SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tartós kapcsolat? - tippek a mindennapi örömökért

Szeghyné Gurin Eszter [cikkei] - 2021-02-11
Manapság a házasságok több mint fele válással végződik, januárban különösen megugrik ez a szám és a külföldi statisztikák azt mutatják, hogy a karanténidőszak után is nőtt a válni készülő párok aránya. Most éppen a házasság hete rendezvénysorozat zajlik, érdemes végiggondolni, hogy mit lehet azért tenni, hogy a te kapcsolatod ne így végződjön, hanem ahogy eltervezted, holtomiglan-holtodiglan tartson és jól is érezzétek magatokat egymással?
Tartós kapcsolat? - tippek a mindennapi örömökért

A titok a napi dolgokban rejlik, hogy tegyetek magatokért és a másikért - külön-külön és együtt is, meg a kapcsolatotokért is minden nap. Gondolj bele: az autót is  rendszeresen viszed szervízbe, átnézeted, az apróbb hibákat nem hagyod még jobban elromlani, hanem megjavíttatod, ápolod hogy sokáig működjön; a  házadat rendszeresen takarítod, festeted, szigetelteted stb., miért pont a kapcsolatoddal ne foglalkoznál?

Engedd el a fantáziád nyugodtan, mi az amire vágysz, vajon mire vágyik a párod - beszélgetni is szabad róla, sőt ajánlott - próbáld ki az ötleteidet, ha pedig kifogytál, íme pár tanács:

1. Beszélgessetek!

Mindennap. Figyeljetek oda közben egymásra, érdeklődjetek, legyetek kíváncsiak. Fontosak a napi történések is, de érdemes tervezgetni, álmodozni, felidézni a múltbeli kedves pillanatokat is, nemcsak a bevásárlólistát egyeztetni. Lépjetek túl a bevásárlólista-gyereknevelés-mi volt a munkában háromszögön, érdeklődjetek a másik hogylétéről, érzelmeiről, véleményéről is.

2. Fejezzétek ki egymás felé a szereteteteket!

Ehhez nem árt, ha ismeritek egymás szeretetnyelvét (minőségi idő, dicséret, ajándék, érintés, szívesség) és gyakoroljátok is annak kifejezését, amiből a másik is érzi, hogy szeretve van. Ezen kívül amikor találkoztok, legyen puszi, ölelés, mondjátok a másiknak, hogy szeretitek. Az intimitás is része egy párkapcsolatnak, ne hagyjátok eltűnni a vágyat.

3. Legyen saját és közös időtöltésetek is.

Fontos egy kapcsolatban is az énidő, az egyéni szabadság, amikor mindenki olyat csinál, amit ő szeret (utána milyen jó elmesélni a párunknak az élményt - lásd 1. pont), de legyen mi-időtök is, amikor az átélt élmény is közös. Nehéz most ebben az időszakban, de legyetek kreatívak. Ha a gyerekek már lefeküdtek aludni, akkor lehet otthon randizni, romantikusan megteríteni, koccintani egy pohár borral, filmet nézni, kártyázni. Ha napközben is akad idő, akár a környéketeken sétálhattok is kézenfogva.

4. Tiszteljétek, becsüljétek egymást.

Ismerjétek és fogadjátok el egymás értékrendjét, ne akarjátok a másikat megváltoztatni. Érdemes felidézni, hogy amikor megszerettétek egymást, ezek a tulajdonságok már akkor is ott voltak és akkor nagyon vonzónak tűntek. Lehet egyet nem érteni, témákat megvitatni, fontos ilyenkor, hogy azt kommunikáljátok, amivel nem értetek egyet, ne a másikat utasítsátok el, vagy minősítsétek.

5. Támogassátok egymást a nehezebb helyzetekben, életszakaszokban. 

Sokkal könnyebb átvészelni párban, mint egyedül és a későbbiekben lehet egy-egy nehézség leküzdésekor szerzett tapasztalatokra erőforrásként tekinteni. Egy nehézségben ne szabadulni akarjatok egymástól, próbáljátok a kapcsolatot helyreállítani, akár szakember segítségével. A mostani időszakban jól működő párok, rengeteg közös erőforrásra tettek, tesznek szert, ami a későbbi közös életükben még hasznukra lesz.

 

Indexkép: depositphotos

 

Olvasd el ezeket a cikkeinket is!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja