SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A stresszt kezelni kell

Családinet [cikkei] - 2007-04-24
A túlzott mértékű és rendszeres stressz nem csak mindennapjainkat mérgezi meg, de egészségünket is károsítja. Kikerülni nem mindig lehet, de a stresszt igenis kezelni kell.

A stresszt kezelni kell
  A szakorvosi rendeléseken számos páciens fordul meg látszólag megmagyarázhatatlan eredetű fájdalmakról panaszkodva. A stressz számos tünetet produkálhat. Ezek lehetnek fejfájás, gyomorfájdalmak, étvágyunk megváltozása, hasmenés, fokozott gázképződés.

 Mellkasi szorító érzés, légszomj, feszült izmok, idegesség, fáradtság, szomorúság. A levertség mellett egyéntől függően fokozott ingerlékenység és érzékenység is jelentkezhet. Állapotunk hatására rendszerint munkahelyi és rokoni kapcsolataink romlása is megfigyelhető. Álmatlanság épp úgy jelentkezhet, mint alvási problémák.

 Tapasztalhatjuk az érdeklődés, a motiváció csökkenését, vagy teljes elvesztését is. Szokatlan kiütések, szétszórtság, fülcsengés, nők esetében menstruációs zavarok szintén a túlzott mértékű stressz következményeként fordulhatnak elő.

 Természetesen a sok káros hatás ellen több megoldás is létezik, mindenki kiválaszthatja a számára leginkább megfelelőt. A zenehallgatás eredményességét a St. Agnes HealthCare kardiológusai is igazolták. Vizsgálatukban 30 percnyi klasszikus zene 10mg Valium hatásával egyezett meg.

 Számtalan technika létezik, melyek a helyes légzés és az izmok ellazításának képességével ruháznak fel bennünket. A relaxációs módszerek mellett a másik igen hatékony módszer a nevetés. Többek közt a Loma Linda University vizsgálata is igazolja a nevetés stresszcsökkentő hatását. A vidám percekkel, órákkal immunrendszerünk is erősödik, a szívinfarktus kockázata és a fájdalmak egyaránt csökkenthetők.

 A University of California orvosainak vizsgálata szerint az emberek 40 százaléka rendelkezik „mosoly izmokkal”. Amennyiben a szerencsések közé tartozunk, úgy mosolygás hatására agyunkhoz érkezik az üzenet, hogy boldogok vagyunk, s így hangulatunk is javul.

 Nők körében inkább kedvelt módszer a problémák kibeszélése. Stresszhelyzetben használhatjuk mindezt tudatosan is, mégpedig úgy, hogy egy közeli ismerősünket keressünk fel, vagy hívunk fel telefonon. Az ő feladata ez esetben nem más, mint bennünket végighallgatni – ne nyújtsuk mondandónkat a kelleténél hosszabbra. Sokszor a stressz szavakba öntése és elmondása által is jelentős megkönnyebbülést érezhetünk.

 Érzékszerveinket is használhatjuk a stressz elűzésére. A zenehallgatás mellett jótékonyan befolyásolják hangulatunkat az illóolajok, aromaterápiás szerek is.

 A hír alapjául a „Stress First Aid” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A szerkesztő ajánlja