SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Okosan válogatni a bőség zavarban" - Ezekre figyelj, mielőtt játékot veszel a gyereknek!

Családinet [cikkei] - 2018-10-03
 [X]

Napjainkban már nem kihívás még csillogóbb, még színesebb, még hangosabb játékot vásárolni a gyereknek. Sokkal inkább feladat szülőként okosan válogatni a bőség zavarában. Hiszen mitől jó egy játék? Semmiképpen nem az előbb felsorolt jelzők sokaságától. A variálhatóság, a képzelet szabad áramlása, a mozgás öröme, a letisztultság - ezek a kulcsszavak, amelyek támogatják az értelmes időtöltés lehetőségét. A régi és új játékok szerepéről, alkalmazhatóságáról, fejlesztő hatásáról Víg Sára gyermekpszichológussal beszélgettünk.
"Okosan válogatni a bőség zavarban" - Ezekre figyelj, mielőtt játékot veszel a gyereknek!

Bármilyen furcsa is hallani, egy óvodáskorú gyerek számára körülbelül 6 darab játék elég lehet, ennél több tárgyra sokkal hamarabb ráunnak a gyerekek. Akkor pedig, ha a gyermek nem csinál semmit, csak ül, és maga elé bambul, nem kell a szülőnek megijedni, és gyorsan alternatívát adni az unatkozás ellen. „Unatkozás igazából nem létezik, csupán egy tanult fogalom.

Nagyon fontos lenne az idő, amikor a gyerek elmélyed, gondolkodik, feldolgozza az addig észlelt történéseket, ízeket, hangokat, képeket. Ekkor kaphat teret igazán a fantáziája, a kreativitása. Jó volna, ha minden családban dicséretre méltó dolog lenne, ha valaki a gondolataival foglalkozik.”

Hangsúlyozza szakértőnk, Víg Sára, pszichológus, aki szerint a játékok világában is, mint oly sok mindenben a gyermeknevelés terén, az arany középút a legjobb iránymutató. „Régi és új működhet együtt: nem kell tiltani például a számítógépes játékokat, de érdemes korlátozni az idejüket napi 15 percben. Lehet otthon zenélő kedvence a kicsi gyereknek, csak ne annak bűvöléséből álljon az egész napja. Nagy örömmel látom, hogy a játékok terén is elindult egy trend, amely a minél egyszerűbb, jobban variálható darabok születését ösztönzi, mint például a csodapalló vagy a Grimm’s szivárvány. Az időtállóság ebben rejlik valahol: új köntösbe öltöztetni a régen bevált módszereket.”

Egyszerűen nagyszerű

Az arany középút megtalálása a tárgyi játékkal töltött idő, valamint a jellemzően szabad levegőn megvalósuló, mozgásos játékokkal töltött idő közötti egyensúlyra is igaz. A felszabadult játékhoz ugyanis sokszor nem kell más, csak a fantázia, kreativitás és természetes környezet.

Míg évtizedekkel ezelőtt a játék 99 százalékban a mozgással volt egyenlő, addig ma körülbelül 10 százalék ez az arány. A mozgásfejlődésünk azonban nem alkalmazkodott ehhez a változáshoz.

Építő játék

„Ha úgy tetszik, evolúciósan nem követtük le a világ alakulását, az idegrendszerünk pedig jóval több mozgásos játékot igényelne. Nemcsak a kezünk-lábunk mozgásáról van itt szó, hanem a légzéstől kezdve a látáson át mindent érint a folyamat. Az egyik kedvenc példám éppen a szemizmok fejlődésével kapcsolatos: a távolban messzire ellátni nagyon ritka perspektíva egy mai gyereknek. Az intézményesített, városiasodott világban, kirándulni kell menni ahhoz, hogy ez a lehetőség megvalósuljon. Pedig a hasonló kis mozzanatoknak is fontos szerepe van az agyműködésünk szempontjából” – magyarázza Víg Sára gyermekpszichológus.

Egyszerűségben rejlik a sokszínűség

Nem meglepő tehát, hogy a mai gyerekek nagyon-nagy része valamilyen mozgásfejlődési zavarral küzd, lassabban vagy nem normál módon fejlődik a mozgása, amely gyakran figyelemzavarhoz, teljesítmény deficithez vezet. Ahogy a szakember mondja, ma 100 iskolai érettségi vizsgálatból 60-on nem tudnak bukfencezni a gyerekek, ami hatalmas visszaesés a 40-50 évvel ezelőtti eredményekhez képest. Éppen ezért a mai játékok közül nagyon jó szívvel ajánlják a szakemberek, a mozgásra ösztönző, egyensúlyérzéket fejlesztő darabokat, mint például a háztartásokban egyre inkább elterjedt trambulint.

„Természetesen nem baj, ha a gyereknek vannak otthon játékai, de összességében a fantázia volna a legfontosabb tényező. Ennek pedig az egyszerű, letisztult, többféleképpen alkalmazható darabok adnak teret. Ide tartozik a klasszikus építőjáték, a vasútpálya vagy épp a nagyon ízlésesen elkészített gurulós, kirakós, készségfejlesztő játékok.

Ezek régen is léteztek, mindegy hogy köveket, lábasokat, vagy játékkockákat teszünk egymásra: ősi igény, hogy építsünk. A képzelet azonban annál jobban fejlődik, ha minél kevésbé kidolgozott adott legóelem, vagy kirakódarab”- foglalja össze a pszichológus.

 

Az eredeti cikk a Pszichoforyou online pszichológiai magazin oldalán jelent meg és itt olvasható.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja