A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szabaduljunk meg rossz szokásainktól-egyszerre

Családinet [cikkei] - 2007-07-24
Az egészséges életmódhoz vezető úton nagyobb eséllyel indulnak azok az emberek, akik káros szenvedélyeiktől egyszerre próbálnak megszabadulni, mint azok, akik külön-külön teszik ezt.
Szabaduljunk meg rossz szokásainktól-egyszerre

    A dohányzásról való leszokás mellett érdemes azonnal a nátrium bevitelt is csökkentenünk, s rendszeres testmozgást végeznünk, így életmódváltásunk nagyobb eséllyel lesz tartós, olvasható az Archives of Internal Medicine közlésében.

A résztvevőket három csoportra osztották. Az első tagjai 6 havonta vettek részt tanácsadáson, illetve 18 hónapon keresztül havonta kaptak telefonos segítséget mind három program erősítéséhez. A második csoport tagjainál azonos módon jártak el, azonban minden 6 hónapban más-más program elérése volt a cél. A harmadik csoport tagjai egyszeri beszámolókon vettek részt a csoportokban.

 A vizsgálatot 230 résztvevő végezte el, s a három kitűzött cél közül kettőt az első csoport 6,5 százaléka, míg a második csoport 5,2 százaléka ért el. A két csoport közti különbség a dohányzásról leszokott személyek számában 3 százalék, a rendszeres mozgás terén pedig 6 százalék, az első csoport javára.

 Az egészséges életmódra érdemes tehát többoldalú változtatásokkal törekednünk. A fokozatosság elvének szem előtt tartása mellett szabaduljunk meg egyszerre több káros szenvedélyünktől, s így eredményesebbek lehetünk.

 A hír alapjául a „Multiple unhealthy habits best addressed togehter” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

 Az Egyesült Államok beli kutatók feltételezéseit a 289, túlnyomó többségében nő, 45 és 64 év közötti személy segítségével végzett vizsgálat igazolta. A résztvevők kivétel nélkül dohányoztak és magas vérnyomástól szenvedtek.

 A vizsgálat célja volt, hogy a résztvevők leszokjanak a dohányzásról, étkezéseik során csökkentsék a nátrium bevitelt és a heti rendszeres mozgásuk 10,000-es lépésszámnak feleljen meg.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja