SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Íme a hosszú élet titka!

Családinet [cikkei] - 2015-01-30
Nemrégiben derült ki, hogy a mozgáshiány majdnem kétszer annyi ember halálát okozhatja, mint a túl magas testtömegindex. Lóránth Kata, az Oxygen Wellness szakmai vezetője az összefüggésekről beszélt.
Íme a hosszú élet titka!

A mozgáshiány az életet is veszélyezteti

A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint az elhízásnál is halálosabb a testmozgás hiánya. Tanulmányuk szerint évente körülbelül 676 ezer európai haláleset mögött húzódik meg a mozgáshiány, miközben az elhízás „csupán” 337 ezer ember korai halálát okozza.  A kutatók 334 161 európai lakos egészségi értékeit monitorozták 12 éven át. Dokumentálták, mennyit mozognak, milyen a derékbőségük és számba vették a halálozásokat is. Végül megállapították, hogy az idő előtti halál leginkább azokat sújtotta, akik nem mozogtak, és ez a normális súlyúakra, a túlsúlyosakra és az elhízottakra egyaránt igaz volt.  Az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozás-tudományi szaklapban megjelent cikk szerint, ha a mozgáshiányt felszámolnák Európában, az majdnem 7,5 százalékkal csökkentené a halandósági rátát, míg az elhízás felszámolása „csak” 3,6 százalékkal. A kutatók szerint már napi húsz perc tempós séta alapvető változást hozhatna.

Az inaktivitás betegít

Az évmilliók során kifejlődött emberi test rengeteg feladatot képes elvégezni. A vadászó-gyűjtögető életmód sokrétű mozgásformát igényelt az embertől, akinek a gyaloglás és a futás éppúgy a mindennapok része volt, mint az energia megőrzésének képessége az éhezéses időszakokban. Nyilvánvaló, hogy ma már a nyugati embernek nem kell küzdenie az ételért, ezért szinte leszokott a fizikai aktivitásról, ami pedig megbetegíti.
- A cukorbetegség kialakulására a rendszeresen közepes vagy nagy intenzitású mozgást végzőknek 30 százalékkal kisebb esélyük van, mint az inaktívoknak.
- A kardiovaszkuláris betegségek kétszer gyakrabban érintik az inaktív személyeket, mint a rendszeresen mozgóknak.
- A fizikailag aktív személyeknek 40 százalékkal kisebb az esélyük a vastagbélrákra, csökken a mellrák-kockázatuk, a magas intenzitású mozgás pedig hatásos lehet a prosztatarák ellen.

Kifogások helyett cselekvés

- Az ideális mozgásforma megtalálásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy olyasmit válasszunk, amit kedvvel tudunk végezni, és ami beilleszthető a mindennapjainkba. Ez utóbbi tényező jelentősége abban áll, hogy ne tudjunk az időhiányra hivatkozva kibújni a mozgás alól - tanácsolja Lóránth Kata, az Oxygen Wellness szakmai vezetője. - Ha valódi mozgásprogramot dolgozunk ki, annak tartalmaznia kell az öt legfontosabb komponenst: a fizikai aktivitás típusát, az intenzitását, az időtartamát, a gyakoriságát és azt, hogyan lehet megvalósítani a fokozatosságot az edzésekben. 

Aki a teljes semmittevésből kíván belevágni egy egészségesebb, sportosabb életformába, ajánlatos eleinte kevesebbet vállalnia, és fokozatosan emelni az adagokat, a tempót, folyamatos kontroll mellett. A nagy izomcsoportokat megmozgató, dinamikus jellegű mozgásformáknak általában az egész szervezetre nézve pozitív hatása van, ilyen lehet a kezdőknek is ajánlható gyaloglás, kocogás, futás, úszás, kerékpározás és az aerobik. Ezeknél a mozgásformáknál az intenzitás egy pulzusmérő óra segítségével nagyon jól kontrollálható. Ha ez nem áll rendelkezésre, a szervezetünk pulzusmérő kontrolljára is bízhatjuk magunkat, ugyanis a zsírégető tartomány mindenkinél az a terhelés, amikor még zihálás nélkül tud beszélni. A lényeg az elhatározás, hiszen a változások egész biztosan meggyőznek majd minket arról, hogy érdemes az aktív életet választani.

Forrás: www.oxygenwellness.hu
Fotó:
tpsdave/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja