SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Dr. Novák Hunor összefoglalója a gyerekek, a várandósok és a szoptató édesanyák oltásáról

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-03-11
Te beadatod magadnak az oltást? És a gyerekednek? Többek között ezekről kérdeztük olvasóinkat az oltási kérdőívünkben, amelynek válaszait most ismertetjük. Ami egyértelműen látszik, hogy rengetegen tartanak a kínai és az orosz vakcinától. Bizonytalanok a várandósok, a szoptató édesanyák és a szülők többsége is. Mikor várható elérhető oltás a gyerekek számára? Szükség van-e a gyerekek beoltására vagy tesztelésére? Milyen lehetőségeik vannak a várandósoknak és a szoptató édesanyáknak? A témában Dr. Novák Hunor csecsemő- és gyermekgyógyászt kérdeztük.
Dr. Novák Hunor összefoglalója a gyerekek, a várandósok és a szoptató édesanyák oltásáról

Soha nem látott mértékben gyorsult fel a koronavírus-járvány Magyarországon. A harmadik hullámban a regisztrált megbetegedések száma is folyamatosan nő. Bezártak az óvodák és az iskolák is. A tömeges oltás február elején kezdődött az országban. Szakértők szerint ez az egyetlen mód arra, hogy megelőzzük, hogy belehaljunk a vírusba, vagy súlyosan megbetegedjünk. Mégis a mai napig sokan hezitálnak.

Kérdőív kiértékelése

A Családinet COVID oltási kérdőívében többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink beadatnák-e maguknak és gyereküknek az oltást.

A válaszadók közel 17%-a mondta azt, hogy átesett már a fertőzésen, 4,6 százalékuk pedig erős tünetekkel.

A védőoltást 35,5%-uk adatná be magának biztosan, 30,4%-uk mondta azt, hogy nem oltat. A többiek még bizonytalanok, vagy más okból nem oltatnak, például mert várandósok vagy valamilyen egészségügyi kizáró okuk van erre.

A kérdőívet kitöltők 39,2%-a nyilatkozott úgy, hogy semmiképp nem adatná be gyerekének az oltást. Az igen mellett a válaszadók több, mint 25%-a tette le a voksát, 31%-uk pedig később döntene, amikor aktuális lesz a kérdés.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók majdnem fele 40-50 év közötti, a legtöbben pedig úgy gondolják, hogy a mindennapi fertőzésnek közepesen vannak kitéve. A kitöltők 83,5%-a édesanya.

 

Beadatod magadnak az oltást?

A kérdőívből egyértelműen látszik, hogy sokan a mai napig bizonytalanok az oltással kapcsolatban. Dr. Novák Hunor csecsemő- és gyermekgyógyász a Családinetnek elmondta, hogy a védőoltások jól bevált immunológiai mechanizmusra épülnek. Azt is kifejtette, hogy az összes oltás nagy hatékonysággal képes megelőzni azt, hogy meghaljunk, vagy, hogy súlyos betegséget kapjunk el.


Fotó: Dr. Novák Hunor

”A kínai oltás, a Sinopharm inaktivált, elölt vírust tartalmaz. Ez egy jól bevált oltási technológia, oltástípus, amit rengeteg másik betegség elleni oltásnál használunk, gyerekeknél is. Jelen járványügyi helyzetben én azt mondom, hogy bármelyik oltás jó, és nyugodt szívvel tudom ajánlani a kínai vakcinát is. Én egyébként figyelemfelhívás, a különböző vakcinák iránti bizalom erősítésének céljából az orosz vakcinával akartam beoltatani magam, csak akkor még hazánkban ez nem volt leheséges, így én a Pfizert kaptam. Szerencsére megtette helyettem más, például dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, aki az orosz vakcinával oltotta be magát” – mondta a szakértő. Hozzátette, hogy az orosz vakcinával kapcsolatban is nagyon jók az adatok, továbbá, hogy elképzelhető hogy a kínai oltás jobban fog védeni a mutációk ellen, de biztosat ezzel kapcsolatban még nem lehet mondani.

”Sokkal jobb bármelyik oltást beadni, mint várni és kitenni magunkat a kockázatnak, hogy elkapjuk ezt a típusú koronavírust, ami teljesen kiszámíthatatlan.” – hívja fel a figyelmet a gyermekgyógyász.

 

Gyógyszervizsgálatok

A szakértő azt is elmondta, hogy a várandósok, a szoptató édesanyák és a gyerekek csoportja az, amelyeket minden gyógyszerkísérletnél a legvégén vizsgálnak.

”Minden készítménynél, lehet az egy korpásodás elleni sampon is, vagy egy testápoló, a gyógyszerkísérleteknél és az engedélyezési folyamat során mindig a háttérbe kerülnek a gyerekek, a várandósok és a szoptató édesanyák, gyakorlatilag rajtuk szabad bármit utoljára vizsgálni. Most már azonban jó néhány vakcina van a piacon, amelyik már túl van a 3. fázisú gyógyszervizsgálaton. Most kezdik igazán vizsgálni a szoptató édesanyákat, továbbá a várandósok és a gyerekek oltásának kérdését is.”mondja Dr.Novák Hunor csecsemő- és gyermekgyógyász.

 

Oltathatok terhesség vagy szoptatás alatt?Kép forrása: Nataliya Vaitkevich fotója a Pexels oldaláról

A szakértő azt mondja, a várandósokkal kapcsolatban még folyamatban vannak a vizsgálatok.

”Mindig mérlegelni kell az előnyt és a kockázatot. Valószínűtlen, hogy a szoptatás kockázatot jelentene oltás szempontjából, én is azon az állásponton vagyok, hogy nyugodtan olthatók a szoptató édesanyák, de ez egy szürke zóna, mivel az adott oltás leiratában ez konkrétan nem szerepel.” – mondja a szakértő, aki azt javasolja a szoptató anyáknak, hogy oltás előtt konzultáljanak az oltást beadó orvosukkal. Előfordulhat ugyanis, hogy adatok hiányában egy orvos nem adja be szoptatás esetén a vakcinát.

Teszteltessem a gyerekemet?  

Gyakran felmerülő kérdés a gyerekekkel kapcsolatban, hogy mennyire érdemes őket letesztelni, ha tudjuk, hogy a családban van koronavírusos beteg.

”Ha gyermeket, családi körülményeket jól ismerő orvos szükségesnek látja a teszt elvégzését, akkor javasolt a tesztelés. Fontos, hogy akkor teszteljünk, ha annak bármilyen – akár járványügyi – következménye van – mondja a szakértő és hozzáteszi, hogy számos esetben teszt nélkül is felállítható a koronavírus diagnózisa, és akár teszt nélkül is ugyanazokat a szigorú járványügyi intézkedéseket kell meghozni a gyermek esetében is, mint a többi koronavírusos beteg családtag esetében

Beoltassam a gyerekemet?


Kép forrása: August de Richelieu fotója a Pexels oldaláról

Dr. Novák Hunor a Családinetnek elmondta, hogy a gyerekek oltásával kapcsolatban is már több vakcinát vizsgálnak, például a serdülő és a még kisebb korosztályban.

”Most már körülbelül 30 oltás van az engedélyezés küszöbén, az ún. 3. fázisú vizsgálatban, tehát a következő 1 évben rengeteg új vakcinánk lehet, és várható, hogy azok alkalmazhatósága is jelentősen ki fog terjedni.” – árulja el a szakértő.

Hozzáteszi, hogy a nyájimmunitás, járvány terjedésének szempontjából fontos lenne a gyerekek oltása. Ugyanakkor azt kiemeli, hogy nem a gyerekek a kiemelten veszélyeztetettek, nem az ő csoportjukban magas a halálozás.


Sokszervi gyulladás gyerekeknél

Gyerekekre nézve leginkább az úgynevezett sokszervi gyulladás lehet veszélyes, ami  pár héttel a koronavírus fertőzés után jelentkezhet. Ha a képen látható tüneteket észleljük, akkor a szakértő szerint azonnal orvoshoz kell fordulni.


Kép forrása: Dr. Novák Hunor Youtube csatornája

”A gyermekek oltásának szempontjából a sokszervi gyulladás megelőzése fontos kérdés volna, ha oltással ezt a késői szövődményt bizonyítottan ki tudjuk védeni gyerekeknél, de ezt még egyelőre nem tudni biztosan. Ahogy az is nagy probléma, hogy nem tudunk rizikócsoportokat sem mondani, vagyis hogy kik azok a veszélyeztetett gyerekek, akiknél a sokszervi gyulladás nagyobb eséllyel kialakulhat, jövő zenéje.” – zárja szavait a gyermekgyógyász.

Indexkép forrása: Ketut Subiyanto fotója a Pexels oldaláról
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja