SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nevelés bábbal és néphagyományokkal az óvodában

Horváthné Bohus Mária [cikkei] - 2016-11-27
Kedves Olvasó, szeretném bemutatni a kreatív nevelést az óvodánkban. Horváthné Bohus Mária vagyok , Újkígyóson élek családommal. 30 éve óvodapedagógusként dolgozom a helyi óvodában.
Nevelés bábbal és néphagyományokkal az óvodában

A Szarvasi Óvónőképző Főiskolán, báb-szakon végeztem. Az óvodában, a csoportomban minden nap bábozunk. A gyerekek saját készítésű, egyszerű papír-, textil-, és termésbábokkal valamint készen vásárolt, ill. az általam készített bábokkal, díszletekkel szívesen játszanak a bábos sarokban. A bábjáték a gyermek   esztétikai  ízlését és az egész személyiségét komplex módon fejleszti.  A csoportomba 17 gyermek jár. Most 5-6 évesek. Két lassabban fejlődő gyermek is jár a Micimackó csoportba, velük is gyakran bábozunk és észrevettük a pozitív változásokat. Az egyik kisfiú már kevésbé félénk és bátrabban vesz részt a kezdeményezéseken. A kislány pedig kiscsoportban még nem tudott beszélni, most viszont 2-3 szavas mondatokban fejezi ki magát, önbizalma erősödött és mindenkivel játszik.

A gyermekek nagyon örülnek, ha kolleganőmmel, Bogival mi is bábozunk nekik. A vidám, kedves meséket szeretik, de gyakran a konfliktusok megoldására is jó segítség a báb. Szívesebben vesz részt a gyermek a tevékenységben, ha a báb hívja. De a beszoktatásnál a sírós kicsik is hamarabb megbarátkoznak velünk, ha bábozunk. 2000 óta az óvónőkkel minden évben Gyereknapon, bábelőadással készülünk az óvodásoknak. A bábokat és a díszleteket én készítem és a rendezés is az én feladatom. A próbák mindig jó hangulatban telnek. Előadtuk már pl. a Ludas Matyi, a Kacor Király, a Pinokkió, Holleanyó, Mátyás király és az igazmondó juhász, a Kolozsvári bíró című, és még más meséket. A gyermekek hetekig emlegetik, hogy az óvó nénik milyen ügyesen játszottak. 



A helyi Művelődési Házban a Békéscsabai Napsugár Bábszínház  bábdarabjait is többször megcsodáljuk. De nem csak a bábszínházi élmény fontos, hanem az élő színház  varázslatát is biztosítjuk a csoportunknak: középső és nagy csoportban bérletet vásárolunk a Békéscsabai Jókai Színház mese előadásaira. Azok a gyermekek, akiknek mindennap mesélnek, sokkal jobban teljesítenek az iskolában. Mi mindennap mesélünk, főleg népmeséket, de mai meséket is, AZ EZÜSTHEGEDŰ c. könyvből, vagy a TITOKTÜNDÉR könyvekből is. Biztatjuk a szülőket is erre, hogy minőségi meséket olvassanak és minimális legyen a TV nézés és számítógépezés.

A gyerekekkel a bábozás mellett a néphagyományok ápolását is fontosnak tartjuk, hiszen gyökerek nélkül nincsen termés:

  • Szeptemberben Mihály-napi vásárt rendezünk. Zöldséget, gyümölcsöt hoznak a gyerekek kosarakban és vásári hangulatot teremtünk. A gyermekek népi ruhákba  öltözve átváltoznak gazdákká és gazdasszonyokká.  A portékából gyümölcssalátát készítünk és megesszük. Kukoricát morzsolunk és a csutkából bábokat készítünk. Elénekeljük az "Én elmentem a vásárba…" kezdetű dalt.
  • Októberben szőlőszüreten veszünk részt, leszedjük, daráljuk, és préseljük a szőlőt, majd a mustot megkóstoljuk. Utána táncra is perdülünk az "Ettem szőlőt..." és a "Kerek a káposzta..." kezdetű dalokra.
  • Novemberben Szent Márton ünnepére libás lampiont készítünk.
  • Decemberben az ADVENT körül szorgoskodunk. A kolleganők megfonják Bogival az adventi koszorút, ami 2 méter átmérőjű és 80 cm-es gyertyák díszítik. 10 éve megformáltam hungarocellből és textilből az ember nagyságú BETLEHEMES szereplőit. A Katolikus Templom előtt az adventi koszorú és betlehemes mellett a nagycsoportos gyermekekkel minden gyertyagyújtáskor éneklünk / Adventi hírnök, stb./. Az adventi hétvégéken, a Művésztanyán karácsonyi díszeket, ajándékokat barkácsolunk. Az oviban minden karácsony előtt sütünk mézeskalácsot és közösen díszítjük a gyermekekkel. Természetesen nemcsak az ünnepekre sütünk, hanem évente 4-5 alkalommal.
  • Februárban az ovisoknak és szülőknek is farsangi bált rendezünk. Jelmezekbe bújunk és táncolunk.
  • Húsvétra tojást festünk többféle technikával, akril festékkel festve, de berzselt és írókás tojást is készítünk. Természetes festéket is használunk pl. hagymalevél és diólevél. A kész tojásokat szalonnabőrrel dörzsöljük át, hogy szebb legyen.

Anyák napjára a gyerekekkel ötletes ajándékokat barkácsolunk. Fonunk, szövünk,  gyöngyöt fűzünk varrunk,  agyagozunk, festünk...stb. A Gyermeknap nagyon fontos az oviban. Előadjuk a több héten át gyakorolt bábdarabot, majd az egészséges életmódra nevelés keretében zöldség és gyümölcstálakat hozunk, valamint teljes kiőrlésű pékáruval kínáljuk a kicsiket. Utána trambulinon, ugráló várban, népi gyermekjátékokkal vezethetik le a mozgásigényüket a gyermekek. Végül zenés, táncos mulatsággal zárjuk a napot. A szülők és a testvérek is részt vesznek ezen a programon.

A PÜNKÖSD szintén jeles nap az óvodánkban. 2000 – ben írtunk egy pünkösdi pályázatot a kolléganőkkel. Azóta Újkígyósi Pünkösdölőként minden évben a Templom kertben a nagycsoportos gyerekekkel, pünkösdi királyt és királynét választunk. Népi mozgásos játékokat játszunk, majd pünkösdi dalokat énekelünk és táncolunk. A gyerekek ezután hintóznak és tortát esznek. A következő esemény az ÓVODAI BALLAGÁS. A szülők feldíszítik az ovit, a nagycsoportosok néptáncos műsorral készülnek.

2013-ban megkaptam az ÚJKÍGYÓS KÖZNEVELÉSÉÉRT díjat, ami számomra nagy megtiszteltetés. 2015-ben az óvónőkkel elvégeztük az ÉLETREVALÓ - 7 SZOKÁS képzést, ahol megtapasztalhattuk a pozitív gondolkodás hatékony módszereit. Azóta ezeket is beépítettük a mindennapjainkba.
1. Legyünk proaktívak!
2. Tudjuk hová akarunk eljutni!
3. Először a fontosat.
4. Nyer – nyerben gondolkodunk.
5. Először hallgatunk, aztán megértetjük magunkat.
6. Szinergiát teremtünk.
7. Élezzük a fűrészt! Megújulunk, aktívan pihenünk.                                



Az óvodában a következő tanítási és nevelési módszereket alkalmazzuk még:

  • Bábozás - bábkészítés - bábmozgatás – mesélés – dramatizálás.
  • Vizuális tevékenységek: Festés, gyurmázás, agyagozás, szövés, fonás, varrás, rajzolás, kavics festés,
  • Sütés
  • Színház látogatás
  • Hagyományok ápolása –ünnepek
  • Népi táncos mozgás – népdalok éneklése

Fejlesztési területek:

  • Komplex személyiség formálás
  • Emlékezet, memória, képzelet, fantázia
  • Pozitív érzelmek erősödése, empátia, tolerancia, együttműködés
  • Problémamegoldó képesség, térlátás, térbeli viszonyok

A Békéscsabai Jókai Színház közönségszervezőjeként is dolgozom már 4 éve. Valaki azt mondta, lehet színház nélkül élni, de nem érdemes. A gyermekek és a felnőttek esztétikai élményhez juttatása nemes feladat számomra. 

Az óvodán kívül már 11 éve vezetem a BOROSTYÁN BÁBCSOPORTOT. Iskolás gyermekekkel dolgozom. Több versenyen vettünk már részt. Játszunk kesztyűs, bot, marionett, asztali és árnyjátékos bábokkal. Tavaly eljutottunk az Egri Országos Bábos Találkozóra ahol bronz fokozatot értünk el: A Fehérlófia c. mesét adtuk elő. Sokszor bábozunk a környék óvodásainak és nyári rendezvényeken is előadjuk a meséket.  Több bábcsoporttal is tartjuk a kapcsolatot, pl. a Szarvasi Süni Bábcsoport.  A bábokat a gyermekekkel készítjük el nyáron, férjem is segít a díszletek összeállításában. Régebben a gyermekeim is részt vettek.  A békéscsabai Napsugár Bábszínház tagjai is gyakran adnak szakmai tanácsot. Több éve már a Magyar Bábjátékos Egyesület tagja vagyok. Minden évben Budapesten a Pedagógus Bábtalálkozón részt veszek és bábozok. Ebben az évben a Három kismalac mesét tárgyjátékkal adtam elő. Több bábos képzésen is részt vettem az elmúlt időben. A bábozás számomra hobbi és foglalkozás, munka és játék. Minden napomat szebbé varázsolja!

Micimackó szavaival szeretném zárni gondolataimat:

"Ami ma nem ment, azt holnap újból megpróbálom,
S ha holnap sem megy,
Nekifutok újra.
Mert olyan nincs, hogy nem vagyok rá képes és feladjam:
Mindig van remény.
Bátrabb, vagy mint hiszed, erősebb, mint sejted, és okosabb, mint véled."

Hiszem, hogy a báb minden kisgyermeknek örömet és önbizalmat ad. A bábozás által kiegyensúlyozottabb és boldogabb felnőtté válik.

Kívánok minden kedves Olvasónak jó játékot és jó munkát.

Szeretettel: Horváthné Bohus Mária óvónő


 

A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja