SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az építőkockák fejlesztő hatásai kisgyermek korban - Miért pont a Duplo?

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-12-04
 [X]

Az építőjátékok hasznos tulajdonságainak se szeri se száma, a boltok polcainak pedig se vége se hossza. Akkor mégis mi alapján válasszunk? A jó építőjátékot nem azért vesszük, mert az a divatos, vagy mert az a legolcsóbb - a bölcs választás igen sokrétű. Lássuk, milyen előnyei vannak egy jó döntésnek.
Az építőkockák fejlesztő hatásai kisgyermek korban - Miért pont a Duplo?

A gyerekek körülbelül akkor kezdenek építeni, amint képesek stabilan a kezükbe fogni két tárgyat, s észreveszik, hogy bizonyos dolgok egymáson vannak. Fokozatosan egymás hegyére-hátára kerül minden, még akkor is, ha egyáltalán nem erre van kitalálva: bizonyára sok anyukának ismerősek az egymásba pakolt poharak, ingatagon düledező, tömegkarambolra emlékeztető kisautó-hegyek, vagy a leporelló könyvekből épült kerítések, kastélyok, házak.

Bár a gyermeki fantázia enged mindent építőjátéknak látni, azért érdemes beszerezni olyan játékot, melynek valóban ez a rendeltetése. A Lego kisebbeknek való verziója, a Duplo nagyszerű kezdet. De vajon mit tud ez a kiváló játék?
 

Mit fejleszt a Duplo?
 

Kézügyesség

A kisebbeknek megfelelő játék kézbeálló, az apró ujjak meg tudják markolni, szorongatni, forgatni, de nem túl kicsi ahhoz, hogy véletlenül lenyeljék a gyerekek, vagy egyéb baleset történjék. A Duplo elemek úgy vannak kialakítva, hogy egymásba pattinthatók – könnyedén, de mégis kihívást jelent a kicsiknek, hogy megfelelő szögben illesszék össze a darabokat. A kezdetben még csak hadonászásra alkalmas aprócska kezek észrevétlenül megtanulnak szorítani, lazítani, forgatni, emelni és ejteni, összenyomni és széthúzni. A pontos összeépítés a mozgások finomítását igényli, ami ügyesebbé, erősebbé teszi a kéz izmait, felkészítve ezzel a későbbi feladatokra: írásra, rajzolásra, festésre.
 

Térérzékelés és testséma

Az első építménnyel egyidős minden gyermek életében a csalódás, amikor egy óvatlan mozdulattól összedől a gondosan készített műremek. A kicsik még nem érzékelik pontosan, hogy „meddig tartanak”, főként hátul: hogy meddig lóg be, mibe akad bele a pelenkás popsi, mit söpör le egy hirtelen mozduló lábacska. Ilyenkor természetesen praktikus, ha az elemek egymáshoz rögzítettek, nehezebb tönkretenni az építményt, ha stabilan csatlakoznak a darabjai.
Az építés során a gyerekek tapasztalatokat szereznek arról, hogy van fölfelé, lefelé, előtte, mögötte és hogy mire is képes a gravitáció, kicsiben megismerkednek a világ működésével. Észreveszik a formák és színek közti eltéréseket, megtanulják érzékelni, hogy mi illik mihez. Ahogy fejlődnek, okosodnak, lassan megismerik a kisebb, nagyobb, alacsonyabb, magasabb fogalmát is, és persze ezek különböző viszonyait – rájönnek, hogy a keskeny alagúton nem fér át a széles vonat és egyetlen apró kocka nem támasztja alá biztonságosan a nagy építőlapot. Ezek olyan fontos tapasztalatok, melyek a mindennapi életben is hasznosak, olyan törvények, melyek más játékokkal, használati tárgyakkal kapcsolatban is érvényesek, ezért megtanulásukat nem lehet elég korán kezdeni.
 

Fantázia

Minden gyermek legelső és legfontosabb „játszótere” a saját fejecskéje, a benne lévő gondolatok, képek, álmok, mesék és játékok. A jó építőjáték engedi ezeket fejlődni, összekapcsolódni, kibontakozni és segít abban, hogy a való világban is testet öltsenek – amivel aztán a fantáziavilág gazdagodik majd tovább.
A Duplo elemei és figurái színesek, ötletesek, játékra csábítanak, így könnyen kapcsolhatók a gyermekek fantáziavilágához – ugyanakkor nem kötik meg a kicsi kezét, mivel kőbe vésett szabálya nincs az építésnek: bármiből lehet bármi.
Egy egyszerű szerkezet, ami a felnőtt szemének csak 10-12 egymásra rakott kocka, a gyermeket egész napra boldoggá teheti: hiszen lehet az kilátótorony, fúró, vonatkémény, távcső, kalapács, trombita, kard, sorompó, fakanál, fésű, cumisüveg, de akár még baba is – hála az egymáshoz rögzítettségnek, a toronynak látszó tárgy ugyanis elmozdítható, forgatható vagy ringatható – ahogy a kis építész játékába illeszkedik.
 

Szerepjáték

Ahogy a gyermek nagyobbacska lesz, játéktevékenységét fokozatosan a „játsszuk azt, mintha…” felé fordítja. A különböző szerepek magukra öltéséhez fokozatosan – először csak jelzésértékkel, majd egyre összetettebb rendszer szerint – jelmezekbe bújnak, vagy bújtatják játékaikat.
A Duplo figurák erre is kínálnak megoldást, hiszen rengetegféle karakter létezik a játékban. Vannak kötöttek, mint a rendőr és a vasutas, de szép számmal akadnak egyszerű nénik, bácsik, kisfiúk és kislányok, akik bármilyen szerepet magukra ölthetnek a játék során. Persze a Duplo nem csak arra alkalmas, hogy egy felépített városban, bábszínház-szerűen játsszon el különböző szerepeket a gyermek. Amikor csemeténk maga bújik a szerepbe, a jelzésértékű eszközök - a fodrász hajszárítója, a rendőr pisztolya, a zöldséges pénztárgépe, vagy épp apa számítógépe - is felépülhetnek a kedvenc építőjátékból: így az adott tárgy közelebb vihető ahhoz a képhez, amit a gyermek gondolataiban őriz róla és a változtatás lehetőségét is magában hordozza.
 

Szókincs

A beszédfejlődés minden gyermeknél máskor indul meg, az első, még kissé döcögős szavak után pedig beindul a beszéd, csakúgy záporoznak az új kifejezések. Az építőjáték során a gondos szülő ügyel rá, hogy meg is nevezzék, amit a gyermekkel közösen építenek, megbeszéljék, mivel és mit játszanak, ebben pedig nagy segítség, hogy az egyszerű építőelemek mellett félig kész járművek, játéktárgyak és persze a különböző foglalkozású emberek mellett állatfigurák is megjelennek a Duplo készletekben.
Sok készlet építőkockáin ráadásul különböző dolgokat – gyümölcsöket, számokat, betűket – is találunk, melyekkel a játék tovább színesíthető és a szókincs fejleszthető. A kis felfedezők előbb-utóbb észreveszik ezeket a pici képeket, sőt, még arra is képesek felfigyelni, hogy a Duplo figura pólóján mi látható, ez pedig jó alkalmat kínál a párbeszédre, mesélésre – a szép tiszta beszéd legfőbb fejlesztőire.
 

Szülő-szemmel

Szülőként persze mind a legjobbat szeretnénk cseperedő lurkónknak biztosítani, azonban vásárláskor érdemes egy kicsit a felnőtt szempontjain is elgondolkodni. A Duplo gazdag és kimeríthetetlen játékforrást biztosít, s nem igényli, hogy folyton a földön ülve, újra és újra ugyanazt a játékot rakjuk össze és szedjük szét – ezt a játékot mi biztosan előbb unjuk meg, mint a gyermek.
Ehelyett közösen, vidáman eltöltött percek, órák várnak ránk csemeténkkel, sőt, akár a bennünk élő gyermek is szóhoz juthat, hiszen már a legkisebbekkel is játszható olyan Duplo játék, ami a felnőtt számára is élvezetes. Mivel a Duplo már egészen kis korban (akár másfél éves kortól) is a gyermek kezébe adható, ugyanakkor sokáig maradó játék (van olyan, aki 8-10 éves koráig is élvezi), jó befektetésnek mondható, hiszen nem olyasmi, ami drága és a gyerek félóra alatt megunja.
Ráadásul a különféle szettekből rengeteg létezik, s minden évben jönnek újak, amivel az otthoni készletünk bővíthető. A vásárlást pedig nem kell mindig elölről kezdeni, a 20 évvel ezelőtti Duplo tökéletesen kompatibilis a mai – napjainkban népszerű meséket és témákat követő – készletekkel. Aki tehát még nem kezdte el a Duplo-készlet bővítést, annak karácsony közeledtével érdemes elgondolkodnia rajta, hogy belekezd a gyűjtésbe. Vigyázat, a család apraja és nagyja számára is függőséget okoz! :)

További információ: facebook.com/LEGODUPLOHungary

Kép: www.lego.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja