SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit jelez a csalánkiütés?

Családinet [cikkei] - 2007-07-24
Csalánkiütés egyik napról a másikra, teljesen váratlanul is jelentkezhet. Gyakori eset, hogy mire orvoshoz fordulunk, a tünetek már elmúlnak. Mi lehet mégis felbukkanásuk hátterében, mire figyeljünk?
Mit jelez a csalánkiütés?

A csalánkiütések a szervezet válaszaként jelentkeznek valamely olyan anyaggal szemben, melynek hatására a hízósejtek megkezdték a hisztamin kibocsátását. A fehérvérsejtekből kiszabaduló hisztamin viszkető bőrkiütéseket, vöröses dudorokat hoz létre, melyek nagysága eltérő lehet.

A tünetek jellegzetessége, hogy testszerte –rendszerint a tenyerek és talpak kivételével – bárhol jelentkezhetnek. A kiütések határvonala mentén erős vörös elszíneződés is kialakulhat. A csalánkiütés tünetei gyakran perceken, vagy órákon belül eltűnhetnek, majd kiújulhatnak, s más-más testrészen bukkanhatnak fel.

Előfordulhat, hogy sem új gyógyszert, sem ételt nem fogyasztottunk, mégis testszerte csalánkiütés jelentkezik. Az okok pontos felderítéséhez alapos önmegfigyelés szükséges. Mielőtt orvoshoz fordulnánk, célszerű már otthon tisztáznunk, hogy mikor jelentkeztek a tünetek, a kiütések a test mely részén jelentkeztek, mennyi ideig tartottak és előfordult-e a családban már korábban is csalánkiütéses megbetegedés. Amennyiben igen, úgy fokozottan számíthatunk megjelenésére.

A csalánkiütést kísérte-e egyéb tünet is, mint légzési, vagy nyelési nehézségek, zihálás, mellkasi fájdalom. Van-e allergiás, asztmás megbetegedésünk, latex allergia, vagy más egészségügyi problémánk. A tünetek jelentkezése előtt találkoztunk-e olyan tényezővel, mely a csalánkiütések megjelenését kiválthatta: állatok, növények, kémiai anyagok, vagy egyéb.

A csalánkiütések jelentkezhetnek akut (rövid ideig tartó) és krónikus ( 6 hétnél tovább tartó) formában is. A jelenség fő okai lehetnek ételallergiák (búza, szója, mogyoró, hal és mások), gyógyszerallergiák (például aszpirin), vagy kialakulhatnak rovarcsípések (méh, darázs, hangya) következtében, azok méreganyagára adott reakcióként.

Nem ritka, hogy a tüneteket hideg levegő, vagy víz okozza, de a stressz és szorongás is okozhat csalánkiütést. Megerőltető gyakorlatok, vagy forró tusolás után 15-30 perccel is jelentkezhetnek tünetek. Krónikus csalánkiütés esetén mindenképpen vér- és egyéb vizsgálatok elvégeztetése indokolt az esetleges súlyos betegségek –lupus, pajzsmirigy problémák, vagy daganatos betegségek szűrésére.

A legnagyobb odafigyelés mellett is jelentkezhetnek tünetek, a kiváltó okok azonban sokszor ismeretlenek. Antihisztamin segítségével az égő, viszkető érzéssel jár tünetek csökkenthetők, súlyosabb esetben pedig epinephrin injekció nyújthat megoldást a szakszerű segítség eléréséig.

Az okok pontos ismeretében a csalánkiütés tünetei megelőzhetők, csökkenthetők. A pontos orvosi diagnózishoz szükség lehet fényképre, melyet a kiütésekről készítettünk, ugyanis előfordulhat, hogy a tünetek elmúlnak, mire az orvoshoz megérkezünk. Így viszont és a fenti részletek pontos ismeretében az okok nagy eséllyel feltárhatók, s a tünetek kezelhetők..

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja