SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tanulj meg tanulni!

K. Guszti Ágnes [cikkei] - 2020-12-18
A legtöbben úgy gondolják, a tudásért meg kell szenvedni. Van benne valami igazság, hiszen nem születhet mindenki zseninek... De biztos, hogy csak kemény önsanyargatás árán válhatsz okosabbá? Természetesen nem!
Tanulj meg tanulni!

A tanulás nehéz, ezen nincs mit szépíteni. Ennek ellenére elkerülhetetlenül szükség van bizonyos ismeretek elsajátítására akár tetszik, akár nem. Viszont ha megtalálod a személyiségedhez legjobban illő tanulási módszert, az „okosodás” akár még élvezetes is lehet!
 

Vizuális típus

Hogyan eleveníted fel a válaszhoz szükséges információt, amikor tesztet írsz? Mindig tudod, hányadik oldalon olvastál róla, és hogy a lap tetején vagy az alján helyezkedett a szövegrész? Ha igen, akkor te bizonyára vizuális típusú tanuló vagy.

Tanuláskor írj le mindent szépen, rendezetten! Használj táblázatokat, ábrákat, képeket és a leglényegesebb: használj színeket! Ha egy hosszú szöveggel kell megbirkóznod, emeld ki a fontosabb részeket! Akár többféle színnel is dolgozhatsz, viszont fontos, hogy ne csinálj a lapokból szivárványt: ha mindent kiemelsz, csak saját magadat zavarod össze.
 

Auditív típus

Szeretsz énekelni? Könnyedén megjegyzel dalszövegeket, esetleg fejből végig tudnád mondani a kedvenc filmedet az elejétől a végéig? Ebben az esetben auditív típus vagy.

Nagyon kevesen szeretik visszahallgatni a saját hangjukat… De ha auditív típusú tanuló vagy, jobban teszed, ha eltekintesz az ilyenfajta szégyenlősködéstől, hiszen sokkal könnyebben tanulsz meg bármit, ha olvasás helyett inkább hallgatod az elsajátítandó ismereteket. Vedd fel, amit meg kell tanulnod, és hallgasd vissza, amennyiszer csak tudod!
 

Verbális típus

Ebbe a csoportba tartozol, ha előadóművészi hajlamaid vannak. Használd ki a tehetséged! Olvasd fel, amit meg kell tanulnod – figyelj a szép hanglejtésre, a kifejező előadásmódra!

Akár közönséget is szervezhetsz magadnak: egy gyanútlan barát vagy családtag megfelelő célpont lehet, ha hallgatóságot toborzol. Ha senkit sem tudsz rábeszélni, az sem baj, add elő a tanulnivalót csak úgy, magadnak!
 

Kinetikus / mozgásos típus

Ki mondta, hogy tanulni csak egy helyben ülve lehet? Tanuláskor te sem bírsz a széken nyugton maradni fél óránál tovább?

Nem is kell – mozogj inkább! Fogd a kezedben a jegyzeteidet, és sétálj, táncolj, mozogj úgy, ahogy csak jólesik! Ha nem elméleti tudást, hanem gyakorlati feladatmegoldást kell elsajátítanod, annál jobb! Tedd félre a feladat szöveges leírását, amilyen hamar csak tudod, és koncentrálj a gyakorlati részre!
 

Alapvetően az a legjobb, minél több érzékszervedet bevonod a tanulásba. Ne csak olvasd a szavakat! Írd is le őket, majd mondd ki, hangosan olvasd el, mi az, amire emlékezned kell!
 

Egyedül vagy társaságban?

Vannak, akik egyedül sokkal nagyobb erőfeszítés árán értik meg és memorizálják a dolgokat, mint ha (akár csak lelki) támogatást kapnának egy tanulótárs jelenlétével. Másokat rettentően zavar a koncentrációban már az is, ha valaki a közelükben levegőt vesz, nemhogy feladatvégzés közben még csevegniük is kellene. Sok időt és energiát megspórolhatsz azzal, ha tudatosan alakítod ki a tanulási körülményeket.

Fotó: Olia Danilevich-től a pexels.com-on

 

Olvasd el ezeket a cikkeket is témában!

Továbbtanulási kalauz szülőknek

Hétfőtől jelentkezhetnek a fiatalok a ZsetOn c. pénzügyi versenyre

Írásbeli felvételi-tippek és tanácsok

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja