SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 ok, amiért minden gyereknek kell egy bábbarát

Családinet [cikkei] - 2019-02-19
A bábok mozgatása, énekeltetése fejleszti a ritmusérzéket. A bábot a kezére húzva a gyermek kibújhat önmagából, megszólaltatásával egészen új tulajdonságait ismerhetjük meg, segítségével még a visszahúzódó gyermekek is könnyebben megnyílhatnak. A bábozás további pozitívumairól Licsár Szilvia pedagógussal, a Játékliget szakértőjével beszélgettünk.
5 ok, amiért minden gyereknek kell egy bábbarát


A bábozás előnyei

 

1. Segít a mesélésben, az élmények feldolgozásában

Félénk gyerekek számára különösen javasolt a bábozás. A báb-baráttal a kezén biztonságban érzi magát, hiszen nem ő szerepel, hanem a báb, aki „mögé bújva” máris bátrabban osztja meg a gondolatait. Jó megoldás például, ha az óvodai történésekről egyébként alig valamit mesélő gyermek napjáról, délutánonként a báb-barátot kérdezgetjük, az eseményekről az ő tolmácsolásában értesülhetünk. Ez nem csak számunkra, de számára is hasznos: rendszerezheti az élményeit és következtetéseket vonhat le belőlük. újra átélheti a nehéz szituációkat, konfliktusokat, így könnyebben feldolgozza őket.
 

2. Fejleszti a kommunikációt

A bábbarát rendszerint jóval bőbeszédűbb, mint kis gazdája, így a bábozás remek szókincsfejlesztő is: a gyermek fogalmakat, kifejezéseket gyakorolhat és elsajátíthatja az összefüggő beszédet, helyes kiejtést és hangsúlyozást is. Emellett megtanít a gesztikulálásra, hangutánzásra és testbeszédre is. Fejleszti a szem-kéz koordinációt, a báb mozgatása és énekeltetése pedig a ritmusérzéket is.


3. Indulatok levezetése, érzelmi intelligencia fejlesztése

Kisgyermek számára a bábu eleven lényként hat, így a bábjáték számára nagy átélést jelent. Játék közben szociális képessége és érzékenysége is megnyilvánul: a rejtett agresszió, a negatív indulatok, ellenségeskedés és fokozott ingerlékenység is megjelenhet. A bábjátékban ezeket az érzéseket következmények nélkül kiadhatja magából, a negatív érzések feloldódnak és levezetődnek, a problémák feltárulnak és megoldódnak. Az érzelmek átalakításában segítenek az érzelem bábok is. Ezekkel az érzelmek sokszínűségét, a saját érzelmeinek a felismerését, beazonosítását segíthetjük. Ezután kíváncsibbá tehetjük a másik érzései iránt. Az agresszió oldásaként, feszültségkezelésként az érzelembábok segítségével meg is taníthatjuk átalakítani az érzéseiket, átkeretezhetjük vele történéseiket.


4. A bábbarát nekünk, szülőknek is besegíthet

Többször szóltunk, hogy ideje a játékokat összepakolni, vagy fürdeni menni? Semmi eredménye? Próbáljuk meg ugyanezt bábbal! Ha ő kéri meg a barátját, a gyermek sokszor szívesen megteszi, amit nekünk a sokadik kérésre sem. De segíthet akkor is, amikor gyógyszert kell bevenni, vagy fogat kell mosni. Igazi példamutató, tanító szerepet is betölthet ilyen helyzetekben. 


5. Sárkányokkal is megküzd

A mindennapi történések elmesélése, mondókázás és éneklés, példamutatás mellett a bábozás közben a gyermek teljesen el is távolodhat a valóságtól, hiszen a báb mozgatása közben sok mese, kitalált történet is formálódhat a fejében. A mesékben különböző karakterek, emberi személyiségjegyek jelennek meg, a bábozás élményén keresztül pedig az olyan elvont fogalmakat is, mint például a jólelkűség, vagy becsület is könnyebben megérthet. Ahogy szárnyal a fantázia, a történetek úgy alakulnak, a különböző szituációkban pedig megjelenhetnek a báb-barát barátai is.


A leghíresebb bábok

Indiában, Kínában és Japánban kiemelkedő jelentősége és nagy hagyománya van a bábozásnak, Európában nagyjából a Római Birodalom keletkezésének idején kezdett elterjedni a bábjátszás. Minden országnak ismert a jellegzetes bábfigurája – például a francia Guignol, az angol Punch vagy az orosz Petruska. Hazánkban a legismertebb figura kétség kívül az ellenségeit palacsintasütővel fejbe vágó Vitéz László, de hasonlóan népszerűek az esetlenkedő Paprika Jancsi, a Futrinka utca lakói és a csupaszív Süsü sárkány is.

Forrás: www.jatekliget.hu 
Kép: Pezibear / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja