A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Folyton fáj a hasa? Lehet, hogy csak iskolaundora van! - Minden, amit a lelki eredetű hasfájásról tudni érdemes

Tóth Nikolett - 2021-06-04
A 10 év alatti gyerekeknél gyakori panasz a hasi fájdalom. Ha pedig nincs mögötte szervi ok, akkor pszichoszomatikus hasfájásról lehet szó. Az ilyen hasfájás mögött sok esetben teljesítményszorongás, vagy valamilyen kudarctól való félelem állhat, de pozitív töltetű események is kiválthatják, például egy várva várt utazás. Fontos, hogy a tüneteket ne bagatellizáljuk el, ilyenkor ugyanis tényleg átélheti a fájdalmat a gyerek. Hogy hogyan szüntessük meg a problémát, arról Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyerekorvos beszélt a Családinetnek.
Folyton fáj a hasa? Lehet, hogy csak iskolaundora van! - Minden, amit a lelki eredetű hasfájásról tudni érdemes

Mikor és hogyan jelentkezik a hasfájás?

A szakértő szerint a hasfájás egy olyan tipikus pszichoszomatikus tünet, amely szinte bármelyik életszakaszban előfordulhat. Mint mondja, mindig érdemes figyelni, hogy hogyan jelentkezik: hogy mi előzi meg a hasfájást és milyen járulékos tünetek jelennek még meg. Ezekből ugyanis már lehet sejteni, ha valamilyen szervi ok áll a háttérben.

”Például az a gyerek, akinek sose fáj a hasa és belázasodik, hasmenése van és hány, ott elég valószínű, hogy nem óvoda- vagy iskolaundorról van szó, hanem egy akut betegségről. Fontos továbbá azt is megfigyelni, hogy hogyan szűnik meg a hasfájás. Ha megszűnik például egy figyelemelterelésre, egy simogatásra vagy egy pocakmelegítésre, akkor nem biztos, hogy szervi eredetű hasfájásról van szó” – hívja fel a figyelmet Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna.

Ha fáj a hasa, vezessünk panasznaplót!

Ha a hasfájás visszatérő panasz, akkor a gyerekorvos azt javasolja, hogy vezessünk panasznaplót.

”Írjuk bele, hogy mikor jelentkezik a hasfájás. Ha például mindig reggel, iskolába indulás előtt, de azonnal megszűnik, amikor azt mondja a szülő, hogy otthon maradhat a gyerek, akkor az valószínűleg nem egy szervi, hanem lelki eredetű probléma.”

Zárjuk ki a szervi okokat!

beteg gyerek
cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Első körben érdemes mindig a lehetséges szervi okokat kizárni. Ha gyerekünknek fáj a hasa, akkor nyugodtan forduljunk a háziorvosunkhoz. A szakértő azt javasolja, hogy gondoljuk át azt is, mit evett egész nap a gyerekünk, mennyi folyadékot ivott és mikor kakilt.

”Sokszor figyelmen kívül hagyják a szülők ezeket a tényezőket. Előfordulhat, hogy csak pár falatot, vagy egyáltalán nem evett az iskolában vagy óvodában, és már napok óta nem kakilt. Ha ilyenkor megetetjük, megitatjuk, elmegy WC-re és utána megkönnyebbül, akkor valószínűleg ez volt a probléma.”

Ha pedig a szervi okokat kizártuk, mégis jelen van a hasfájás, akkor annak kell utánajárni, hogy mi az, ami ezt a pszichoszomatikus tünetet kiválthatja.

Tényleg fáj a hasad?

A pszichoszomatikus tüneteknél a tünet ténylegesen jelen van, vagyis a gyereknek ilyenkor tényleg fáj a hasa. A WHO egyik tanulmánya szerint az alsós gyerekek közül minden ötödiknek van valamilyen pszichoszomatikus tünete. Ezek közül pedig a hasfájás a leggyakoribb. A szakértő szerint nagyon sok múlik a felnőtt hozzáállásán. Fontos, hogy ilyenkor ne bagatellizáljuk el a tüneteket, de ne is tanúsítsunk eltúlzott, egyoldalú együttérzést. Érdemes racionálisan és objektíven kezelni a helyzetet.

Lelki eredetű hasfájást okozó életesemények:

hasfájásAndrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

  • Félelmek: például fellépéstől, vizsgáktól, sikertelenségtől, vagy olyan családi helyzetektől, mint egy válás, haláleset, viták, stb.
  • Féltékenység
  • Izgalmakkal teli esemény: például utazás, szülinap, stb.
  • Szülő vagy óvónéni, tanár türelmetlensége, ingerültsége
  • Ha a szülőnek nincs elég ideje gyermekére.


Így segítsünk a lelki eredetű hasfájáson

Ha a szülőnek nincs ideje gyerekére vagy túl szigorú vele

Előfordulhat, hogy a gyerek a hasfájással igazából azt üzeni, hogy ma még alig figyeltél rám, nem volt hozzám egy kedves szavad, vagy nem hallgattál meg, amikor mondani szerettem volna valamit. Máskor a szülő túlzott haragja, ingerültsége, otthoni konfliktusok azok, amelyek kiválthatják a hasfájást. Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna azt javasolja, hogy figyeljük meg magunkat is. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mennyire vagyunk odafigyelő, válaszkész szülők, milyen az otthoni légkör, milyenek a körülmények, és mik azok a dolgok, amiken talán változtatnunk kellene.

Ha túlterhelt az iskolában, szorong, fél

szorongás az iskolában Mikhail Nilov fotója a Pexels oldaláról

Ha olyan helyzet áll elő, amikor teljesíteni kell, és a gyerek ezt szeretné elkerülni, akkor is megjelenhetnek a hasfájós tünetek.

”A szorongás és a félelmek miatt is meg tud jelenni ez a testi tünet. Ez pedig adott esetben az egész életét végigkísérheti. Felnőttkorban egy stresszhelyzetben, például egy vizsgán, vagy egy interjún is elő tud jönni. Gyerekeknél, ha azt látjuk, hogy ez nem szervi probléma, és visszatérő, akkor segíteni kell neki, hogy ezektől a testi tünetektől megszabaduljon. Ne féljen ezektől a helyzetektől és tudja kezelni. Ezt már gyerekkorban el lehet kezdeni. Fontos lenne, hogy megtanulja: más stratégiák is vannak a stresszhelyzetekkel való megbirkózásra.”

Ha a gyereknél rendszeresen iskolába vagy óvodába menet reggel jelentkezik a hasfájás, ha tudjuk, hogy fél a dolgozattól, fellépésektől, vagy egyszerűen csak túlterhelt, sokat segíthetünk neki azzal, ha beszélgetünk vele. Már ezzel is oldhatják a feszültségét. De felajánlhatjuk, hogy megfőzzük a kedvenc ételét és közben segítünk neki a tanulásban. Segítséget nyújthat egy közös sportolás vagy valamilyen művészeti tevékenység, például festés vagy rajzolás, ami közben ki tud kapcsolódni. Beszélgessünk vele arról is, hogy mi az ő korában hogy tudtuk leküzdeni a hasonló félelmeinket, illetve hogy nem fog összedőlni a világ, ha nem sikerül olyan jól egy dolgozat vagy fellépés, mint ahogy szerette volna.

Magyarázzuk meg neki!

családElly Fairytale fotója a Pexels oldaláról

A gyerekorvos azt javasolja, hogy a nehéz vagy változással járó élethelyzeteket magyarázzuk el a gyerekünknek, beszélgessünk róla.

”Nem lehet, hogy azért fáj a pocakod, mert vita van itthon? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel és magyarázatokkal segíthetünk neki abban, hogy megértse, miért történnek körülötte másképp a dolgok. Ha például őszintén elmondjuk neki, hogy azért nehéz ez a mostani élethelyzet, mert például apa elvesztette az állását és épp új munkát keres, és emiatt aggódik, akkor ez a gyereknek is egy könnyebbség. Tudni fogja, hogy mi az oka a feszültségnek, és hogy nem ő csinál valamit rosszul. Vagyis az elejétől kezdve megérti a gyerek, hogy miért ilyen a családi légkör.”

Indexkép: cottonbro fotója a Pexels oldaláról

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja