SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

6 női ok az idegeskedésre, amelyről a férfiak nem feltétlenül tudnak

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-08-27
Ha férfi vagy, és nem érted, miért stresszel a feleséged szerinted banális dolgokon... Ha nő vagy, és azt nem érted, miért nem érti a férjed az apró dolgok jelentőségét... Akkor olvasd el ezt a cikket, és talán kicsit jobban átlátod majd, a párod miért látja máshogy a világot, mint te.
6 női ok az idegeskedésre, amelyről a férfiak nem feltétlenül tudnak

Klasszikus családi kép: Anya idegeskedik valamin, Apa nem érti, miért. Próbálja lenyugtatni élete párját, aki azonban ettől csak még jobban felhúzza magát, mert nem érti, miért ő az egyetlen már megint a családban, aki átlátja a helyes fontossági sorrendet…

A gyerekek jobb esetben szórakoznak az egészen, rosszabb esetben, ha a feszültség kiabálásban és káromkodásokban manifesztálódik, szörnyen érzik magukat miatta. Ismerős helyzet? A jelenségnek több oka is van, ezek közül vizsgáljunk meg néhányat.
 

1. A nőket máshogy ítéli meg a külvilág

Egyenjogúság ide, gendermozgalom oda, a közvélemény még mindig az anyákat tartja a fő felelősnek gyermekeik megjelenéséért, viselkedéséért, és az egész család működéséért. Ha a gyerek rendszeresen késik az óvodából, hiányos az iskolai felszerelése vagy nem az évszaknak megfelelően van felöltöztetve, a tantestület és a többi szülő szinte mindig a következő kérdést teszi fel: "Hát milyen anyja van ennek???" Még szakképzett pszichológusok is megfogalmaznak néha olyan állításokat, miszerint bármi probléma merül fel a gyerekkel, arról mindig az anya tehet. Kizárólag. Csoda, hogy kevés nő képes ezt a terhet sztoikus nyugalommal viselni?
 

2. A külvilág véleménye igenis számít

Divatos álláspont azt hangoztatni, hogy minket nem érdekel mások véleménye, csak sajnos illúzió. Az embert az evolúció csoportos lénynek alkotta, így a lelki egyensúlyunk, sőt végső soron a túlélésünk is függ attól, sikerül-e beilleszkednünk a csoportba. Különösen igaz ez a gyerekkorra. Egy egészséges felnőtt már lehet, hogy valamennyire függetleníteni tudja magát a környezete ítéletétől, egy gyereknek azonban létfontosságú, hogy be tudjon illeszkedni a kortársai közé. A fésületlen, furcsán öltöztetett, nem túl vonzó tízórait magával vivő gyerek könnyen válik a kortársak céltáblájává, ami egész életére kiható sérüléseket okozhat neki (és később mindent meg fog tenni, hogy belesimuljon a tömegbe). Ezt az anyák jobban érzik, ezért is idegeskednek annyit minden apró nüanszon, ami gyermekeik iskolai életével kapcsolatos.
 

3. nők jobban észreveszik a rejtett ítéletet

Szintén klasszikus jelenet: a család a férj édesanyához készül ebédre. Már mindenki készen van, kivéve az apa, aki a legnagyobb lelki nyugalommal húzza az időt, azzal a felkiáltással, hogy "Anyámat nem zavarja, ha késünk egy kicsit." A felesége azonban pontosan tudja, hogy zavarja. Ha nem is szól, látja az arckifejezésén, az érkezéskor elejtett félszavakból, és azt is tudja, hogy emiatt majd hónapokig neki kell a bűntudat terhét cipelni – mivel a férje észre sem vette, mi megy a színfalak mögött. Persze az asszony is megtehetné, hogy tudomást sem vesz az egészről, egyrészt mert nem ő tehet róla, másrészt mert nem érdekli, de nem fogja – lásd az első két pontot.
 

4. A nőknek több alvásra van szükségük

A legtöbb kisgyerekes anya folyamatosan kialvatlan. Az éjjeli ébredések és a hajnali kelés hosszú távon a szervezetnek sem tesznek jót, a kialvatlan ember pedig ideges.
 

5. A nőknek fontosabb a tiszta lakás

Léteznek kivételek, de nagy általánosságban mégiscsak elmondható, hogy a nőket hamarabb kezdi zavarni a kosz és a rendetlenség. Akkor is, ha csak a család van otthon – ha azonban vendégeket várnak, legyen az akár csak a gyerek egy osztálytársa, az anyák stressz-szintje könnyen az egekbe szökhet. A párbeszéd a legtöbb családban valahogy így néz ki:

Feleség: Segítsetek már takarítani!

Férj (ül a számítógép előtt): Jó, mit segítsek?

Feleség: Bármit! Hát nem látod?! Minden csupa kosz!

Férj: Ez így nem megy. Mondd meg, mit csináljak.

Feleség (egyre idegesebben): Mit tudom én, törölj port! Hát én vagyok az egyetlen ebben a lakásban, aki észreveszi, mekkora a piszok??

Az a helyzet, hogy a feleség jól látja a helyzetet. Ő az egyetlen, aki észreveszi. Annál mindenképpen előbb, mint az a család többi tagja szerint indokolt volna. Ez könnyen vezet ahhoz az érzéshez, miszerint magára van hagyva az összes logisztikai problémával, és folyamatos feszültséghez vezet.
 

6. A nők megértésre vágynak

Miközben a férj rendszerint úgy próbálja megnyugtatni az apróságokon bosszankodó feleségét, hogy igyekszik meggyőzni arról, hogy a probléma nem is fontos, a feleséget ez csak még jobban felidegesíti. Úgy tapasztalja, semmibe vannak véve az érzései. Ezért addig feszíti a húrt, addig lovalja bele magát a stresszelésbe, amíg nem robban a bomba, és tönkre nincs téve az egész délután.

Talán bölcsebb volna, ha a férj akkor is megértést tanúsítana, ha józan ésszel nem igazán fogja fel a problémát. Ha a késés miatt idegeskedő párját nem arról próbálná meggyőzni, hogy a pontosság nem is fontos, hanem azt kommunikálná, hogy siet, ahogy tud, mert látja, hogy a másikat ez nyugtatja meg.
 

A férfiak mégis ezzel a típussal szeretnek családot alapítani

Talán elsőre furcsa megállapítás, de a férfiak rendszerint a megbízható típusú nőkkel szeretik összekötni az életüket, belőlük lesznek ugyanis a jó feleségek és anyák. Az a nő, aki halálra idegesít azzal, hogy mindenhová öt perccel előbb oda akar érni, biztos, hogy emellett tökéletesen fogja ellátni a beteg gyerekeit, és a számlák befizetését sem fogja soha elfelejteni. Egy szétszórt és egy precíz ember lehet, hogy a hétköznapokban néha nehezen jön ki egymással, hosszú távon azonban tökéletesen kiegészítik egymást, és kiegyensúlyozott családot képesek működtetni, ahol sem a szigor sem a lazaság nincsen túlzásba víve.

Indexkép: maxpixel

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja