SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Tantárgyak, amik az életre tanítanának - ezeket kéne bevezetni

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-09-13
Néha bizony nem értjük, hogy minek tanultunk olyanokat az iskolában, mint a logaritmus vagy a kovalens kötés. És azt magyarázza meg nekem valaki, hogy a szekrényugrást hogy fogjuk majd hasznosítani az életben? Vannak azonban olyan ismeretek, amiket nem tanítanak az iskolákban, pedig nagyon hasznosak lennének.
Tantárgyak, amik az életre tanítanának - ezeket kéne bevezetni

Ilyen tantárgyakra lenne szükség az iskolákban

1. Elsősegély alapismeretek

Hogyan kell újraéleszteni? Megmondom őszintén, én először akkor találkoztam a témával, amikor a jogosítványt csináltam. Jó lenne, ha lenne egy olyan tantárgy az iskolában, ahol az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket elsajátíthatják a gyerekek. Például hogy mi a teendő erős vérzés esetén, mikor kell nyomókötés, és ezt hogyan kell megcsinálni, milyen is az a stabil oldalfekvés, vagy hogyan kell valakit újraéleszteni. Mindezt nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is meg kellene tanulni, műanyag babákon begyakorolni.

Már ebből a figyelemfelhívó videóból is sokat tanulhatunk: 
 


 

De olyan dolgokkal is jó lenne tisztában lenni, hogy mi a teendő, ha megcsíp egy darázs, mik a jelei annak, hogy valaki allergiás a csípésre, mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén, kit értesítsünk, ha baj van. 
 

2. Háztartástan, életvitel, barkács, stb. alapismeretek

Néhány iskolában már vannak ehhez hasonló órák, mégsem elég. Egy általános iskolás gyerek sokszor még egy szendvicset sem tud megcsinálni egyedül. Pedig milyen jó lenne, ha nem akkor kellene megtanulni főzni, amikor már várandósak vagyunk az első gyermekünkkel.

Vagy milyen jó lenne tudni, hogy kell felvarrni egy gombot, ha leszakadt, vagy hogy kell kicserélni a szűrőt a vízcsapban, hogy mit cssináljunk, ha eldugult a lefolyó? A vasalót sem akkor kéne először a kezünkben tartani, amikor a gyerekünk évnyitójára vasaljuk a kis inget.

És igen, mi a teendő, ha elmegy a net? Vagy ha valami leveri a biztosítékot? Tudjuk, hogy melyik kapcsolóval mit lehet kapcsolni? És azt tudjuk, hogy kell kereket cserélni, ha defektet kapunk? Hogy kell megsütni egy süteményt? Tudjuk, hogy melyik kábelt hova kell bedugni és melyik mire való? Itt a férfiakhoz és a nőkhöz is szólok egyaránt. Mert hiába vannak nőies és férfias szakmák, egy alapszintű tudásra mindenkinek szüksége lenne, hogy az életben megállja a helyét. Például ha anyuka beteg, apuka össze tudjon dobni egy ebédet a gyerekeknek.
 

3. Túlélési alapismeretek

Mit csináljunk, ha eltévedtünk? Ha mondjuk nincs nálunk a mobilunk vagy nincs térerő? Hogy kell tüzet gyújtani? Hogy kell fát vágni, fával fűteni? Mit csináljunk, ha lerobban az autónk? Milyen praktikák vannak arra, ha az ember nagyon fázik és nincs melegedési lehetőség? (Például két zokni közé nejlonzacsót húzunk, hogy szigeteljen). Hogy tartsuk hidegen a vizet a táskákban a forróságban? Hol tartsuk a pénzünket egy külföldi út alatt? Mi a teendő, ha meglopnak bennünket? Mit csináljunk, ha betörő van a házunkban? Hogy védjük meg magunkat, ha megtámadnak az utcán? Vagy hogy védjük ki, hogy egy gyanús alak elvigyen magával? Mik a mérgezés tünetei? Melyik színű jelzés mit jelent az erdőben? Melyik növény ehető és melyik nem? Melyik mire jó? Kép: Depositphotos.com
 

4. Stresszkezelés, mentális egészség

Bár minden nap van tesióra, azt vajon megkérdezi-e tőlünk a tanárunk, hogy hogy vagyunk? Van lehetősége minden diáknak beszélni az őt nyomasztó dolgokról? El tudja mondani az érzéseit, ki tudja önteni a szívét valakinek? Észrevesszük-e, ha valakin a pánikroham tünetei jelennek meg? Kellő figyelmet fordítanak arra az iskolában, hogy a gyerekek boldogan és nyugodtan menjenek be, ne pedig szorongva és stresszesen vagy úgy, mint egy zombi? Érdemes lenne őket megtanítani arra, hogyan vezessék le a stresszt, lehetne beszélgetőkör, meditáció, futás, bármi, ami ezt a célt szolgálná. Hiszen mint ahogy a mondás is tartja: ép testben ép lélek. 


5. Önéletrajz írás, munkajog

Mindenki a google-ben szokott utánanézni, hogyan is kell önéletrajzot írni. Ahogy arról sincs fogalmunk, milyen a motivációs levél, vagy hogy hogy kell viselkedni egy állásinterjún. Milyen kérdésekre számíthatunk, mit kell mondani akkor, amikor a fizetési igényről kérdeznek.

Ahogy nem ártana tisztában lenni a munkahelyi jogainkkal sem, például azzal, hogy pontosan mennyi feladatot bízhatnak ránk. Kötelességünk-e vasárnap este bemenni, ha úgy rendeli a főnökünk, vagy szombaton ebédidőben válaszolni az emailekre? 


6. Állatok és növények gondozása

Tudja még valaki, hogy kell tehenet fejni vagy hogy hány tojást tojik a tyúk? Azt persze megtanuljuk az iskolában, hogy melyik állat a páros ujjú patás. De sokkal hasznosabb lenne, ha mindenki kapna egy kis hörcsögöt vagy bármilyen állatot, amiről gondoskodhat, feljegyzéseket készíthet. Így megtanulná, milyen felelősséget vállalni valaki iránt. 

De ugyanez vonatkozik a növényekre is: ha nem locsoljuk, vagy túllocsoljuk őket, nem maradnak életben.
 

7. Pénzügyi ismeretek

A pénzzel is meg kell tanulni bánni. Bár ennek a tanítását a szülők is elkezdhetik otthon azzal, hogy zsebpénzt adnak a gyereküknek, amit be kell osztaniuk, vagy elviszik őket magukkal vásárolni, hogy a gyerek lássa, minek mennyi az ára, és mennyi a pénz értéke.

Később azonban jó lenne, ha iskolai keretek között is szó esne erről. Hogy például amikor az ember megkapja a fizetését, hogy tudja beosztani, hogyan spóroljon, figyeljen oda, hogy legyen tartaléka is, és ne költse el azonnal sokszor felesleges dolgokra. 

A felnőtteknél gyakori, hogy 30-40 éves korukban kapnak a fejükhöz, mert semmi megtakarításuk nincs, mert nem gondoltak a jövőre. A tanórán jó lenne beszélni arról is, hogy milyen befektetési lehetőségek vannak, illetve hogy mi is kell ahhoz, hogy valaki elindítson egy vállalkozást. Kikkel és hogyan érdemes társulni, milyen buktatók lehetnek. Ahogy néhány szót ejthetnének az adózásról is. 

Ahogy az is életszerűbb lenne, ha például matematika órán nem össze-vissza körzőznénk koordináta geometria címszó alatt, hanem megtanulnánk, hogy ha van 10 millió forintom, de 30 millióba kerül a lakás, amit szeretnék megvenni, akkor milyen lehetőségeim vannak a hitel kapcsán. De jó lenne tudni azt is, hogy kell számlát vezetni, mi az az áfa-visszatérítés, és milyen költségei vannak a hitelkártyának. 
 

8. Tudatos vásárlás

Ha már a pénzügyi dolgoknál tartunk: érdemes lenne arról is tanulni, hogyan vásároljunk. Tájékozódjunk például arról, hogy hol a legolcsóbb ugyanaz a termék, vagy figyeljük azt is, hogy az adott termék hány darabot/ml-t stb. tartalmaz, így azonnal észrevesszük a polcon, hogy ár-érték arányban melyik éri meg legjobban.

A tudatos vásárláshoz az is hozzátartozik, hogy azt vesszük csak meg, amire szükségünk van, és nem terheljük a környezetünket felesleges csomagolóanyagokkal, inkább viszünk magunkkal vászonszatyrot vagy kosarat. 


9. Ne pazaroljunk!

A szakemberek folyamatosan figyelmeztetnek arra, hogy a bolygónk előbb-utóbb nem fogja bírni ezt a terhelést, aminek kitesszük, az erőforrásaink végesek. Mégis mindig mindenből újat veszünk, pazarlunk. Tanítsuk meg gyerekeinket arra, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet, cserélgessenek egymás között, ne pazaroljanak se ételt, se semmilyen más fogyasztási cikket. Ha meguntunk egy ruhát, azt például át is lehet alakítani egy kicsit, csak egy kis kézügyesség kell hozzá - erről is tanulhatnánk az iskolában.

Indexkép: Alexa képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja