SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Kell nevelni a gyereket, vagy elég a példamutatás?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-09-02
Ha nem dohányzom, akkor a gyerekem sem fog? Ha dohányzom, ő is fog? A gyerek a környezetében történő dolgokat nagyon könnyen átveszi, lemásolja. Vagyis ha anya nem mos kezet ebéd előtt, akkor én hiába papolhatok neki arról, hogy mennyi baci van a kezén és igenis mossa meg.
Akkor elég csak a jó példa? Mi van akkor, ha olyan viselkedéssel találom szembe magamat, amit tőlem sosem látott? Hogy neveljem? Szakértők szerint nem elég pusztán jó példát mutatni. Ráadásul ha azt szeretnénk, hogy boldog életet éljenek, akkor nekünk is boldognak kell lennünk.
Kell nevelni a gyereket, vagy elég a példamutatás?

Nevelés kontra példamutatás
 

Ne csak szófogadó, hanem boldog is legyen

Egy édesanya osztotta meg velünk a történetét:

”A szüleim szerint én sosem voltam engedetlen. Mindig jókislány voltam, első szóra megcsináltam mindent, amit kértek tőlem, sosem rosszalkodtam. Ha nem tudtam, hogy valami helyes-e vagy sem, akkor inkább megkérdeztem, nehogy baj legyen belőle. Ezért a szüleim nagyon büszkék is voltak rám. De aztán felnőttem, és nekem is lettek gyerekeim. És rádöbbentem, hogy hiába voltam szófogadó, boldog nem voltam. Egyáltalán nem volt boldog gyerekkorom. És arra is rájöttem, hogy én szeretném másképp csinálni. Nevelni lehet másképp is. Példamutatással. Nemcsak ordibálással, fenyegetőzéssel, büntetéssel lehet elérni azt, hogy a gyerek szót fogadjon. De még jutalom sem kell hozzá. Nem, a gyerek ne azért legyen jó, mert utána kap egy kisautót. Milyen felnőtt lesz az ilyen gyerekből?”
 

Megállj, megnevellek én! A nevelés egyenlő a büntetéssel?

Szakértők szerint a nevelés legfontosabb kulcsa a példamutatás. Sokan mégis a mai napig nevelés alatt a büntetést értik. Amikor azt mondják, meglásd, megnevellek, vagy ezért majd otthon kapni fogsz, arra gondolnak, hogy a helytelen viselkedést csakis büntetéssel, szeretetmegvonással, sarokba állítással, bántalmazással lehet megoldani. Arra nem gondolnak, hogy ezt másképp is lehet. Például jó példával.

Hiszen ahogy viselkedünk, ahogy kommunikálunk, ahogy bármilyen hétköznapi tevékenységet végzünk, azt a gyerek le fogja másolni. Ha például nem a kezemmel csukom be a szekrényajtót, hanem berúgom a lábammal, akkor ne csodálkozzunk azon, ha a gyerek is így fog tenni. Ha nem mosunk kezet ebéd előtt, akkor miért szidjuk le, ha ő sem?

Miért szavakkal nevelünk példamutatás helyett?

Persze vannak olyan dolgok, amiket a gyerek egy bizonyos életkorig még nem tehet meg, később azonban már szabad neki. De a kézmosás semmiképp nem ide sorolható.
 

A jó és a rossz példa is nevel

A gyerek tehát átveszi azt, amit a környezetében, a szüleitől, testvéreitől lát. Sokszor azonban nem csak jó példa van a gyerek szeme előtt. Nagyon gyakori, hogy úgy nevelünk, ahogy minket neveltek gyerekkorunkban. A nevelési módszereket is lemásoljuk, sokszor nem is tudatosan. Így generációkon keresztül maradhatnak fenn fontos hagyományok, de rossz szokások, nevelési elvek is.

Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy a gyereket nemcsak a jó példa, hanem a rossz példa is neveli. Ezért van az, hogy sok gyerek egyszer sem gyújt rá, vagy egy korty alkoholt sem hajlandó inni, mert gyerekkorából rossz emlékei vannak arról, hogy cigarettafüstben játszott, vagy látta az apukáját lerészegedni és önkívületi állapotba kerülni.

kislány anyukájávalRODNAE Productions fotója a Pexels oldaláról


A példamutatás mellett a követelmény is fontos

A példamutatást időnként meg is lehet erősíteni szavakkal, de fontosak az arányok: jó példával nagyobb hatást tudunk elérni, mint szavakkal.

Emellett pedig arra is szükség van, hogy követelményeket támasszunk a gyerekkel szemben. Neki ugyanis az ad biztonságot, ha mutatunk felé elvárásokat, amiket később számon is kérünk tőle. Vagyis nem elég, ha csak megmondjuk, hogy hogyan kell viselkedni, ezeket be is kell tartatni.


Ha azt szeretnénk, hogy boldog életet éljenek, nekünk is boldognak kell lennünk

Minden szülő vágya, hogy a gyereke sikeres és boldog életet éljen. Gyakran az ő sikereiknek jobban is örülünk, mint a sajátjainknak. Figyelnünk kell azonban arra, hogy a gyerek mellett legyen saját életünk, saját célokkal, sikerekkel, hiszen ha arra vágyunk, hogy a gyerekeink boldog felnőttek legyenek, egy boldog felnőtt mintát kell mutatnunk nekik.

Olvasd el ezt is: Vekerdy Tamás: Boldog gyereket csak boldog anya tud nevelni


A média hatása

A gyerekre azonban nemcsak a környezete példamutatása és a szabályok ismerete, a szavakkal való nevelés hat, hanem a média is. Ezzel pedig nagyon eltorzíthatjuk a többi nevelést. Vigyázzunk tehát, hogy gyerekünk milyen tartalmakat néz! A celebek és az influencerek, a közösségi médiás posztok vagy a Youtube videók illúziója ugyanis erősen hathat a gyerekeinkre.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

Hazaküldte a háziorvos és az ügyelet is - tüdőgyulladásban halt meg a 13 éves Niki

A háziorvos azt mondta a gyerek panaszaira, hogy influenzaszerű vírus. Majd miután nem javult a gyerek állapota, keresztet vetett és azt mondta, ő nem Jézus, hogy egy nap alatt meggyógyítsa a lányt. Az ügyeletről is hazaküldték őket, két órával később pedig a sürgősségire siettek vele, de hiába szállították át a nyíregyházi kórházba, már nem lehetett megmenteni az életét.
"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

"Már tegnaptól nem tudok műtéti időpontot adni" - egy kiváló gyermeksebész búcsúzik kis pácienseitől

Dr. Kürti László, a kiváló és rendkívül népszerű szolnoki gyermeksebész december elején tette közzé a felhívását arról, hogy pár hónap múlva nyugdíjba megy, és a hátralévő aktív idejében már nem tud új műtétekre időpontot adni. A mostanáig előjegyzett műtétjei kitöltik a megmaradt műtéti napjait, így a rendelésére érkező és műtétre szoruló gyerekeket csak tovább irányítani tudja.
A léleklátás művészete

A léleklátás művészete

A modern világban, ahol a tudományos magyarázatok uralkodnak, és az érzelmeink háttérbe szorulnak, egyre nő az igényünk a mélyebb, személyes megértésre. Az emberi lélek bonyolult labirintusa kifürkészhetetlen, és néha szükségünk van valakire, aki képes "belénk látni", segít eligazodni érzelmeink és gondolataink összekuszálódott gubancain. Ez a segítség érkezhet egy bölcs baráttól, pszichológustól, vagy akár egy különleges képességekkel rendelkező léleklátótól.
Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

Reflux - kezelés nélkül komoly bajt okozhat

A reflux bár igen gyakori és jellegzetes tünetekkel járó betegség, azonban az esetek egy részében nehezen diagnosztizálható. Ennek oka, hogy esetenként egyáltalán nem tipikus tünetekkel jelentkezik. Ha ismerjük ezeket a nem típusos tüneteket, akkor felmerül bennünk a reflux gyanúja és tudjuk, hogy orvoshoz - leginkább gasztroenterológushoz - kell fordulnunk. A betegséget ugyanis mihamarabb kezelni kell, mert az elhanyagolt reflux nemcsak megnehezíti a mindennapokat, de komoly szövődményeket is okozhat.
A szerkesztő ajánlja