SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Grillezés baleset nélkül

Családinet [cikkei] - 2011-06-23
Nincs annál kellemesebb dolog, mint amikor meghívtok pár baráti családot, és közösen bográcsoztok, süttök valamit a kertben vagy a természetben. Hogy igazán tudjátok élvezni a társaságot, a tüzet, az ízletes ételeket, összegyűjtöttünk pár jó tanácsot a balesetek elkerülése végett.
Grillezés baleset nélkül

A hely megválasztása:

Mindenekelőtt célszerű egy biztonságos helyet kijelölni. Legyen távol bokroktól, száraz ágaktól, egyenletes, vízszintes legyen a talaj, hogy ne boruljon fel a grillsütő. A tábortüzet a sátortól is minimum 10 m távolságban rakjátok meg. Ha fújdogál egy kis szellő, keressetek szélárnyékos helyet a kertben. Erős szélben tilos tüzet gyújtani! A természetben tűzrakásra kijelölt helyet válasszatok!

Aki erkélyen szeretne grillezni, az inkább tegyen le róla, mert nem lehet eléggé eltávolodni az izzó faszéntől.

A tűzgyújtásról:

Jól emlékszem, amikor gyerekkoromban a nagyapám kerítésszaggató pálinkát löttyintett a tűzre, hogy hamarabb leégjen. A ház tetejéig csaptak a legalább 3 méteres lángok.

Ne használjatok spirituszt, benzint, petróleumot, olajat tűzgyújtásra! Szúróláng keletkezhet, de be is robbanhat.

A benzinnel vagy spiritusszal jól átitatott faszén nem biztos, hogy rögtön belobban. Ez akkor következhet be, amikor nem számítotok rá, és olyankor nincs idő elfutni. Tűzgömb fogja elborítani a grillsütőt, amely oldalra is terjed.

Ha „gyorsítót” használtok az égéshez, akkor könnyen Molotov-koktéllá változhat a gyúlékony anyagot tartalmazó palack és fel is robbanhat a kezetekben. 

A kereskedelemben folyékony, krémszerű és szilárd gyújtóanyag kapható a faszén meggyújtásához. Figyelmesen olvassátok el a használati utasítást és legyetek türelmesek, mert fél óra is eltelhet, amíg parázzsá izzik a szén, ekkor érdemes rátenni a rácsra a grillezni valót. Csak módjával kell meglocsolni a szenet a gyújtófolyadékkal, de a máglyát újságpapírral is meg lehet gyújtani.

A gyerekek se maradjanak ki az élvezetből:

A kisebb gyermekek figyelmét érdemes lekötni. A tűztől biztonságos távolságban adjatok nekik lehetőséget a játékra. Labdázhatnak, körjátékokat játszhatnak, énekkel bíztathatják a hússütő- és bográcsmestereket. Akár le is rajzolhatják a többieket, amint rakják a tüzet, sütik a húsokat, kolbászt, szalonnát.

A nagyobb gyerekeket már be lehet vonni - kb 6 év felettieket -, ők segíthetnek gallyakat szedni, összerakhatják a máglyát fadarabokból, ágakból, megrakhatják a grillsütőt faszénnel.

A tüzet semmi esetre se gyújtsák meg ők! Nagy a csábítás, hogy ágakat dugjanak a tűzbe, és azokkal szaladgáljanak. Ezt nem szabad engedni, balesetveszélyes.

Kisebb gyerekeknél azt is szem előtt kell tartani, hogy a tűz az arcuk magasságában ég egy grillsütő esetében.

Ne a gyerekek süssék és forgassák a húst a rácson vagy a vaslapon! 

A szalonnasütésnél is csak a nagyobbak tartsák a nyársat a tűz fölé. A vasnyársak azért is veszélyesek, mert átizzanak és véletlenül is hozzájuk érhetnek a gyerekek a sürgés-forgásban.

Nem fognak váratlan helyzetek előfordulni, ha odakészítitek a szenesszacskót, a fát, a piszkavasat, fogót, villát, forgatót. Egy vödör vizet, tűzoltó készüléket és egy rossz pokrócot sem árt készenlétbe helyezni. A forró zsír könnyen spriccel, a saját testi épséged érdekében érdemes grillező kötényt és kesztyűt viselni.

Egy ismerősöm kimustrált hajszárítóval serkentette a parazsat, de ezt senkinek sem ajánlom. Ha nem jól ég a fa, vagy a szén, használj kézi fújtatót, amivel biztonságosan lehet a tüzet szítani.

Azt nem mondom, hogy nem lehet meginni egy-egy pohár sört, de az alkoholfogyasztást inkább akkorra hagyjátok, amikor már van mit enni is. Fontos ugyanis, hogy teljes figyelemmel kísérjétek a tüzet és a sütést, nem lehet elbambulni.

Ha befejeztétek a partit, az izzó parazsat maradéktalanul el kell oltani. Legalább másnap reggelig békén kell hagyni a hamut, mert lassan hűl ki.

A víz ugyan a legelterjedtebb oltási módszer, de vigyázni kell vele, nehogy felcsapjon a forró gőz. Homokkal is el lehet oltani a parazsat.

Ha mégis baj történt - Égési sebek ellátása:

A legenyhébb (I. fokú égés) hasonló a napégéshez, csak a bőr legfelső rétegét érinti. Piros, duzzadt lesz az égett terület. 5-10 napon belül maradéktalanul gyógyul. Ezt ti is elláthatjátok.

Minden égésnél legfontosabb az azonnali bő, hideg folyóvizes, 5-10 percig alkalmazott lemosás. Csökkenti a fájdalmat, és nem terjed tovább az égés a bőrön. Ezután olyan kötést kell alkalmazni, ami nem ragad bele a sebbe.

A II. fokú égés enyhébb változatánál hólyagok keletkeznek, de nincs szükség orvosi ellátásra.

A súlyosabb típusnál azonban igen.

A II. és III. fokú égéseknél a mélyebben elhelyezkedő szövetrétegek is károsodnak. Minél súlyosabb az égés, annál kevésbé fájdalmas. Ezért kell komolyan venni a sérültet, hiába mondja, hogy nem érez fájdalmat. Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell vinni a beteget, vagy mentőt kell hívni.

A „házi szerek” (olaj, vaj, liszt) alkalmazása nem ér semmit, sőt kifejezetten káros! Fertőtlenítőszer, krémek, púder és ragtapasz alkalmazása sem ajánlott. Kivételt képeznek a kifejezetten égési sebkezelő folyadékok, gélek. Ezek csak enyhébb I. és az enyhébb II. fokú égésnél használjuk.

A sérültet be kell takarni, ha sokáig folyattuk rá a vizet, mert kihűlhet a teste. Ilyen takaró minden autós elsősegély-dobozban található.

Ha meggyullad a ruha, az égést le kell fedni, pokróccal, rongyokkal. Ha egyik sincs nálunk, forgassuk a földön a sérültet. A megégett ruha eltávolítását bízzuk szakemberre, ugyanis hozzáragadhat a sérült bőrfelület is. Az égés a testi károsodás mellett lelki traumát is okozhat, elsősorban a gyermekeknél.

Körültekintő magatartással mindez elkerülhető.

A legfontosabb, hogy mindenkinek szórakozást, kikapcsolódást, szép emlékeket jelentsenek a kerti partik. Amikor pedig felnőttek lesznek azok a gyerekek, akik most veletek sütögetnek, ők is biztonságosan fognak bánni a tűzzel, mert tőletek is ezt látták.

Fotó:
snack: Grillen 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja