SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyomorégés ellenszerei

Családinet [cikkei] - 2006-12-15
A gyomorégés stresszel teli mindennapjaink kellemetlen velejárója lehet. A tünetek akár egész nap jelentkezhetnek, s elhanyagolásuk súlyos szövődményekhez vezethet.
A gyomorégés ellenszerei

. A nyugati országokban havonta egyszer, négy lakosból egy biztosan szenved a gyomorégés tüneteitől, állítják a Mayo Clinic kutatóorvosai.

 

A The Lancet folyóiratban közölt vizsgálatban a nyugati és az ázsiai országok lakosságát hasonlították össze kutatók, a gyomorégés tüneteinek előfordulása tekintetében. Kiderült, hogy míg a nyugati országokban élők 25 százalékánál jelentkeznek a tünetek, addig az ázsiai lakosok esetében csupán 11 százalék szenved gyomorégéstől havonta legalább egyszer.

 

Magyarországon a gyomorégés népbetegségnek számít, a lakosság közel 55 százaléka szenved rendszeresen a tünetektől.

 

A gyomorégés kialakulásához a gyomor savas tartalmának a nyelőcsőbe történő visszaáramlása vezet. Ezáltal a mellkasban és a has felső részén égető, fájdalmas érzés keletkezik. Azon személyek körében, akiknél a fenti tünetek különösen gyakori rendszerességgel fordulnak elő, a probléma reflux (GERD) betegséget is jelezhet. Mindez napjainkban könnyen gyógyítható jelenség, azonban mégis kevesen ismerik fel a probléma súlyosságát, s nem, vagy csak későn fordulnak orvoshoz.

 

A GERD tünetei a mellcsont mögötti területen jelentkező fájdalom, égető érzés, mely különösen étkezések után, vagy fekvő helyzetben lép fel.

 

A tünetek különösen gyakran fordulnak elő túlsúlyos, dohányzó, rendszeresen alkoholt fogyasztó egyének körében, bizonyos autoimmun betegségek esetében, illetve terhesség alatt. Felléphetnek bizonyos ételek fogyasztásának hatására, mint például a csokoládé, koffein, szénsavas üdítők, vagy bizonyos, az asztma és légúti betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek mellékhatásaként. Az előbbi hatóanyagok mind elősegítik a gyomor és a nyelőcső közti záróizmok ellazulását, mely által a gyomor savas tartalma még könnyebben jut át a nyelőcsőbe. Bizonyos személyek esetében alkati adottságuknál fogva eleve gyengébb az izom működése, így jelentkezhetnek náluk a tünetek.

 

Mivel a betegek esetében a tünetek rendszerint tartósan fennállnak, az így kialakult folyamatos maró hatás hosszútávon emésztőszervi fekélyek kialakulásához vezethet, különösen súlyos esetekben daganatos megbetegedések megjelenését okozhatja.

 

A probléma időben történő felismerése tehát kulcsfontosságú a betegség megfelelő kezelése szempontjából. Mivel a tünetek gyakran hasonlóak a szívbetegségek során jelentkező mellkasi fájdalomhoz, így mindenképpen fontos orvosunkkal ellenőriztetnünk a tünetek valódi forrását.

 

Az orvosi vizsgálat lehetőséget teremt az okok pontos feltárására, s emellett a megfelelő gyógykezelés összeállítására. A tünetek megszüntetése érdekében azonban szükséges bizonyos életmódbeli változtatásokat is véghez vinnünk.

 

A gyomorégés elkerülése érdekében az étkezést követő 1-2 órában kerüljük a lefekvést és az intenzív mozgást egyaránt. Kerüljük el a korábban már említett, a nyelőcső és a gyomor közti izmot ellazító ételek fogyasztását, úgy mint csokoládé, mentol, koffein, alkohol és zsíros ételek. Szintén tartózkodjuk a sérült nyelőcsövet irritáló táplálékoktól, mint a paradicsom, a citrusfélék, chili és bors. Inkább többször fogyasszunk kis mennyiséget, kerüljük a gyomrot túlzottan terhelő, nagy mennyiségű étel egyszeri elfogyasztását. Ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt. Étkezések után fogyasszunk nem-mentolos rágógumit, ezzel serkentve a nyáltermelést. A nyál egyaránt segíti az emésztést és a savas hatás semlegesítését.

 

Túlsúly esetén étrendünket úgy állítsuk össze, hogy törekedjünk a mérsékelt ütemű súlyvesztésre, mely szintén segíti a tünetek csökkenését. A plusz súlyok hatására a gyomor számára még kevesebb hely jut a hasüregben, ezáltal a nyelőcső és gyomor közti izomra is nagyobb nyomás hárul. Étkezések után fogyasszunk el egy pohár vizet, mely segít eltávolítani az esetlegesen a nyelőcsőbe jutott gyomorsavat, megelőzve a maró hatást. Fogyasszunk rostban dús táplálékokat, melyek egy friss kutatás adatai alapján segítik a tünetek elkerülését. Rostban különösen gazdag minden teljes kiőrlésű termék, a gyümölcsök, zöldségek és a hüvelyesek.

 

Az életmódbeli változtatások mellett tehát keressük fel háziorvosunkat, kerüljük el a súlyos szövődményeket, s érezzük jól magunkat. A kellemetlen tünetek megszüntethetők, csak szánjunk egy kis időt önmagunkra és egészségünkre.

 

A hír alapjául a „Heartburn/GERD Health Center” cikk szolgált.

 

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja