A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 tipp, hogy túléld az ünnepeket +1 hogy kihozd belőle a maximumot

Zakály Viktória [cikkei] - 2020-11-30
Spenótos fogú nagybácsi és az elmaradt hajmosás: néhány tipp, hogy a karácsonyok ne lidércnyomásként, hanem a legszebb emlékként maradjanak meg a családodnak és neked.
5 tipp, hogy túléld az ünnepeket +1 hogy kihozd belőle a maximumot

Anyaként a karácsonyi ünnepek inkább karácsonyi lidércnyomásnak tűnnek néha, annyi feladat hárul ilyenkor ránk, amit nem tompítanak a család elvárásai, illetve a közösségi médiából származó nyomás sem. Próbálunk tökéletesen megfelelni mindenki igényeinek, mindent időben és jó áron beszerezni, nem összeveszni a rokonokkal és arra már nem marad idő, hogy élvezzük is a pihenést (mi az? Tudja valaki?). Néhány tippet adunk, hogy évek múlva a gyerekeid azt mondják majd, bárcsak én is olyan családi karácsonyt tudnék varázsolni, mint amilyen az én gyerekkoromban volt.


1. Teremts hagyományokat

Ha visszagondolunk a saját gyerekkorunkra, amikor nem volt még telekinetikus, napelemmel működő bluetooth-os karóra-hátizsákunk, mégis minden ünnep szép volt, nehezen értjük, a miénk néha miért nem működik. Köszönhető mindez a családi hagyományoknak, amelyek még felnőttként is azokat az érzéseket hozzák elő belőlünk, mintha még mindig gyerekek lennénk. Gondoljunk csak az angyalka csengettyűjére, ami a szobába való belépést engedélyezte, a közös fenyőfafaragást az udvaron vagy az arany és ezüstpapírba göngyölt, majd fára kötözött diókat. A mi gyerekeink már egy sokkal modernebb, készebb világban nőnek fel, de a hagyományokra ugyanúgy szükségük van, amit majd továbbvihetnek a saját családjukba később. Teremtsünk új, közös és modernebb hagyományokat! Lehet ugyanaz a mese, amit elolvasol, vagy, hogy a gyerekkorodról mesélsz, esetleg egy közös éneklés vagy játék. A lényeg, hogy mindenki örömét lelje benne és hagyománnyá váljon, amiről mindig a karácsony jut majd eszetekbe és az együtt töltött idő. A fél napon át készített bejgliből csak egy böffentés marad meg néhány óra múlva, de ha együtt sütitek, miközben a legrosszabb karácsonyi dalokat éneklitek, akkor örök emlék is lehet.


2. Ne akarj tökéletes lenni

A legjobb családi történetekben általában ez szerepel: és akkor anya odaégette a pudingot, és akkor apa elvesztette a karácsonyfát. Nem vagy hibátlan se te, se a családod. De ahogy a fát a göcsörtjei, téged és a családodat ezek a kis hibák tesznek egyedivé. A nagybátyád megint a fogába ragadt spenóttal fog egész este szónokolni, a dédi el fog aludni a miseközvetítésen, te pedig a fogadalmaddal ellentétben már négy óra előtt megiszol egy pohár bort, hogy mindezt elviseld. Fogadd el és inkább nevess rajta, ha már nem marad időd megmosni a hajad a családi banzáj előtt és vegyél fel egy télapó sapkát. Ápol, eltakar és emeli az ünnep fényét.


3. Oszd be és hagyj időt a fontos dolgokra

Ha reggel jó lustálkodni az ágyban, ne kelj fel, hogy időben odaérjetek a rokonokhoz. Maradjatok még ágyban és nézzetek családilag egy jó kis mesét, lehet bunyózni, vagy kivételesen az ágyban reggelizni. Nem kell sietni sehova, ma csak az a fontos, hogy együtt legyetek, mindegy, hogy hol és hogyan. Egy spontán hólapátolás is a legjobb élménnyé válhat. Ezek a lopott pillanatok még néhány évig vannak veled, aztán kirepülnek a gyerekek. Örülj nekik, amíg csak lehet.


4. Mutasd ki az örömödet

Ha végigdolgoztuk az ünnep előtti napokat, mindegy, hogy a munkahelyen vagy otthon, nehéz igazán felszabadultan nevetgélni és örülni holtfáradtan a fa alatt, miközben már kacsingat ránk a mosogatnivaló a konyhából. De képzeljük el, milyen érzés másoknak, ha csak egy gondterhelt és fáradt anyukát (testvért, feleséget, nagynénit) látnak, aki nem tud örülni a gyerek makaróniból készített nyakláncának. Fúj egy nagyot és mosolyogj, mesélj valami vicceset, vagy nevess máson. Ő látni akarja a mosolyodat, nem holnap, hanem ma, most. A Csapd le csacsi! vesztese pedig beállhat melléd segíteni mosogatni.


5. Az igazi ajándékot nem lehet becsomagolni

Azt mondják, nemcsak kereskedelmi fogás, hogy évről évre előrébb kerülnek a naptárban az ünnepi termékek a boltok polcain: a vásárlók is keresik őket. Hiszen egész évben a szeretetet várjuk, amelyet próbálunk megnyújtani, hogy ne csak abban a három napban élvezhessük, hanem hosszú hónapokig is előtte. Persze a titok ott van, hogy nekünk is egész évben adnunk kell, no, nem ajándékot, hanem szeretetet, figyelmet és törődést, így pedig az a három nap már nem is kap akkora jelentőséget. Hiszen minden nap lehet „karácsony” számunkra és a családunknak is.

+1

Tudjuk, a gyerek akkor boldog, ha szülő is az, ezért ne akarjunk mindent egyedül megcsinálni. Meg lehet rendelni a vacsorát? Rendeljük meg! Háromemeletes torta helyett csak szaloncukor lesz a desszert? Legyen az! Órákon át tartó csomagolás vagy magányos karácsonyfa díszítés? Csináljátok közösen! A legszebb és legklasszabb társasjáték sem ér egy fityinget sem, ha anyu és apu utána nem ül le játszani a gyerekkel a fa alá. Passzolj le mindent feladatot és kötelességnek érzett dolgot, amit csak lehet és törődj azzal, ami igazán fontos: akiket szeretsz. Hiszen erről szól az ünnep!

Indexkép: dell-fin/pixabay.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja