SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felelősségem anyaként, hogy oltatok

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-04-26
A napokban elérte a 3,5 milliót a beoltottak száma Magyarországon. Kicsit csalóka az adat, ugyanis ez a szám az első oltást jelzi, de mivel kevés idő telik el az első és második oltás között, ezért inkább ezt kommunikálja az Operatív Törzs. Bevallom eleinte én is szkeptikusan álltam az egész oltáshelyzethez, de amikor közölték, hogy a terhes és szoptatós anyákat is beoltják soron kívül, minden kérdés nélkül jelentkeztem. A fent említett két csoport a Pfizer-Biontech vagy a Moderna vakcináját kaphatja meg, én most az előbbivel foglalkozom kicsit tüzetesebben.
Felelősségem anyaként, hogy oltatok

Karikó Katalin nevét egy pillanat alatt megtanulta az ország, amikor megjelent az első vakcina a köztudatban. A biokémikus 2015 óta dolgozott egy olyan oltóanyagon, ami az influenza ellen nyújtott volna hatékony védelmet, ám az események felülírták a helyzetet, és így inkább a koronavírus megállítását tűzték ki célul. A Pfizer-Biontech vakcinája tulajdonképpen egy mRNS alapú vakcina, amely nem a konkrét vírust tartalmazza, hanem csak egy genetikai információt, ami mindösszesen 30 mikrogramm méretű. Ez azért is jó, mert a szervezet maga hozza létre ennek hatására a tüskefehérjét, amit felismer, mint betolakodót, és már ennek hatására elkezd védekezni.

Különböző kutatásoknak és statisztikáknak hála már azt is tudjuk, hogy a Pfizer-Biontech vakcinája 95%-os hatékonyságú, tehát ez azt jelenti, hogy a beoltottak közül nagyon kevesen betegedhetnek meg, ha találkoznak egy koronavírusos személlyel. Azt is fontos megemlíteni, hogy jelenleg egy koronavíruson átesett személy körülbelül fél évig védett a betegséggel szemben, míg egy beoltott ember nagy valószínűséggel sokkal hosszabb ideig kerülheti el az újra fertőződést. Hogy pontosan meddig, az majd még a jövő kutatásainak eredménye lesz, hiszen december óta nem telt még el fél év, de a biokémikusok bíznak abban, hogy csak évente kell megismételni az oltást.

Pár hete látott napvilágot az a hír, hogy valószínűleg egy harmadik védőoltásra is szükség lesz a Pfizer-Biontech vakcinájából, ugyanis a vírus mutálódott, és több olyan agresszív variáns is fertőz már, ami ellen nem elegednő az eddigi két védőoltás.

A Pfizer-Biontech vakcinája szerencsére 16 éves kortól alkalmazható, nemsokára el is kezdik oltani vele a fiatalokat Magyarországon. A Sputnyik V és a Sinopharm esetében kizáró ok lehet valamilyen krónikus betegség, mint például a visszér, vagy a cukorbetegség, a Pfizer-Biontech esetében ezek sem okoznak problémát. Március közepe óta már a várandósok és a szoptatós anyák is megkaphatják, terhesség esetén 2. vagy 3. trimeszterben érdemes az első oltást felvenni, a másodikat pedig csak a terhesség végeztével adják be, szoptatás esetén pedig teljesen mindegy, hogy mikor kapja a páciens a vakcinát. Amerikában már megszületett az első olyan baba, akinek antitestek voltak a szervezetében röviddel a világrajövetele után, köszönhetően annak, hogy anyukáját még várandósan beoltották. Több csecsemő szervezetében is kimutatták az antitesteket, akiket még édesanyjuk anyatejjel táplált, és átestek a fertőzésen, vagy beoltatták magukat.

Természetesen nem mehetünk el szótlanul azok mellett a hírek mellett, amik a beoltott emberek haláláról írnak. Az Izraeli Egészségügyi Minisztérium például nemrég jelentette, hogy a Pfizer-Biontech vakcinája 40-szer több idős embert ölt meg, mint amennyit maga a betegség megölt VOLNA egy öt hetes oltási periódust vizsgálva. Nagy-Britanniából 508 esetet jelentettek, amikor a vakcinák miatt hunytak el a betegek. Mindkét esetben megvizsgálták az adatokat, és arra jutottak, hogy Izraelben inkább azok esetében volt ez jellemző, akik csak egy oltást kaptak, míg Nagy-Britanniában egy esetben sem tudták bizonyítani, hogy valóban köze lett volna a halálesetekhez a Pfizer-Biontech, vagy más oltóanyagnak. Magyarországon erre vonatkozó statisztikát nem vezetnek, pedig jó lenne tudni, hogy az itthoni lélegeztetőgépen lévők közül hányan kapták már meg az első, vagy a második oltást. Arra vonatkozólag viszont közöltek adatot, hogy hányan fertőződtek meg és hányan haltak meg a vakcinák beadása után. 2020. december 26-a és 2021. április 20-a közöt összesen 3048-an betegedtek meg a Pfizer-Biontech oltásának immunizációja után, és 175 halotról van tudomásuk, ami nem olyan sok, tekintve, hogy ebből érkezett a legtöbb oltóanyag. A kegkevesebb megbetegedés és haláleset a Moderna vakcinájához köthető, ám ebből használták fel a legkevesebbet hazánkban, szóval az adat csalóka.

Attól mert valaki be van oltva, még nem lesz teljesen védett, megvan az esély a mellékhatásokra, megvan az esély az újrafertőződésre és megvan az esély a halálra is sajnos, bár inkább csak akkor, ha a betegek csak az első vakcinán vannak túl. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy koronavírusosak voltunk, érdemes oltás előtt egy antitest tesztet végeztetni, hogy kiderüljön, mennyire védett a szervezetünk. Akiknek még magas az antitest szám a szervezetükbe, azok sokkal hevesebben reagálnak az oltásra, és ennek következtében kialakulhatnak a nem várt mellékhatások, valamint több napnyi, koronavírushoz hasonló tüneteket produkálhat a beteg.

Miért érdemes mégis beoltatni magunkat? Igaz, hogy a vakcinákat több éven keresztül tesztelik, de a Pfizer-Biontech esetében éppen akkor végezték az állatkísérleteket, amikor a koronavírus kitört, ugyanis 2015 óta fejlesztik a vakcinát. Volt egy évük arra, hogy a többi, klinikai tesztet véghez vigyék, elkezdjék embereken is tesztelni és igazolni a korábbi pozitív eredményeket. Szerencsére a vakcina hatásosnak bizonyult a koronavírus ellen. Ennek köszönhetően ezzel az oltóanyaggal kezdtek el oltani elsőként a világon, hogy megállítsák a világjárványt.

Persze, vannak, akik túlélnek mindent, könnyen leküzdik az influenzát, meg a többi, hasonló nyavalyát, de egyszer kell csak egy olyan variánsnak létrejönnie, ami ellen már az ő szervezetük sem lesz felkészülve, és akkor jöhet a több hetes kórházi kezelés jobb esetben. Minden vakcinát elkezdtek egyszer használni, most a koronavírus oltáson van a sor.

Indexkép: CDC/Unsplash.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja