SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szűréssel és védőoltással az egészséges családokért

Családinet [cikkei] - 2011-05-11
A minőségi értelemben vett családtervezés - veleszületett rendellenességek és a koraszülés megelőzése - Magyarországon több évtizedes múlttal rendelkezik, ebben túlzás nélkül a tudomány élvonalába tartozunk. A hazai szűrés- és védőoltásrendszer mindenben támogatja azokat a párokat, akik a családtervezés útjára léptek.
Szűréssel és védőoltással az egészséges családokért

A családtervezésen - köztük az orvosok is - még mindig a mennyiségi családtervezést értik, azaz elsősorban a nem kívánt terhességek kivédését. A gyermekszám szabályozása valóban kiemelt probléma a világ azon részein, ahol a népesség drámaian növekszik. Magyarországon azonban a népesség folyamatosan csökken. A nemzetközi összehasonlítást is lehetővé tevő teljes termékenységi mutató Magyarországon 1,3, míg latin-amerikai országokban ugyanez a szám 5 körül van. Általánosságban jellemző, hogy az európai és a hazai párok kevés, de „tökéletes” gyermeket szeretnének.

Szűrésekről

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) keretében működő Családtervezési Program három lépcsőből áll, mely konzultációból, laboratóriumi vizsgálatokból és pszichológiai tesztekből tevődik össze.

  • Családtervezési alkalmassági vizsgálat
  • Felkészülés a fogamzásra
  • A koraterhesség fokozott védelme

A Családtervezési Program lényege, hogy a tervezett terhesség előtti 3. hónaptól a fogamzást követő 3. hónapig biztosít speciális figyelmet, vizsgálatokat, konzultációt, szükség esetén kezelést a leendő kismamáknak. A gondozás bázisát speciálisan képzett védőnők jelentik. A 12. terhességi hét után a páciens zárójelentéssel átkerül a terhes-gondozóba, ahol a további követése történik. Az alapellátáshoz speciális orvosi konzultációk (genetika, nőgyógyászat, andrológia) csatlakoznak, amelyet a leendő szülők szükség szerint vehetnek igénybe. Kiemelt figyelmet fordítunk az anyai betegségekre, hiszen ilyenkor az általános kockázaton túl specifikus kockázattal is számolni kell. Ezen belül is egyedi a pszichológiai és a pszichiátriai konzultáció, amelynek fő céljai a szülés utáni depresszió megelőzése.

Célunk, hogy kiszűrjük a veleszületett betegségeket, hiszen:

  1. Ezek a rendellenességek „defekt” állapotot eredményeznek, vagyis kezeléssel javíthatók, de teljességgel meg nem gyógyíthatók.
  2. A veleszületett rendellenességek jelentik a legtöbb „értékes életév” elvesztését.
  3. A rendellenességek kezelése igen magas költségigényű (nagy terhet jelentenek a család és az egészségügyi rendszer számára egyaránt), amely a megelőzésükre fordított költségeknek a sokszorosa.
  4. Az iparosodott országokban a csecsemőhalálozás 20-25%-át a veleszületett rendellenességek okozzák, egyben a vezető halálokok közé tartoznak.

Esetükben a megelőzés az egyetlen optimális megoldás, s ennek a hatékonysága ma már nem kérdőjelezhető meg. A jelenlegi ismereteink szerint: a veleszületett rendellenességek egyharmada védhető ki a periconcepcionalis (fogamzást megelőző) gondozás során.

A védőoltásokról

A Családtervezési Program fontos része a védőoltásokról szóló felvilágosítás is. A Szent László Kórházban működő Védőoltási Szaktanácsadóban igény szerint részletes tájékoztatásra van lehetőség mind a családtervező, mind leendő gyermeke számára a védőoltással jelenleg megelőzhető fertőzésekről. Az a célunk, hogy még a fogantatás előtt legyen lehetőség a várandósság alatt esetleg komoly kockázatot jelentő, ma már védőoltásokkal elkerülhető fertőzések elleni megfelelő védettség kialakítására.

A várandósság alatt közismerten kockázatot jelenthet például a rubeolafertőzés, ám jelenleg, éppen a gyermekeink oltottságának köszönhetően, legkevésbé ettől a betegségtől kell tartanunk. Nem annyira közismert viszont a bárányhimlő várandósság alatti kockázata mind a magzatra, mind a várandós asszonyra, ha a kismama korábban nem esett át a fertőzésen, vagy nem kapott ellene védőoltást. Az a családtervező például, aki még tudomása szerint nem esett át bárányhimlőn, védetté válhat, ha valóban fogékony a fertőzésre (nincs a vérében védettségre utaló ellenanyag), kaphat védőoltást.

Fontosnak tartjuk a „fészek”, a leendő gyermekkel együtt élők védettségét, ezért mind az influenza elleni, mind a fiatal szülők szamárköhögés elleni védőoltását ajánljuk a hozzánk fordulóknak. Influenza ellen nemcsak a leendő kismama számára fontos a védettség, hanem a család minden egyes tagja számára, éppen a várva várt újszülött érdekében. Ami pedig a szamárköhögést illeti, mindössze egyetlen emlékeztető oltás ajánlott a leendő szülőknek annak érdekében, hogy az egész Európában újra felbukkanó fertőzés ellen a gyermekkori védőoltásaikból még meglévő, de már igen alacsony szintű védettségük felfrissülhessen. A fiatal lányok egészsége és a családtervezés szempontjából fontos lehet még a méhnyakrák elleni vakcina beadása is, melyet 12-14 éves kortól javasolnak a szakemberek. Az évente közel 500 áldozatot követelő betegség megelőzésére ma már van lehetőség.

Oltási naptár - kötelező védőoltások

Oltás neve Mely kortól Mi ellen véd?
BCG Néhány napos korban, szülészeti intézményben Tuberkulózis
DaPT+IPV+HIB 2 hónapos korban Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
DaPT+IPV+HIB 3 hónapos korban Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
DaPT+IPV+HIB 4 hónapos korb Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
PCV-13 2, 4 és 15 hónapos korban Kötelezően felajánlandó, térítésmentes
MMR 15 hónapos korban Kanyaró, mumpsz, rubeola
DaPT+IPV+HIB 18 hónapos korban Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
DaPT+IPV+HIB 6 éves korban ill. az általános iskola első osztályában Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
dapT + MMR 11 éves korban Torokgyík, tetanusz; szamárköhögés
Kanyaró, mumpsz, rubeola
Engerix B 13 éves korban Fertőző májgyulladás (hepatitis-B), két oltás minimum 5 hó eltéréssel


Oltási naptár - ajánlott oltások

Oltás neve Mely kortól Mi ellen véd? Megjegyzés
Mencevax AC Menpovax AC 2 éves kor felett Meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás)  
Meningitec Menjugate
NeisvacC
2 hónapos kortól Meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás)  
Pneumovax 23, Pneumo 23 2 éves kor felett Streptococcus pneumoniae fertőzés (agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás, középfülgyulladás) Bizonyos betegcsoportoknál kiemelten fontos (pl. lépkivétel, idős kor)
Begrivac
Fluarix,
InfluvacVaxigrip-
Fluval AB*
ID Flu**
Általában fél éves kortól
*3 éves kortól
**18 év felett
Influenza Csak az adott évben várható járvány ellen véd. Évenkénti ismétlés szükséges.
FMSE-immun inject
Junior*
FSME immun felnőtteknek**
*1-16 éveseknek
**16 év felett
Kullancsencephalitis 3 oltás szükséges a teljes védettséghez, majd 3, illetve öt évente emlékeztetők (0. 3. 12. hó)
Megj: a lyme kór ellen nem véd!
Encepur junior+
Encepur Adults++
+ 1-12 éveseknek
++ 12 év felett
   
Varilrix 9 hónapos kortól Bárányhimlő Minimum 4-6 hét eltéréssel két oltás
Rotateq*, Rotarix** 6 hetestől fél éves korig Rotavírus okozta gastroenteritis *3, ill. **2 alkalommal szájon át adandó, minimum 4 hét eltéréssel
Cervarix*
Silgard**
*10 éves kortól
**9 éves kortól
Humán papillómavírus fertőzés (méhnyakrák) *3 oltásból álló oltási sor, 0,1 és 6 hóra
**3 oltásból álló oltási sor 0,2 és 6 hóra
Havrix 720 junior*
Havrix 1440**
*1-18 év
**18 év felett
Járványos májgyulladás (hepatitis A)
 
két oltás minimum 6 hó eltéréssel
Twinrix gyermek*
Twinrix felnőtt**
*1-16 évesek
**16 év felett
Hepatitis A és B elleni kombinált oltóanyag 3 oltásból álló oltási sor, 0,1 és 6 hóra
 
Typherix 2 éves kor felett hastífusz Megbetegedési veszély esetén – pl. utazás

http://egeszseg.origo.hu/cikk/0535/837457/gyermekkori_1.htm
Forrás: www.ogyei.hu

Fotó:
jenny_klestil: big brother 

A megelőzés és táplálkozás egy időben kezdődik
Bántalmazás- és baleset-megelőzés

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja