SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Kérsz egy pofont?" - Kell az a bizonyos atyai pofon?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-11-22
"Engem is így neveltek. Engem is vertek otthon, mégis ember lett belőlem. Egy kis popsiveregetésbe senki sem hal bele. Egy atyai pofon kellene neki, az helyre tenné!" - ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találom szembe magamat nap mint nap. "Tilos. Mégis verjük. Verünk - és prédikálunk a verés ellen" - így fogalmaz Vekerdy Tamás, és milyen igaza van...
"Kérsz egy pofont?" - Kell az a bizonyos atyai pofon?

A verés csak a pillanatnyi helyzeten könnyít, a gyerek egyre kezelhetetlenebbé válik

Fakanállal, szíjjal, papuccsal vagy a kezünkkel. Mindegy is, hogy hogyan, de verünk. Sajnos. És természetesen a csípés, rúgás, harapás, hajhúzás is ebbe a kategóriába tartozik.

”Tilos. Mégis verjük. Verünk – és prédikálunk a verés ellen” – így fogalmazott Vekerdy Tamás, és milyen igaza volt.

Sosem felejtem el azt a játszótéri jelenetet, amikor egy nagymama elkezdte verni az unokáját a homokozóban, mindenki szeme láttára, mert a kisfiú nem akart még hazaindulni. Verte a kezével, mindenhol, ahol csak érte, aztán amikor a homokban feküdt a gyerek, a lábával kezdte rugdosni. Nagyon sajnáltam a kisfiút, és egyben nagyon le is döbbentem.

Aztán egy másik alkalommal a kisfiammal homokvárat építettünk, és odajött hozzánk egy ötéves kislány, hogy csatlakozhat-e. Mindenféléről beszélgettünk, aztán egyszer csak kibökte, hogy ha ő és a testvérei nem alszanak délután, akkor kapnak. Kérdeztem, hogy hogyan szoktak ,,kapni.” Azt felelte, hogy anyától fakanállal, apától a kezével. Nincsenek rá szavak, mit éreztem akkor, amikor ez a gyönyörű kislány az ártatlan szemeivel nézett rám, és ezt mesélte.
 

Később már a verés sem fog "használni"

Mi történik, ha elkezdjük verni a gyereket? Baj lesz. Nagyon nagy baj.

”A verés esetleg könnyít a pillanatnyi helyzeten. Igen. A szülő a saját pillanatát megkönnyíti – de a saját éveit mértéktelenül megnehezíti vele. A gyerek egyre kezelhetetlenebbé válik, s hamarosan olyan lesz, hogy ,,nem használ neki már a verés se.” És ekkor egy bűvös körbe kerül a család, a szülő, és a gyerek. Egyre több a verés – és minden egyre nehezebb.”

A gyereknek a verés hatására leromlanak a jegyei, rettegésben él, és rettegésében elkezd hazudni, vagy képtelen lesz beilleszkedni, magába fordul, kamaszkorában pedig maga ellen fordíthatja a dühét és akár öngyilkos is lehet.

kisfiú merengShlomaster képe a Pixabay-en

Általában akkor kezdik el megütni először a gyereket, amikor elkezd járni - vagy még korábban, amikor már négykézláb helyet tud változtatni és mindent megfog, mindent kinyit, elteker, szájába vesz, stb. Ez a felfedezős időszak egy teljesen természetes folyamat, éppen ezért a gyereknek szüksége van egy külön kis helyre, a szoba vagy az udvar egyik részében elkerítve, hogy szabadon mozoghasson és felfedezhessen. De nem arra, hogy megverjék!

A gyerek néha nagyon idegesítő, "kiszívja a vérünket" – mondja a szakértő. Hozzáteszi, hogy ráadásul sokszor úgy érezzük, hogy a mi gyerekünk a legkibírhatatlanabb. Mégis meg kell tudni állni, hogy verjünk.

”Ha a gyerek megszokta, hogy verjük, hogy kiabálunk vele - akkor ezzel leszoktatjuk egy nagyon fontos dologról. Arról az érzékenységről, amivel pedig minden gyerek figyel, amivel nagyon hamar felfogja a szülő hangulatát.” 


A verést minél korábban abba kell hagyni!

A verést abba kell hagyni. Mégpedig egyik pillanatról a másikra. Az eredmény azonban csak sokkal később lesz szembetűnő, talán hónapok is eltelhetnek, mire a gyerek viselkedése jó irányba változik. Hogy miért?

”A gyerek először meghökken. Meglepetésében talán "jó" lesz egy-két napig. Vagy még tovább. …Aztán egyszer csak  - ezer ördög szabadult el! – kibírhatatlanabb, mint valaha! Igen. Ki akarja provokálni a verést. Igazából nem hiszi el, hogy vége lehet – hogy vége lett. Biztonságot akar. Ha mást nem, a verés biztonságát - "ahogy eddig is volt."

gyerek párnák közöttambermb képe a Pixabay-en


Ha ilyenkor meg tudjuk állni, hogy ne üssünk és még csak ne is kiabáljunk vele, akkor egy újabb hosszabb, nyugalmasabb időszak következhet. A gyerek hetek vagy hónapok múlva újra visszaeshet, ezek a nehezebb időszakok mindig hullámokban térnek vissza, és akár 5-6-8 hónap is eltelhet, mire jelentős változás áll be a viselkedésében.

Nem szabad azt hinnünk, hogy ha vége a verésnek, akkor a gyerek majd diadalmaskodik felettünk… Meg kell mondani neki, hogy innentől kezdve nincs verés, és azt is, hogy miért: mert anya/apa/mama/papa stb. tévedett, hibázott és innentől kezdve megpróbál helyesen cselekedni. Hogy a verés hatástalan, sőt, rossz hatású, ami elítélendő. A gyerekek a felnőttek őszinteségére nagyon érzékenyek, így ebből csak erőt meríthetnek.

A verést minél korábban abba kell hagyni. Négyévesen még könnyebb, mint nyolcévesen, nyolcévesen még könnyebb, mint tizenévesen - mondta Vekerdy Tamás pszichológus.

”Kamaszokat verni - ha lehet - még súlyosabb hiba, mint kisgyereket.”

Ha pedig ilyen probléma áll fenn a családban, akkor érdemes minél előbb szakember segítségét kérni.

Olvasd el ezt is:

Indexkép: Pixabay képe a Pexels oldaláról 
Idézetek forrása: Vekerdy Tamás: Kicsikről nagyoknak c. könyve

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja