A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A túlzott kenyérfogyasztás vesedaganatot okoz

Családinet [cikkei] - 2006-11-14
A finomított pékárukban gazdag étrend, azon belül is különösen a kenyér gyakori fogyasztása jelentősen emeli a vesedaganat egyik leggyakoribb formájának, a vesesejt-karcinomának (RCC) a megjelenését, állítják olasz kutatóorvosok.
A túlzott kenyérfogyasztás vesedaganatot okoz

Ismert és elfogadott tény, hogy az étrend és a tápanyagok fontos szerepet játszanak a betegség megjelenésében. Azonban bizonyos ételcsoportok esetleges káros hatása a sokat vitatott kérdések csoportjába tartozik.

 

Az International Journal of Cancer folyóiratban közölt kutatásban olasz orvosok ennek érdekében végezték el vizsgálataikat 767 RCC-s beteg részvételével. A kontrol csoport 1534 tagjánál akut, nem daganatos eredetű betegség állt fenn. A két csoport tagjainak korábbi, a diagnózist megelőző étkezési szokásait kérdőívek segítségével mérték fel.

 

A kapott adatok alapján elmondható, hogy az RCC betegség kialakulásának kockázatát a rendszeres és túlzott kenyérfogyasztás 94 százalékkal, a tészta és rizsfogyasztás 29 százalékkal, a tej és joghurt pedig 27 százalékkal növelte meg.

 

Ellenben a rendszeres baromfihús fogyasztás a betegség kialakulásának kockázatát 26 százalékkal, míg a zöldség fogyasztás 35 százalékkal csökkentette.

 

Jelen kutatást megelőzően korábban nem irányult vizsgálat a gabonafélék és a rák kialakulása közti összefüggés feltárására. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy mérsékelt fogyasztásukkal és a zöldségfélék fokozott bevitele mellett a vesedaganat ezen típusa megelőzhető.

 

A hír alapjául a „High bread consumption tied to kidney cancer” cikk szolgált.

 

www.orvostkeresek.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja