SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Könnyen kezelhető kamaszt szeretnél? Ezt a 6 dolgot tanítsd meg gyermekednek kiskorában!

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2021-02-22
Kisgyerekes szülőként gyakran görcsbe rándul a gyomrod, amikor azt hallod, hogy a kamaszkorral mennyire megváltozik a gyermek, mennyire nehéz lesz vele együtt élni? Ahelyett, hogy előre aggódsz, inkább készülj fel rá! Mutatjuk hogyan!

Könnyen kezelhető kamaszt szeretnél? Ezt a 6 dolgot tanítsd meg gyermekednek kiskorában!

Kamaszkorban nevelni már nagyon nehezen lehet. Ezt sok tizenéves gyermek anyukája alátámaszthatja. A felkészülés sokkal korábban kezdődik, már egészen kicsi korban. A kisgyermekkori szülő-gyermek kapcsolat ugyanis jelentősen befolyásolja, hogy a gyermekből milyen kamasz válik. Van néhány dolog, amit ha betartasz, akkor sokkal könnyebben átvészelhetitek ezt a korszakot.

 

1. Legyenek egyértelmű és világos szabályok már a kezdetektől!

A szabályokra szükség van. Minden életkorban. Azonban ha kiskorban ehhez szoktatod hozzá a gyermekedet, akkor a kamaszkor idején nem fogják annyira feszíteni a korlátozások, mert tisztában lesz azzal, hogy mit tehet meg és mit nem.

Már kicsi korától kezdve tudatosítsd benne, hogy a biztonság és az egészség nem választás kérdése. Vannak dolgok, amikkel számos baleset megelőzhető, ezért ezeket be kell tartani. Ettől soha ne térjetek el! Nagyszerű példa a gyermekülés. Egy gyermek mindig utazzon bekötve, biztonságosan. Ne legyenek olyan utak, bármilyen rövidek is, ahol ettől eltekintesz. Ha nem vagy következetes, akkor soha nem fogja megérteni, hogy a biztonsági gyermekülés, illetve később a biztonsági öv érte van. A gyerek időérzékelése még nem olyan pontos, mint a felnőtteké. Nem minden esetben tud különbséget tenni aközött, hogy a boltba ugratok le, vagy elmentek egy másik városba, így nem is fogja érteni, hogy egyszer miért kell bekötve utazni, máskor meg miért nem. Legyél következetes ilyen esetekben!

Attól, hogy vannak szabályok, még egyáltalán nem kell lemondani a választás lehetőségéről. Legyenek olyan területek, ahol a gyermeknek van választási joga. Például az öltözködésnél. Az nem vita tárgya, hogy kell-e sapka, de azt válassza ki ő, hogy a bojtosat, a pirosat vagy a kéket akarja felvenni. Így érzi, hogy az ő szava is fontos.

Hallgasd meg a gyermeked! Engedd, hogy elmondja, hogy bizonyos dolgokat miért így, vagy úgy szeretne csinálni, majd te is mondd el neki, hogy te mit látsz fontosnak. Így a gyermek már kicsi korában megtanulja, hogy lehet véleménye, illetve meg is hallgatod a véleményét. Ez később nagyon jól fog jönni.

 

2. Ne kételkedj abban, hogy hallja, amit mondasz neki!

Azt gondolod, hogy a gyermeknek egy idő után már csak a barátok és a kortársak véleménye a fontos? Ez sokszor jellemző lehet a kamaszokra, de ettől függetlenül bízz abban, hogy amit mondasz neki, azt is hallja. Lehet, hogy nem mutatja, lehet, hogy egyből nem aszerint cselekszik, de hallja és elraktározza a segítő szándékú gondolataidat. Erősítsd meg, hogy bízol benne, hogy ott leszel mindig, ha szüksége lesz rád és hozzád bátran fordulhat segítségért. Ne csak kicsi korában mond ezeket neki, hanem nagyobb korában is. Mindig.

A kamaszoknak szükségük van arra, hogy bízzanak bennük, figyeljenek rájuk. Fontos számukra a társak véleménye, a beilleszkedés, az alkalmazkodás, de ez nem helyettesíti a szülői gondoskodást. Bízz benne, szeresd feltétel nélkül, és akkor biztos lehetsz benne, hogy hozzád fordul elsőként, amikor valamiben elbizonytalanodik.

 

3. Növeld az önbizalmát kiskorától fogva!

Sok kisgyereket túlféltelenek. Vannak szülők, akik a széltől is óvják a gyermeküket, próbálnak minden nehézséget elhárítani az útjából, mert azt szeretnék, hogy mindent elérjen, amit csak szeretne. Ez működik is egy ideig, de előbb-utóbb már képtelen leszel minden nehézséget legyőzni helyette. Kicsi korában meg tudod fogni a kezét, miközben a fára mászik, de kamasz korában már nem lehetsz mellette, amikor egy új társaságba kell beilleszkednie.

Ahelyett, hogy mindent megoldanál helyette, inkább bíztasd, bátorítsd az önállóságra. Ha fél valamitől, akkor beszélgess vele róla. Ha bátortalan, nehezen barátkozik, akkor ne pátyolgasd és ne mondd neki, hogy nyugodtan maradjon otthon, hanem bíztasd, hogy barátkozzon. Mesélj neki arról, hogy milyen jó lesz, ha lesznek barátai. Ne lökd be egyből egy születésnapi zsúrra, hanem apró lépéseket tegyetek a félelmek leküzdésére. Például hívd át egyik osztálytársát egy rövid kis időre. Így csak egy gyermekkel találkozik, talán a könnyebb a feloldódás is.

Ha kiskorában azt tapasztalja meg, hogy képes leküzdeni az előtte álló akadályokat, akkor ez sokat fog neki segíteni a kamaszkori problémák kezelésében is. A stressz- és szorongásoldás, illetve a problémák kezelés mind-mind olyan terület, ami kiskortól fejleszthető.

 

4. Mutasd meg neki ugyanazt a dolgot több nézőpontból!

A kisgyerekek, de később a kamaszok is hajlamosak világvége hangulatba kerülni, ha valami nem sikerül. Nehezen látnak a veszteség vagy a kudarcon túlra. Akkor, ott, meg vannak győződve, hogy nincs más megoldás.

Már kicsi korában próbáld megmutatni neki, hogy attól, hogy valami nem úgy sikerült, ahogy előre eltervezte, még nem kell teljesen lemondani róla. Mutasd meg neki, hogy hányféleképpen értelmezhet egy-egy dolgot, bíztasd, hogy találja meg a pozitív oldalát is a kialakult helyzetnek. Ha ezt megtanulja, akkor a kamaszkori traumák kapcsán sem fog kétségbe esni, hanem ehelyett megpróbál majd többféle megoldást számba venni.

 

5. Legyél türelmes!

A mai rohanó világban ezt nagyon nehéz betartani. Mégis kiemelkedő fontosságú lehet a későbbiekre nézve. Hagyj időt a gyermeknek, hogy önállóan végezzen bizonyos dolgokat, például a cipő felhúzását, a masni megkötését. Te biztosan gyorsabban megkötnéd a cipőfűzőt, de ha folyamatosan kiveszed a kezéből és megcsinálod helyette, azzal nem, hogy segítesz neki, hanem inkább ártasz.

Adj neki időt és lehetőséget arra, hogy gondolkozzon, hogy kitalálja, hogy ő hogyan tudja a legjobban megoldani az adott feladatot. Engedd, hogy gondolkozzon, mielőtt cselekszik. Gondolj csak bele, hogy később milyen fontos lesz ez. Kamaszkorban számos olyan szituációval találkozhat, amikor elkerülhető a baj, ha gondolkodik. Például mielőtt egy buli végén beül valaki autójába, hogy hazavigye, gondolja végig, hogy a sofőr ivott-e alkoholt.

Tanítsd meg neki, hogy ahelyett, hogy hirtelen beleugrik valamibe, vegyen egy mély levegőt és gondolkozzon. Jó példa erre az utcán sétáló kutya megsimogatása. Magyarázd el neki, hogy nem rohanhat csak úgy oda, mert megijeszti az állatot, és emiatt előfordul, hogy agresszívan reagál. Helyette hívd fel a figyelmét arra, hogy gondolkodjon, kérjen engedélyt és csak utána simogassa meg. Ha berögzül neki, hogy számba kell venni a lehetséges következményeket, akkor később sok kellemetlenséget elkerülhet.

 

6. Beszélgess, beszélgess és beszélgess!

Kamasz korban a szülők legnagyobb fájdalma, hogy a gyerek nem beszélget velük. Elvonul és bezárkózik. Ez a viselkedésminta sokszor visszavezethető a gyerekkorra. Lehet, hogy szülőként neked soha nem volt időd beszélgetni vele? Lehet, hogy mindig rohantál, dolgoztál vagy házimunkát végeztél, amikor mesélni szeretett volna valamit?

Sok szülő észre sem veszi, hogy egy idő után már nem kérdez annyit a gyermek. Vannak, akik még örülnek is neki, hogy milyen jól elfoglalja magát, milyen ügyes, hogy eljátszik. Csakhogy az ilyen gyerek hamar megtanulja, hogy a szüleitől nem kap figyelmet, meghallgatást, ezért nem fogja érteni azt sem, hogy a kamasz kor idején miért piszkálják azzal, hogy elvonul. Hiszen kiskorában is ugyanezt csinálta.

Figyelj oda, hogy kicsi korában beszélgess vele! Sokat! Ha mesélni szeretne valamit, akkor hallgasd meg! Persze előfordul, hogy olyan helyen vagytok, ahol ez nem lehetséges, például pénztárnál, autóvezetés közben. Ilyenkor beszéld meg vele, hogy most nem tudsz odafigyelni, mert fizetned/vezetned kell, de megígéred, hogy amint hazaértek, meghallgatod. És hallgasd is meg! Mert csak így alakul ki benne a bizalom, így tudja majd, hogy hozzád bármikor fordulhat, ami nagyon sokat fog segíteni nektek a kamaszkor idején.

Kép forrása: Pexels / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja