SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A féltékenység nem a szerelem jele!

Jánosi Valéria [cikkei] - 2017-10-19
Induló párkapcsolatban sokan örülnek, amikor felfedezik, hogy a párjuk féltékeny rájuk. Aztán ahogy telik az idő, rájönnek, hogy amit elsőre a szerelem jelének hittek, nem más, mint tömény birtoklási vágy, zsarnokság és önbizalomhiány keveréke. És a boldogan induló párkapcsolat lassan a bizalmatlanság őrületébe fordul át.
A féltékenység nem a szerelem jele!

Élet egy féltékeny társ mellett

Féltékeny emberrel nagyon nehéz együtt élni. Bármit is teszel, gyanakvásra ad okot. Elég egy pillantás egy ellenkező neműre, s már hűtlen vagy. Hiába bizonygatod, hogy soha még egy eltévedt gondolat erejéig sem jutna eszedbe megcsalni őt, esélytelen vagy.
Ha késel tíz percet, már gyorsan pergő keresztkérdések tüzében találod magad, és úgy érzed, még azt is hajlandó vagy bevallani, amit álmodban sem követtél el, csak legyen már vége a vallatásnak. Az is gyakran megesik, hogy arra lépsz be a szobába, hogy a párod a telefonodat, az e-mailjeidet vagy a közösségi oldalaidat csekkolja, esetleg épp átkutatja a táskádat vagy a levetett kabátod zsebeit. Folyamatos kontroll alatt állsz, és úgy érzed magad mint egy köztörvényes bűnöző, hiszen esélyed sincs arra, hogy bebizonyítsd az ártatlanságodat.
 

Miért csinálja?

Hidd el, - a látszat ellenére – féltékeny társad éppúgy szenved ettől az egésztől, mint te. Ő legbelül azt hiszi, hogy az egész világ veszélyes, bármikor, bárki elcsábíthatja a társát. Képtelen megbízni benned, mert szent meggyőződése, hogy egyszer lecseréled egy szebb, csinosabb, okosabb, gazdagabb társra. Nélküled pedig vége az életének. Vagy legalábbis ezt hiszi.

A féltékeny ember gondolatai, tettei mögött mamut méretű kisebbségi érzés rejlik. Alapvető élménye, hogy ő „nem elég jó”, ebből következően hamarosan neked sem lesz elég jó, és rövidesen lecseréled valaki másra. Szinte kényszeresen hasonlítgatja magát másokhoz, és az összehasonlításból rendre vesztesen kerül ki.

A féltékenység mögött sajnos többnyire hatalmas adag birtoklási vágy is van. A féltékeny fél mélyen meg van győződve arról, hogy attól a szent pillanattól, hogy elköteleződtél mellette, a tulajdonává váltál, és neki joga van ellenőrizni minden lépésedet, sőt minden pillantásodat is. Azt hiszi, úgy birtokol téged mint a kocsiját. Fütyül arra, hogy mit érzel: csak az a fontos, amit ő érez. Márpedig ha ő szenved, elbizonytalanodik, neked kutya kötelességed minden módon a rendelkezésére állni és megnyugtatni őt. Úgy gondolja, hogy joga van ellenőrizni minden lépésedet, percedet, a ruházkodásodat, a levelezésedet, a telefonbeszélgetéseidet. Természetesen ehhez egy fikarcnyi joga sincs, ám amíg hagyod, hogy birtokoljon, addig ezt meg fogja tenni.

A féltékeny ember viselkedése ráadásul sajnos önsorsrontó magatartás. Az ilyen ember ugyanis önmaga legnagyobb ellensége, mert éppen azokat üldözi el maga mellől, tévedhetetlenül és óriási energiával, akiknek a szeretetére a leginkább éhezik. Minél többet gyanúsítja a partnerét, az annál kevésbé fogja szeretni, és a birtoklásvágyával csak azt éri el, hogy a társa a lehető leggyorsabban kimenekül a kapcsolatból.

A féltékeny ember viselkedésének további nehézsége, hogy képtelen belátni a saját féltékenysége miatti felelősségét. Mindig a társát vádolja, mondván, az tönkreteszi az életét, felzaklatja azzal, hogy másokkal beszélget. Sajnos képtelen belátni, hogy a kapcsolat tönkretételéért az ő féltékenysége, birtoklási vágya a felelős. Tovább nehezíti a pár helyzetét, ha a féltékeny ember társa gond nélkül elhiszi a vádakat, és bűntudatot érez azért, amit meg sem tett.
 

Mit tehetsz, ha te vagy a féltékeny fél?

A legelső lépés annak a belátása, hogy a féltékenységedről te tehetsz, és nem a párod! Vedd észre, hogy a féltékenységgel magad alatt vágod a fát, és ha nem változtatsz a viselkedéseden, te magad űzöd el azt az embert, aki nélkül elképzelni sem tudod az életet.

Fontos megérteni azt is, hogy a féltékenység nem velünk született tulajdonság. Nem igaz az az a mondat, hogy „én már csak ilyen vagyok, ilyennek kell elfogadni”. Ahogy elsajátítottad a féltékeny, birtokló ember viselkedésmódját, épp úgy megtanulhatod azt is, hogyan viselkedhetsz másként. Ehhez a gondolataidon érdemes változtatni, ugyanis a szenvedéseidet nem a társad viselkedése okozza, hanem az, amit a társad viselkedéséről gondolsz. A féltékeny ember komoly téveszmékben hisz.

Például azt hiszi, hogy az aktuális partnere nélkül elpusztul, nélküle nem élet az élet. Miért gondolod ezt? Hiszen életed nagyobb részét úgy élted le, hogy nem is ismerted a jelenlegi társadat. Valószínűleg egészen jól megvoltál nélküle korábban is. Ha elveszítenéd őt, igen, lehet, hogy szomorú lennél egy ideig, de egészen biztos, hogy találnál másik társat.

Ha féltékeny vagy, érdemes egy kicsit átértékelned azt a téveszmét is, hogy a társad a tulajdonod, és azt kell tennie, amit te akarsz. A basáskodó viselkedésed eredményeként a partnered nagy valószínűséggel el akar majd hagyni, mert agyonnyomod, kisajátítod, uralkodsz rajta mint egy börtönőr. Ne hidd, hogy mindent azonnal meg kell kapnod, amit akarsz! Nem muszáj mindig annak történnie, amit akarsz, és hidd el, ebbe nem fogsz belehalni!

A féltékeny embernek a saját gondolatai a legnagyobb ellenségei. Éppen ezért, amikor a féltékenységével küzd, olyan mintha a saját árnyékát kellene átugrania. Ez általában nem megy magától, érdemes szakember segítségét igénybe venni a változás folyamatához.
 

Ha rád féltékeny a párod

Ha egy féltékeny pár mellett élsz, nagyon fontos, hogy megértsd: nem te okozod a párod problémáját. Nem vagy felelős az ő szenvedéséért, és nem is tudod őt meggyógyítani. Természetesen segíthetsz neki abban, hogy folyamatosan megerősíted abban, hogy szereted, hogy fontos neked. De egy szentnek kell lennie annak, aki a féltékeny ember kisajátítási vágyában ezt folyamatosan csinálni tudja.
A párodat azzal tudod segíteni, hogy megérteted vele: a féltékenységéért ő a felelős, és a változás is egyedül az ő kezében van. Ha segítesz neki abban, hogy szakember segítségét kérje, akkor már nagyon sokat tettél érte. De tudnod kell, hogy a változás az ő felelőssége, te nem tudod őt megváltoztatni. 

Kép: geralt / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja