A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tartós kapcsolat? - tippek a mindennapi örömökért

Szeghyné Gurin Eszter - 2021-02-11
Manapság a házasságok több mint fele válással végződik, januárban különösen megugrik ez a szám és a külföldi statisztikák azt mutatják, hogy a karanténidőszak után is nőtt a válni készülő párok aránya. Most éppen a házasság hete rendezvénysorozat zajlik, érdemes végiggondolni, hogy mit lehet azért tenni, hogy a te kapcsolatod ne így végződjön, hanem ahogy eltervezted, holtomiglan-holtodiglan tartson és jól is érezzétek magatokat egymással?
Tartós kapcsolat? - tippek a mindennapi örömökért

A titok a napi dolgokban rejlik, hogy tegyetek magatokért és a másikért - külön-külön és együtt is, meg a kapcsolatotokért is minden nap. Gondolj bele: az autót is  rendszeresen viszed szervízbe, átnézeted, az apróbb hibákat nem hagyod még jobban elromlani, hanem megjavíttatod, ápolod hogy sokáig működjön; a  házadat rendszeresen takarítod, festeted, szigetelteted stb., miért pont a kapcsolatoddal ne foglalkoznál?

Engedd el a fantáziád nyugodtan, mi az amire vágysz, vajon mire vágyik a párod - beszélgetni is szabad róla, sőt ajánlott - próbáld ki az ötleteidet, ha pedig kifogytál, íme pár tanács:

1. Beszélgessetek!

Mindennap. Figyeljetek oda közben egymásra, érdeklődjetek, legyetek kíváncsiak. Fontosak a napi történések is, de érdemes tervezgetni, álmodozni, felidézni a múltbeli kedves pillanatokat is, nemcsak a bevásárlólistát egyeztetni. Lépjetek túl a bevásárlólista-gyereknevelés-mi volt a munkában háromszögön, érdeklődjetek a másik hogylétéről, érzelmeiről, véleményéről is.

2. Fejezzétek ki egymás felé a szereteteteket!

Ehhez nem árt, ha ismeritek egymás szeretetnyelvét (minőségi idő, dicséret, ajándék, érintés, szívesség) és gyakoroljátok is annak kifejezését, amiből a másik is érzi, hogy szeretve van. Ezen kívül amikor találkoztok, legyen puszi, ölelés, mondjátok a másiknak, hogy szeretitek. Az intimitás is része egy párkapcsolatnak, ne hagyjátok eltűnni a vágyat.

3. Legyen saját és közös időtöltésetek is.

Fontos egy kapcsolatban is az énidő, az egyéni szabadság, amikor mindenki olyat csinál, amit ő szeret (utána milyen jó elmesélni a párunknak az élményt - lásd 1. pont), de legyen mi-időtök is, amikor az átélt élmény is közös. Nehéz most ebben az időszakban, de legyetek kreatívak. Ha a gyerekek már lefeküdtek aludni, akkor lehet otthon randizni, romantikusan megteríteni, koccintani egy pohár borral, filmet nézni, kártyázni. Ha napközben is akad idő, akár a környéketeken sétálhattok is kézenfogva.

4. Tiszteljétek, becsüljétek egymást.

Ismerjétek és fogadjátok el egymás értékrendjét, ne akarjátok a másikat megváltoztatni. Érdemes felidézni, hogy amikor megszerettétek egymást, ezek a tulajdonságok már akkor is ott voltak és akkor nagyon vonzónak tűntek. Lehet egyet nem érteni, témákat megvitatni, fontos ilyenkor, hogy azt kommunikáljátok, amivel nem értetek egyet, ne a másikat utasítsátok el, vagy minősítsétek.

5. Támogassátok egymást a nehezebb helyzetekben, életszakaszokban. 

Sokkal könnyebb átvészelni párban, mint egyedül és a későbbiekben lehet egy-egy nehézség leküzdésekor szerzett tapasztalatokra erőforrásként tekinteni. Egy nehézségben ne szabadulni akarjatok egymástól, próbáljátok a kapcsolatot helyreállítani, akár szakember segítségével. A mostani időszakban jól működő párok, rengeteg közös erőforrásra tettek, tesznek szert, ami a későbbi közös életükben még hasznukra lesz.

 

Indexkép: depositphotos

 

Olvasd el ezeket a cikkeinket is!

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja