SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Késsel akart rollert szerezni egy 7 éves kisfiú - avagy mit tegyünk, ha agresszív a gyermekünk?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-08-24
Bizarr, már-már nevetséges jelenet játszódott le a minap egy angol kisvárosban: egy hétéves kisfiú késsel hadonászva próbált kamaszokat rávenni arra, hogy kölcsönadják nekik a rollerjüket egy körre. Az eset végül rablás nélkül ért véget, ám számtalan kérdést vet fel a gyermeki agresszióról.
Késsel akart rollert szerezni egy 7 éves kisfiú - avagy mit tegyünk, ha agresszív a gyermekünk?

„Add ide a rollert egy körre!” – követelte egy hétéves kisfiú az angliai Cambourne egyik parkjában. A megtámadott kamaszfiúk először megdöbbentek a gyereken, aki félmeztelenül hadonászott egy nagy késsel a levegőben. Követelését azonban megtagadták, sőt, ki is nevették, mire a gyermek idegesen kiabálni kezdett majd elfutott. „Úgy is kell, öcsi, szaladj el, és szerezz egy inget!” – kiáltott még utána a felvételt készítő fiú.


Kép: TheSun
 

Mitől lesz agresszív egy gyermek, és mit tehetünk a megfékezés érdekében?

Az agresszió egyidős az emberiséggel. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a mai gyerekek erőszakosabbak, mint a korábbi generációk tagjai, és ezért a vad rajzfilmeket felelőssé tenni, ez azonban ebben a formában erős leegyszerűsítése a problémának. Elég, ha arra gondolunk, a régi korokban milyen nevelési módszereket alkalmaztak az otthonokban és az iskolákban („Ki a pálcát kíméli, a fiát nem szereti” – tanította bölcs Salamon is). Aki kíváncsi a felnőttek zsarnokoskodására adott gyermeki válaszokra, érdemes Csáth Géza novelláit, az Anyagyilkosságot vagy A kis Emmát olvasnia. De Hajnóczi Péter: Ki a macska? című megrázó novellája is remekül bemutatja, milyen hétköznapi dolog volt még néhány évtizeddel ezelőtt is az állatkínzás. (A novella lényege nem az érintett macska szenvedése, de a mai olvasó ettől már nem tud elvonatkoztatni.)

Ma már tudjuk, hogy a gyermeknevelésnek nem megfelelő módja a verés, ahogyan az állatok bántalmazása sem ártatlan gyerekcsíny, hanem komoly pszichés problémák előjele. Igyekszünk gyerekeinket arra ösztönözni, hogy ne ököljog segítségével érvényesítsék az érdekeiket. Mégis, a legjobb szándékú szülők is időnként tanácstalanok és szégyenkeznek gyermekük látszólag ok nélküli erőszakos viselkedése miatt.

Kanadai kutatók több mint hatszáz egy- és kétpetéjű ikerpár vizsgálata nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy az agresszív viselkedésre való hajlam inkább függ a genetikától, mint a környezettől. Ezt bármelyik szülő megerősítheti, aki különböző temperamentumú testvéreket nevel.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy tehetetlen az a szülő, akit erőszakosabb gyermekkel áldott meg a sors. Bár rendkívül kínos, amikor kétéves gyermekünk végigveri a játszóteret, és ezen általában nem segít a többi anyuka megvető nézése és összesúgása sem, a probléma ebben az életkorban még nem kezelhetetlen. Próbáljuk meg a „Szegény gyerek, biztos verik otthon” és a „Micsoda neveletlen kölyök, két pofon kéne neki, az helyre tenné” – típusú megjegyzéseket elereszteni a fülünk mellett, és koncentráljunk a megoldásra!

Megfigyelhető, hogy azokban a családokban harapódzik el az agresszió, ahol az eleve impulzívabb gyermek intoleránsabb, a helyzetet kezelni képtelen szülőkhöz kerül. A felnőttek ilyenkor kétféleképpen szoktak reagálni az erőszakra, és mindkettő ördögi spirálba vezet. Az egyik, amikor a kezdeti tiltás után engednek a dühöngő gyermeknek, csak legyen végre csend. A másik, amikor erőszakkal válaszolva elfenekelik a gyermeket. Ez utóbbi módszer elsőre látszólag hatékony, ám nem telik bele sok idő, és újra felüti fejét a probléma, amikor már csak a durvább verés „segít” – amely hamar fajulhat akár súlyos sérülésekkel járó bántalmazássá is.
 

Mit tehet tehát akkor a szülő?
 

  • Először is, kerüld a testi fenyítést! Az agresszióra agresszióval való válasz nem oldja meg a problémát.
  • Ugyanakkor ne is erősítsd meg az agresszív viselkedést! A túlzott engedékenység káros hatása egyértelmű, de ugyanilyen problémás az is, amikor az apa – miután megbüntette fiát a verekedésért – büszkén újságolja az ismerősöknek, hogy milyen életrevaló is az ő gyermeke. Néhány éve egy ismert rádiós műsorvezető is azzal dicsekedett egy női magazinnak, hogy milyen ügyesen tépi ki a kisfia a többi gyerek kezéből a lapátot a homokozóban – te ne kövesd a példáját!
  • Taníts neki alternatív megoldásokat! Sok gyerek azért reagál erőszakosan, mert nem ismer más módot. Fejleszd a szókincsét, ismertesd meg udvarias magatartási formákkal.
  • Tanítsd empátiára! Magyarázd el neki, hogy amit tett, az a másiknak nagyon rossz. Ez sokáig tart, a hatása nem jelentkezik azonnal, de megéri.

Az erőszakos viselkedés minden életkorban probléma. Ne legyintsünk rá, ne intézzük el annyival, hogy „majd kinövi”, de ne is vizionáljunk tragédiát akkor, ha a korai években felüti a fejét. Megfelelő, következetes neveléssel tüneményes óvodás lehet abból a gyerekből, aki másfél-kétévesen még a játszótér réme volt. Ha azonban elhanyagoljuk a bajt, esetleg meg is erősítjük a viselkedést, a későbbiekben rengeteg problémát okozhatunk vele a gyereknek, a családnak és a tágabb környezetnek egyaránt.

Olvasd el alábbi cikkünket is: Indulatkezelés játékosan

Fotó: cre8tivehome0 / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja