a bizonyos atyai pofon?

A verés csak a pillanatnyi helyzeten könnyít, a gyerek egyre kezelhetetlenebbé válik

Fakanállal, szíjjal, papuccsal vagy a kezünkkel. Mindegy is, hogy hogyan, de verünk. Sajnos. És természetesen a csípés, rúgás, harapás, hajhúzás is ebbe a kategóriába tartozik.

”Tilos. Mégis verjük. Verünk – és prédikálunk a verés ellen” – így fogalmazott Vekerdy Tamás, és milyen igaza volt.

Sosem felejtem el azt a játszótéri jelenetet, amikor egy nagymama elkezdte verni az unokáját a homokozóban, mindenki szeme láttára, mert a kisfiú nem akart még hazaindulni. Verte a kezével, mindenhol, ahol csak érte, aztán amikor a homokban feküdt a gyerek, a lábával kezdte rugdosni. Nagyon sajnáltam a kisfiút, és egyben nagyon le is döbbentem.

Aztán egy másik alkalommal a kisfiammal homokvárat építettünk, és odajött hozzánk egy ötéves kislány, hogy csatlakozhat-e. Mindenféléről beszélgettünk, aztán egyszer csak kibökte, hogy ha ő és a testvérei nem alszanak délután, akkor kapnak. Kérdeztem, hogy hogyan szoktak ,,kapni.” Azt felelte, hogy anyától fakanállal, apától a kezével. Nincsenek rá szavak, mit éreztem akkor, amikor ez a gyönyörű kislány az ártatlan szemeivel nézett rám, és ezt mesélte.
 

Később már a verés sem fog "használni"

Mi történik, ha elkezdjük verni a gyereket? Baj lesz. Nagyon nagy baj.

”A verés esetleg könnyít a pillanatnyi helyzeten. Igen. A szülő a saját pillanatát megkönnyíti – de a saját éveit mértéktelenül megnehezíti vele. A gyerek egyre kezelhetetlenebbé válik, s hamarosan olyan lesz, hogy ,,nem használ neki már a verés se.” És ekkor egy bűvös körbe kerül a család, a szülő, és a gyerek. Egyre több a verés – és minden egyre nehezebb.”

A gyereknek a verés hatására leromlanak a jegyei, rettegésben él, és rettegésében elkezd hazudni, vagy képtelen lesz beilleszkedni, magába fordul, kamaszkorában pedig maga ellen fordíthatja a dühét és akár öngyilkos is lehet.

kisfiú merengShlomaster képe a Pixabay-en

Általában akkor kezdik el megütni először a gyereket, amikor elkezd járni - vagy még korábban, amikor már négykézláb helyet tud változtatni és mindent megfog, mindent kinyit, elteker, szájába vesz, stb. Ez a felfedezős időszak egy teljesen természetes folyamat, éppen ezért a gyereknek szüksége van egy külön kis helyre, a szoba vagy az udvar egyik részében elkerítve, hogy szabadon mozoghasson és felfedezhessen. De nem arra, hogy megverjék!

A gyerek néha nagyon idegesítő, "kiszívja a vérünket" – mondja a szakértő. Hozzáteszi, hogy ráadásul sokszor úgy érezzük, hogy a mi gyerekünk a legkibírhatatlanabb. Mégis meg kell tudni állni, hogy verjünk.

”Ha a gyerek megszokta, hogy verjük, hogy kiabálunk vele - akkor ezzel leszoktatjuk egy nagyon fontos dologról. Arról az érzékenységről, amivel pedig minden gyerek figyel, amivel nagyon hamar felfogja a szülő hangulatát.” 


A verést minél korábban abba kell hagyni!

A verést abba kell hagyni. Mégpedig egyik pillanatról a másikra. Az eredmény azonban csak sokkal később lesz szembetűnő, talán hónapok is eltelhetnek, mire a gyerek viselkedése jó irányba változik. Hogy miért?

”A gyerek először meghökken. Meglepetésében talán "jó" lesz egy-két napig. Vagy még tovább. …Aztán egyszer csak  - ezer ördög szabadult el! – kibírhatatlanabb, mint valaha! Igen. Ki akarja provokálni a verést. Igazából nem hiszi el, hogy vége lehet – hogy vége lett. Biztonságot akar. Ha mást nem, a verés biztonságát - "ahogy eddig is volt."

gyerek párnák közöttambermb képe a Pixabay-en


Ha ilyenkor meg tudjuk állni, hogy ne üssünk és még csak ne is kiabáljunk vele, akkor egy újabb hosszabb, nyugalmasabb időszak következhet. A gyerek hetek vagy hónapok múlva újra visszaeshet, ezek a nehezebb időszakok mindig hullámokban térnek vissza, és akár 5-6-8 hónap is eltelhet, mire jelentős változás áll be a viselkedésében.

Nem szabad azt hinnünk, hogy ha vége a verésnek, akkor a gyerek majd diadalmaskodik felettünk… Meg kell mondani neki, hogy innentől kezdve nincs verés, és azt is, hogy miért: mert anya/apa/mama/papa stb. tévedett, hibázott és innentől kezdve megpróbál helyesen cselekedni. Hogy a verés hatástalan, sőt, rossz hatású, ami elítélendő. A gyerekek a felnőttek őszinteségére nagyon érzékenyek, így ebből csak erőt meríthetnek.

A verést minél korábban abba kell hagyni. Négyévesen még könnyebb, mint nyolcévesen, nyolcévesen még könnyebb, mint tizenévesen - mondta Vekerdy Tamás pszichológus.

”Kamaszokat verni - ha lehet - még súlyosabb hiba, mint kisgyereket.”

Ha pedig ilyen probléma áll fenn a családban, akkor érdemes minél előbb szakember segítségét kérni.

Olvasd el ezt is:

Indexkép: Pixabay képe a Pexels oldaláról 
Idézetek forrása: Vekerdy Tamás: Kicsikről nagyoknak c. könyve

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja