SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

"Betiltanám az összes trambulint!" - Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész szerint 6 év alatt egyáltalán nem lenne szabad használni

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-03-24
Ficamok, ín-és szalagszakadás. Ilyen sérüléseket okozhat a trambulinhasználat gyerekeknél. De nem ritka a kulcscsonttörés, gerincsérülés és az agyrázkódás sem. A gyermektraumatológus szerint a tavaszi súlyos balesetek közül egyértelműen a trambulinbaleset áll az élen. Mint mondja, minden évben a tavasz beköszöntével több órás, altatásos műtéteket végez, gyakran kell alkarba, lábszárba titánokat, csavarokat betenni. A felépülés pedig hosszú hónapokig is tarthat. Akinél a húsvéti nyuszi trambulint hozna, az gondolja át még egyszer, hogy biztos szükség van-e erre gyerekének.
"Betiltanám az összes trambulint!" - Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész szerint 6 év alatt egyáltalán nem lenne szabad használni

”Most múlt el 2 éves a kislányom, nagyon szeret ugrálni. Folyton pattog, mint egy kis bolha mindenhol, az ágyon, a kanapén és a földön is. Szeretnék Neki venni egy trambulint. Szerintetek melyik a biztonságosabb? A hálós vagy a háló nélküli? Állítólag ha nekiugrik a hálónak, akkor elesik. De ha nincs rajta háló, akkor nem fog kiesni belőle?”

Ilyen és ehhez hasonló posztokkal vannak tele mostanában az anyukás csoportok. Sok helyen olvastam, hogy a húsvéti nyuszi hozza majd a trambulint, és alig várják, hogy egyszerre minden gyerek kipróbálhassa.
Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész, gyermektraumatológus azt mondja, a trambulin nem egy szabadidő tevékenységre való sportszer
, hanem egy profi akrobatikus eszköz. Amit tévesen sportszerként, játékszerként alkalmaznak.


Vidal Balielo Jr. fotója a Pexels oldaláról

”Én mindet betiltanám. De nemcsak én vagyok ezzel így, hanem az Amerikai Gyermekorvosok Társasága is. A trambulin egyébként az 1950-es években kezdett elterjedni Észak-Amerikában, később Ausztráliában és Európában is rendkívül népszerűvé vált. Sajnos nagyon sok komoly baleset van belőle, ezért véleményem szerint csak ellenőrzött körülmények között, testalkatnak és fittségnek megfelelően lenne szabad használni.” – mondja Dr. Kőnig Róbert.

 

6 év alatt egyáltalán ne!

A gyermeksebész hozzáteszi, hogy a trambulint 6 év alatt egyáltalán nem lenne szabad használni, mert a gyermekek vázizomrendszere nincs felkészülve a folyamatos becsapódásra és terhelésre, amit a trambulinhasználat okoz.

”A kicsik hajlékonyabbak, könnyebben eltörnek a csontjaik. Trambulinozás után gyakrabban tapasztalhatunk náluk idegrendszeri tüneteket, nem ritka a fejfájás és a hányás, magyarul az agyrázkódás sem.”



Alexandra Koch képe a Pixabay-en

A szakértő azt mondja, nem véletlen, hogy Ausztráliában 6 év alatt be is van tiltva a trambulin, és az óvodákban sincs sehol.


Komoly sérülések, több órás műtétek, hónapokig tartó felépülések

Dr. Kőnig Róbert szerint a balesetek nagyrésze megelőzhető lenne. Mint mondja, az elmúlt időszakban számos olyan esete volt, amikor komoly sérülést szenvedett egy gyerek a trambulin miatt.

”Gyakori a térd-és könyöksérülés. Sokszor kellett csavarokat betenni. Volt olyan is, hogy az egyik gyerek bemászott a trambulin alá, amíg a másik ugrált benne, és megütötte a fejét, vagy a másik gyerek ráugrott a térdére és szalagszakadás történt. Rengetegszer kell alkarba vagy lábszárba titánokat beültetni, és gyakoriak a kulcscsonttörések is. Volt olyan esetem is, hogy valaki szó szerint kirepült kisdeddel a karjában a trambulinból. Neki például koponyatörése lett.”– sorolja az ijesztő példákat a gyermektraumatológus.


Fotó: Dr. Kőnig Róbert

Ráadásul, mint mondja, a komolyabb sérülések több órás altatásos beavatkozást igényelnek, műtét után pedig még több napig bent kell feküdnie a gyereknek a kórházban. Utána kezdődik meg a hónapokon át tartórehabilitáció, vagyis nagyon hosszú ideig tart a teljes felépülés.


FotoReith képe a Pixabay-en

Hozzáteszi, hogy természetesen nemcsak a trambulinozás okozhat balesetet, ugyanis például biciklivel is elesnek a gyerekek. Viszont közel sem annyi a súlyos biciklis baleset, mint a trambulinos. Ez utóbbi sokkal veszélyesebb eszköz, amit csak megfelelő szabályok szerint lehet használni.

 

Így használható a trambulin


Fotó: Dr. Kőnig Róbert

A szakértő azt javasolja hogy:

  • egyszerre csak egy gyerek legyen bent. Ha ugyanis többen vannak, akkor összekoccanhat a fejük, fellökhetik egymást vagy egymásra eshetnek.
  • az összes biztonsági felszerelést szereljük fel. Tegyünk a rugókra szivacsokat, és szereljük fel a hálókat is, előfordul ugyanis hogy kiugranak belőle a gyerekek és az okoz balesetet.
  • a trambulint ne tegyük fa alá, mert a gyerekek beütik a fejüket a faágakba.
  • ne a legmagasabb pontra állítsuk fel, mert ha mégis kiugrana belőle a gyerek, akkor nagyot eshet, könnyen legurulhat egy dombon például.
  • semmiképp ne másszon be a trambulin alá a gyerek.
  • csak folyamatos szülői felügyelet mellett használják a gyerekek a trambulint. Vagyis ha valaki épp azt tervezte, hogy megfőzi az ebédet, amíg a gyerekek trambulinoznak a kertben, akkor tegyen le erről az ötletéről.

Egyéb tavaszi balesetek

​​​​​​​Pixabay fotója a Pexels oldaláról

A gyermeksebész szerint, a súlyos háztáji baleseteket illetően, egyértelműen a trambulinhasználatból származó sérülések állnak az első helyen. Tavasszal azonban más gyerekbalesetek száma is megnő.

”Sok gyerek télen elfelejti, hogy milyen szabályok szerint lehet játszani egy játszótéren, ezért amikor tavasszal újra kimozdulnak, a szülőnek érdemes felhívnia a gyerek figyelmét arra, mit hogyan használjon, hogy ne történjen baj. Mutassa meg például, hogy a vas fel tud forrósodni, vagy, hogy földön üvegszilánk vagy szemét lehet elszórva. A forgalomra is oda kell figyelni, jó, ha a gyerek tisztában van a közlekedési szabályokkal, de természetesen a szülő felelőssége, hogy vigyázzon gyermekére.” – szögezi le a gyermektraumatológus.

Dr. Kőnig Róbert továbbá azt tanácsolja, hogy bármilyen szabadtéri sportot is űz gyermekünk, a megfelelő védőfelszerelés nélkül semmiképp ne kezdjen bele.

Indexkép: Rosa Matilde Peppi képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja