A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nagyon sok kamasz dolgozik tanulás mellett, de idén több a diák, mint a munka

- 2020-09-22
Tanárként azt veszem észre, hogy akik dolgoznak, ők a tanuláshoz is másként állnak hozzá, sokkal motiváltabbak, céltudatosabbak, érettebben gondolkodnak. Igen, tényleg igaz az, hogy a munka nemesít...
Nagyon sok kamasz dolgozik tanulás mellett, de idén több a diák, mint a munka

Jocó bácsi a facebook oldalán bíztatja a diákokat a tanulás melletti diákmunkára. Idén azonban nem nagyon válogathatnak a diákok. Nagyjából a felére esett vissza a koronavírus-járvány miatt az álláslehetőségek száma.  A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, júliusi adatai szerint 8,1 százalékkal csökkent az ipari termelés. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat májusban mintegy 298 ezer álláskeresőt tartott nyilván. A munkaerőpiac változása erősen érezhető a diákmunka helyzet alakulásán is.

 

 

A vírusveszély miatt leginkább a turisztika, a vendéglátás és rendezvényszervezés munkaadói küzdenek nehézségekkel. Ezek pedig szinte a legtöbb diákot foglalkoztató iparágak. Az áruházak és a gyárak, például az autóipari cégek, is jelentősen csökkentették a munkaerő igényüket. Ezzel gyakorlatilag a diákok foglalkoztatása esett ki első körben. Milyen lehetőség maradt a diákok számára?

Megváltozott a munkáltatói modell

Egyre több cég ismerte fel a diákmunka által nyújtott lehetőségeket. Míg eddig a gyakornoki pozíciókat általában saját maguk keresték, addig a tipikus diákmunkák a kamaszok számára diákszövetkezeteken keresztül voltak elérhetőek. Ám egyre több vállalat ismeri fel: Jobban járnak, ha diákmunkásként, szövetkezeten keresztül alkalmazzák a fiatalokat, mint ha egyedi szerződéssel veszik fel őket. Munkakörük gyakran home-office-ban is ellátható, ami mindkét fél számára ideális megoldást jelent.

Pénzügyi szempontból is előnyös ez a munkáltató számára. A gyakornokoskodó diák bruttó bérét kevesebb közteher terheli, csak szja kell fizetni, nyugdíjjárulékot nem. Az iskolaszövetkezetnek nem kell fizetnie a munkáltatói szociális, szakképzési és rehabilitációs hozzájárulást, ezt hagyományos munkaviszonyban pedig meg kell tenni.

Több pénz marad a fiatalok zsebében is, ha gyakornoki munkát vállalnak. A diákmunkás állásokban az átlagkereset bruttó 1300 és 1500 ft körül mozog. A gyakornoki pozíciókban már el lehet érni a 15-20 százalékkal magasabb órabért is. Kiemelt területeken, példáut IT, technológiai, esetleg mérnöki pozíciókban akár a 2000 forintot is meghaladja a bruttó órabér.

Az azonban nem változott, hogy főként a 18 évnél idősebbeket keresik ezekre a pozíciókra. Nagyon sok fiatal már 16 évesen vállalna munkát, de számukra inkább a hagyományos diákszövetkezeti munkák ajánlottak. Főként árufeltöltő pozícióban tudnak elhelyezkedni, de például pénztárosnak már nem.

A fiatalok motivációja is megváltozott a vírusnak köszönhetően. Míg eddig inkább a szórakozásra és a fesztiválbelépőkre költöttek, most sok család került nehéz helyzetbe. Előfordul, hogy a szülőknek kell besegíteniük a keresetükkel, így sokkal komolyabban veszik a munkát.

Jocó bácsi amellett, hogy támogatja a fiatalokat a munkavállalásban, felhívja a figyelmet arra is, hogy mindenképp a tanulás legyen az első. A tanároknak és a szülőknek is oda kell figyelni, hogy a kamaszok megfelelő egyensúlyt találjanak a tanulás-munka-pihenés körforgásában, és egyik se menjen az egészségük és a fejlődésük rovására.

Indexkép: Tumisu képe a Pixabay -en.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja