A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tanulmányok szerint a nőkre nem a gyerekek, hanem a férjek jelentik a legnagyobb stresszforrást

Családinet - 2018-08-24
Az élet nem egyszerű, de éppen ezért szeretjük. Rengeteg könyv, tanulmány szól a nők szerepéről, helyzetéről a társadalomban, a családban. Mikor megérkezik a gyerek, akkor a feje tetejére áll minden, és már semmi sem lesz ugyanolyan, mint korábban.
Tanulmányok szerint a nőkre nem a gyerekek, hanem a férjek jelentik a legnagyobb stresszforrást

És mi van a férfiakkal? Nos, új tanulmányok szerint a férfiak, pontosabban a férjek/apák léptek elő a nők életében az első számú stresszforrássá, hiszen úgy néz ki, hogy egyre több nő szerint a férfiak inkább zavarják őket, mintsem hogy számíthatnának rájuk a gyereknevelésben, a házimunka elvégzésében.
 

De vajon mi lehet ennek az oka?

A Today.com által készített felmérésben 7 ezer édesanya véleményét pontozták, kiderítve, hogy az átlagos anyák stresszszintje egy 1-től 10-ig tartó skálán - ahol a tízes a legmagasabb értéket jelöli - 8,5 ponton áll. A felmérésből az is kiderül, hogy a nők 46 százaléka úgy véli, hogy a férjeik több stresszt okoznak az életükben, mint maguk a gyerekek.

A kutatásból továbbá azt is megtudni, hogy négy anyából három szerint a háztartási gondok, a gyereknevelés tetemes része rájuk hárul, és öt nőből egy szerint a kevés segítség a férfiak részéről jelentősen emeli a napi stressz szintjét. Ez azért jelent különösen gondot, mert a stressz hosszú távon egészségromláshoz vezethet.

A University of Padova kutatói állapították meg például azt, hogy amennyiben egy családban az anya meghal, a gyerekekkel egyedül maradó férjet a stressz felőrli, viszont sok esetben, ha ez fordítva történik meg, a nők egészségi mutatói javulnak.
 

Mit lehet tenni?

Először is le kell ülni beszélgetni, és közös nevezőre kell jutni arról, hogy mindenki, lehetőleg egyformán és igazságosan vegye ki a részét a házimunkából, az otthoni feladatokból. Ajánlott listát készíteni, hogy kinek mi a dolga, ez rendszert és átláthatóságot teremt. És nem mellesleg mindenki kevésbé érzi majd a stressz káros hatását. Az anyáknak pedig meg kell bízniuk a férjükben, mert az erősebb nem is képes elvégezni a házimunkát.

Indexkép: pixabaygeralt-9301
Forrás: filantropikum.com 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja