A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem csak a nélkülöző gyerekek étredjéből hiányzik a tej - Június 1-jén ünnepeljük a Tej világnapját

Családinet - 2011-06-01
Tavaly összesen 160 országban ünnepelték a világnapot, több országban eltérő dátummal, de mi, magyarok 2011-ben követjük az ENSZ által kijelölt időpontot, s június 1-jén hívjuk fel a figyelmet a tejfogyasztás fontosságára.
Nem csak a nélkülöző gyerekek étredjéből hiányzik a tej - Június 1-jén ünnepeljük a Tej világnapját

tejMagyarországon az általános iskolás gyerekek csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, közel kétharmaduk pedig semmilyen tejterméket nem fogyaszt. A Nemzetközi Tejszövetség és az ENSZ kezdeményezésére 1957-től világnappal ünnepeljük legősibb kalciumforrásunkat, ezzel is felhívva az emberek, különösen a nők és gyermekek figyelmét a tejfogyasztás fontosságára. A tej ugyanis az emberiség egyik legfontosabb alapélelmiszere, fogyasztása magas kalcium és D-vitamin tartalma miatt különösen gyerekkorban fontos, mivel az ásványi anyagok kiemelt szerepet játszanak az erős csontok és fogak kialakulásában. Magas és optimális kalcium, fehérje, foszfor, valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12 és C vitamin tartalma miatt a tej elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak. A Tetra Pak Hungária Zrt. által végzett GfK felmérés alapján mi, magyarok évente mégis mindössze 67,5 litert, azaz napi 1,8 decilitert fogyasztunk belőle, a táplálkozástani szakemberek és az ENSZ által javasolt fél literrel szemben.

A Tej Világnapjának háttere

A tej magas ásványi anyag tartalma miatt alapvető szerepet játszik a szervezet megfelelő kalciumszintjének kialakításában és fenntartásában. Annak érdekében, hogy táplálkozástani és egészségügyi hatásai minél több fórumon eljussanak a lakossághoz, előbb a Nemzetközi Tejszövetség jelölt ki világnapot a tej ünneplésére 1957-ben, majd a kezdetben május utolsó keddjére tett dátumot 2001-ben módosította az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) június 1-jére.

Gyerekek tejfogyasztása Magyarországon

2011-ben közel 1,7 millió, közoktatásban résztvevő gyermek él Magyarországon, akiknektej_ táplálkozásában elengedhetetlen szerepet játszanak a tej és tejtermékek, hiszen a megfelelő csonttömeg és fogazat kialakításában kiemelt fontossága van a megfelelő kalciumbevitelnek. A gyerekek közül mintegy félmillióan hátrányos helyzetük miatt nem jutnak hozzá a tejhez, velük együtt Magyarországon az általános iskolás gyerekek csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, közel kétharmaduk pedig semmilyen tejterméket nem fogyaszt.


Kutatások támasztják alá, hogy a gyerekkori rendszeres tejfogyasztás felnőttkorban csökkenti a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát.

„A természetes cukorforrások, így a tej is nélkülözhetetlen része az egészséges táplálkozásnak, de a hozzáadott cukorban gazdag élelmiszerek többsége az ún. üres kalóriákhoz tartozik” - mondta Miháldy Kinga, az OÉTI dietetikusa. „Az üres kalóriák megnevezés alatt azok az élelmiszerek értendők, amelyek nagy zsiradék és/vagy cukortartalmúak, de mikro-tápanyagokban szegények. Ezeknek az élelmiszereknek a rendszeres és jelentős fogyasztása a túlsúly, ill. elhízás kockázati tényezője, ezért élvezetük csak ritkán és kis mennyiségben jöhet szóba. A tej és a tejtermékek a naponta fogyasztandó élelmiszerek közé tartoznak” - tette hozzá a szakember.


A tejből általában napi fél liter javasolt, ez a mennyiség tartalmazza a napi kalciumszükséglet kétharmadát.
 
Ami távol tart a tejtől

Az OÉTI korábbi felmérése szerint a diákok kétharmada napi rendszerességgel fogyaszt cukrozott üdítőitalokat az egészséges tej helyett, egyharmaduk pedig nem is reggelizik. Táplálkozástani szakértők szerint a 2-8 év közötti gyerekeknek napi két pohár, 9 évtől pedig napi 3 pohár tejet javasolt fogyasztaniuk az egészséges táplálkozás részeként, a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében. Megfelelő tejfogyasztással megelőzhetjük az időskori csontritkulás kialakulását, mely ma mintegy 900 ezer embert érint Magyarországon.

Az elmúlt 20 évben Magyarországon megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma. Kutatások bizonyították, hogy mozgás és aktív életmód mellett az alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása elősegíti a súlycsökkenést.

Gyerekek mellett a felnőtteknek is fontos

_tejAz emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut hozzá az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz, mert a fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. A tej zsírban és vízben oldódó vitaminokat egyaránt tartalmaz. Utóbbiak közül különösen a környezeti ártalmakkal (sugárhatás, fertőzések) szemben védőhatást nyújtó B-vitamin-csoport tekintetében értékes vitaminforrás a tej, hiszen rendkívül gazdag - a daganatképződéssel szemben is ellenhatást kiváltó - riboflavinban (B2-vitamin) és kobalaminban (B12-vitamin).

A tejben lévő kálium vérnyomáscsökkentő hatással bír, magnézium tartalma pedig a szívizomzat erősítőjeként ismert. Linolsav tartalma csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek (pl. érszűkület) kockázatát, a D-vitamin pedig gyulladásellenes hatású.

Szakemberek javaslata alapján igyunk naponta legalább fél liter (sovány) tejet vagy ezzel egyenértékű tejtermékeket az egészséges táplálkozás részeként.

Forrás: Premier Kommunikációs Iroda   

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja