A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A házasság 4 fázisa

Családinet - 2018-08-21
Ha a kettesnél tovább jutsz, ideje újragondolni a kapcsolatotokat!
A házasság 4 fázisa

A házasság csakúgy, mint a legtöbb intim kapcsolat, komplex és folyamatosan változó kötelék két ember között. Vannak olyan időszakok benne, mikor az adott felek nagyon egy hullámhosszon vannak, szinte olvasnak egymás gondolatai közt, ám vannak olyan periódusok is, mikor kissé eltávolodnak.

Az idő múlásával szinte minden egyes házas ember megtapasztalja a házasság különböző fázisait, hiszen előbb-utóbb változás következik be, ha két ember folyamatosan együtt él. Viszont ezekről a változásokról beszélni kell és közösen összehasonlítani, hogy honnan hová jutott el a kapcsolat.
 

Első fázis: Szeretők

A legtöbb ember úgy tartja, hogy csak friss házasként lehetséges a házasság ezen szakasza, de ez nem igaz. Nem szó szerint kell érteni a "szeretők" kifejezést - habár az intimitásnak is komoly szerepe van -, hanem olyan kötelékre kell gondolnunk, amiben úgy érezzük, képtelenek vagyunk meglenni a másik nélkül.

Ha elutazik kis időre, hiányzik, ha rá gondolunk, mosolygunk és folyton azon ügyködünk, hogy szebbé és jobbá tegyük a napjait. Erre a fázisra nagyon érdemes ügyelni, mert menedéket jelenthet mindét fél számára.
 

Második fázis: Barátok

Bármilyen jól működő kapcsolatban előbb vagy utóbb bekövetkezik az a szakasz, mikor barátként tekintünk a másikra. Ilyenkor a kapcsolat elsődleges forrása nem az intimitás, hanem a kölcsönös szeretet. A szeretetet már gondoskodás formájában mutatjuk ki, és az kerül előtérbe, hogy a másik számára megteremtsük a jólétet.
 

Harmadik fázis: Szobatársak

Ha eljut a kapcsolat erre a szintre, akkor ideje, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk rá. A lakótársi kapcsolat olyankor jelentkezik, amikor a háztartás, a gyerekek, és mindenki más fontosabbá válik a kettőtök kapcsolatánál. Már nem a kettőtök kapcsolata élvez prioritást, hanem az, hogy a hétköznapok gördülékenyen menjenek, a gyerekeknek mindenük meglegyen – és észrevétlenül elszalad az idő mellettetek. Tenni kell ellene! Le kell ülni és időt kell szentelni a másikra, meg kell hallgatni egymást, érdeklődést kell mutatni, mert ha nem, elhidegülés lesz a vége. Nem szabad hagyni, hogy a pihenés és a csend fontosabbá váljon az intimitásnál. Azt pedig végképp ne tegyétek, hogy különböző "praktikus" okoknál fogva külön szobában alszotok.
 

Negyedik fázis: Ellenfelek

Természetesen minden házaspár életében vannak viták, nézeteltérések, de ha ezek állandósulni látszanak, akkor komoly problémával néztek szembe. Ilyenkor már képtelenek vagytok egymás szemszögéből megközelíteni a dolgokat, ezért egyre csak gyűlnek a csalódások, kiabálások, lelki fájdalmak.
 

Sajnos sok pár csak a legutolsó pillanatban kap észbe, hogy valamit tenni kellene, ám olykor már túl késő. Ne sajnáltátok egymástól az időt, olykor legyetek önzőek és nézzétek a kapcsolatotok érdekeit, mert ha egyszer eljuttok oda, hogy csak éltek egymás mellett és már nincs meg a szikra, nagyon nehéz rendbe hozni a dolgokat. A változásoktól pedig ne féljetek, csak arra vigyázzatok, hogy pozitív irányba történjen minden.

Forrás: filantropikum.com
Indexkép: pexelsvera-arsic

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja