A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szülők leggyakoribb kérdései az óvodáról - Praktikus tanácsok az óvónőtől

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-08-25
Akinek a gyermeke volt már bölcsődés, némi előnnyel indul és feltehetőleg az óvodai szülői értekezleten is sok mindenre választ adtak már az óvó nénik. A beszoktatásról szóló cikksorozat elérhető oldalunkon. Ezzel együtt is előfordulhat, hogy az aggódó szülőkben maradt néhány kérdés a gyakorlati dolgokkal kapcsolatban, ezeket igyekszünk most megválaszolni.
A szülők leggyakoribb kérdései az óvodáról - Praktikus tanácsok az óvónőtől

Milyen zsákot vegyek?

Számos óvoda biztosítja az ovis zsákot növendékeinek, azonban a szülők sokszor szeretik maguk elkészíteni vagy megvásárolni ezt a holmit. Ha erre van lehetőség, akkor a döntésben a praktikumot tartsuk szem előtt.
Az összehúzós tornazsák, hátizsák, kisbőrönd nem megfelelő, mivel a gyermekek nehezen kezelik ezeket. A legjobb a középen nyitott, két zsebes zsák. Ebbe könnyedén nyúlhatnak a gyerekek, a kis zseb pedig alkalmas külön tárolni a kisebb fehérneműt, pótbugyit, zoknit.
A zsákban a tartalék ruhát tárolhatják a gyerekek, míg szekrényükben az udvari, váltóruhát. Túl sokat viszont ne készítsünk be, mivel a kicsinyeknek sokszor a saját holmijuk megtalálása is gondot okoz. Próbáljuk meg elképzelni, amikor a csapatnyi hároméves egyszerre kezd öltözni az udvari játékhoz, tornához: ez olyan, mintha nekünk egy tömött bkv-buszon kellene átöltöznünk, megtalálni az összes holminkat, a táskánk mélyén lapuló cserezoknit... nagy kihívás az öltözés. Ne nehezítsük meg a gyermek dolgát macerásan nyíló zipzárakkal, patentokkal, a kinyitott fakkokból rázúduló ruhatömeggel.


Milyen ruhát készítsek be?

Az óvodákban optimális hőmérsékletet tartanak fent, ezért kár a gyerekeket túlöltöztetni. A napközbeni mozgását is nehezíti, ha a bugyi/alsónadrág fölött harisnyanadrág, zokni, pulóver és melegítőnadrág van rajta. Általában egy vékony tréning vagy cicanadrág és egy póló (esetleg a hidegebb hónapokban atlétával) minden évszakban megfelelő. Ha elsők között érkeztek, előfordulhat, hogy hűvösnek érződik a csoportszoba, de ez csak addig van így, míg meg nem érkeznek a többiek. A 20-30 gyermekkel teli, nyüzsgő csoportszoba hőmérséklete 2-3 fokkal is megemelkedik a reggeli üres állapothoz képest.

Váltóruhából elégséges 2-2 darab, alsóneműből esetleg 3-4, főként, ha a csemete hajlamos még a kis „balesetekre” a mosdózás területén. Akkor is legyen csereruha, ha a gyermek teljesen megbízhatóan szobatiszta és ügyesen eszik, mivel bármikor előfordulhat, hogy kiborul a festék, vagy az asztalnál az innivaló.


Miért kell jel a ruhákba?

A legtöbb hároméves még nem tud rendet tartani maga körül, sokan még a saját ruhájukat sem ismerik meg, különösen, hogy hercegnős szoknyából és verdás pólóból minden csoportban minimum három akad. Az öltözéseket követően pedig a dadus-, és óvó néniknek kell megkeresniük a mindenütt heverő ruhadarabok gazdáit.
Ha biztosak akartok lenni benne, hogy délután a megfelelő rózsaszín vagy kék ruhácska kerül haza, érdemes a kicsi jelével ellátni mindent. Erre több lehetőség is kínálkozik. Ha puha a címke, és nem zavarja a gyereket, akkor érdemes meghagyni, és erre alkoholos filccel rárajzolni a jelet. A pólók, nadrágok visszahajtásába is rajzolhatunk, vagy bárminek a belső oldalára, ami dupla rétegű. A hobby-boltokban tartós textilfilcet is beszerezhetünk. Kaphatók ezen felül felvasalható és öntapadós óvodai jelek, ezek használata nagyon egyszerű és a legtöbb baba-gyermekholmit árusító boltban, illetve rövidáruban megtalálhatók. Bevállalós anyukák akár hímezhetnek is. Nagy munka mindent jellel ellátni az első alkalommal, de rengeteg bosszúságot, ruhakeresgélést, eltűnt ruha okozta kellemetlenséget megspórolhatunk hosszú távon.

(Kapcsolódó cikkünk: Mit árul el gyermeked személyiségéről az óvodai jele? - 189 gyakori szimbólum jelentése)


Milyen cipőket vigyünk?

Ezen a területen sem érdemes elgaloppírozni magunkat. Benti cipőnek megteszi egy pár, jó minőségű, a bokát is tartó tépőzáras szandál, melyet a gyermek maga is könnyen tud kezelni. Kinti cipőnek az évszaknak megfelelő szandál, vagy zártcipő, télen csizma a praktikus választás. Homokozós időben érdemes a zárt cipő mellett dönteni, és mivel az ebédhez bevonulás előtt ki szokták szórni a gyerekek a cipőiket, ebben is fontos, hogy könnyen kezelhető legyen. Az óvó nénik természetesen segítenek, de a legjobb, ha el tudja kezdeni a gyermek a folyamatot. A későbbiekben a torna-foglalkozáshoz egy zárt, a bokát jól tartó edzőcipő kellhet, ezen felül azonban nem érdemes több lábbelit bent tartani, mert nem fér el a szekrényben.
Főként a nyári időszakban fordulnak elő a gyerekek lábán kis papucsok, kislányos csinos szandálkák – ezeket az óvodában jobb mellőzni, mivel balesetveszélyesek.


Milyen játékot vihet be?

Természetesen senki nem várja a kiscsoportosoktól, hogy vigasztárgyak nélkül érkezzenek az óvodába. A reggeli sírás gyakori, a bánatot pedig egy kedvenc játék, rongyi, plüssállat mérsékelheti.

(Kapcsolódó cikkünk: Rongyik, macik, alvókák - miért van szüksége a gyereknek ezekre a társakra?)

Nem tanácsos azonban az egész gyerekszobát becipelni, és ezt az óvó nénik sem szokták üdvözölni. Az a kisgyerek ugyanis, aki a saját játékaiból összeállított pakkal érkezik, hajlamos begubózni a saját kis buborékjába, és eszébe sem jut az óvodai játékokat, kis pajtásait, vagy az óvó néniket megismerni, felfedezni. Arról nem is beszélve, hogy a rengeteg játékra felügyelni még a felnőtteknek is kihívás, nagy a kockázata annak – különösen apró kütyük esetén –, hogy örökre elvész egy-egy darab. Végképp nem jó döntés emiatt a drága, hiperszuper kedvenc csúcsjátékokat bevinni, jó eséllyel előfordulhat, hogy baja esik, eltörik. A leginkább praktikus egy darab, puha, alváskor ölelhető, az ágyneműhuzatban nem könnyen elrejtőző méretű kedvenccel menni oviba, melyet szintén érdemes jellel ellátni.


Mikorra érkezzünk?

Ha nem határolja be a munkába járás az időpontot, érdemes átgondolni az óvoda napirendjét és ehhez igazítani az érkezés idejét. Nem jó időpont közvetlenül reggeli előtt beesni, de a túl korai érkezés is csüggesztő lehet, ha a gyermeknek egyedül kell üldögélnie a felnőttekkel. A legjobb, ha úgy érkezik a csoportba, hogy még legyen egy kis ideje „megmelegedni”, üdvözölni pajtásait, játszani egy kicsit, egyszóval elkezdeni a napot. Máskülönben azt éli meg, hogy amint beteszi a lábát az oviba, rögtön teendői vannak, mosakodni, enni kell és nyugton maradni. A napirend sarkalatos pontjait igyekezzetek szem előtt tartani, hogy az óvodai élet rendjét ne zavarjátok meg, például a reggeli közepén érkezéssel.


Mikor mit csinálnak?

Az ilyen korú gyerekek még nem ismerik az órát, biztonságérzetüket a szigorú napirend garantálja, a minden nap ugyanakkor ismétlődő dolgok sorozata. A szülői értekezleten bizonyára elmondták - ha nem sikerült megjegyezni, a csoport öltözőjében megtalálható, hogy mi és mikor történik a csoportban. Érdemes észben tartani a csoport napirendjét, hiszen ehhez te is tudsz igazodni – ha fixen mindig uzsonna után érkezel, az gyermeked számára megnyugtató állandóságot jelent.


Mit tegyek, ha…?

Bármilyen felmerülő kérdéssel érdemes az óvó nénikhez, dadus nénikhez fordulni. Biztosan megszokták az aggodalmaskodó kérdéseket, azokat kedvesen fogadják és készen állnak a válasszal. A helyi szokások eltérőek lehetnek, ezért mindennek kérdezzünk utána, mielőtt cselekednénk. Az óvoda és a csoport hirdetőtábláján sok információ megtalálható, ezeket mindig olvassuk el, mielőtt kérdeznénk, így naprakészek lehetünk, és talán választ kaphatunk a felmerült kérdésünkre is. Nagyobb volumenű problémák esetén mindenhol lehetőséged van fogadóórát kérni, ahol mindent meg tudtok beszélni.

Ha mégis felmerült olyan kérdés, melyet nem tudsz, vagy nem akarsz az óvó néniknek feltenni, kérdezz tőlünk bátran hozzászólásban!
Mindenkinek kellemes, élményekben gazdag óvodakezdést kívánunk!

Fotó: tolmacho / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja