A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Másfél évesen kapta az első cigarettáját, 2 évesen már napi 40 szálat szívott - Dohányzó ovisok és iskolások

Tóth Nikolett - 2021-06-03
Bölcsőhalál, fülgyulladás, asztma. Csak néhány olyan súlyos, adott esetben visszafordíthatatlan következmény, amit a passzív dohányzás is okozhat. A gyerekek azonban sajnos nemcsak passzívan dohányoznak: Indonéziában már az 5-9 éves gyerekek körében sem ritka a dohányzás, de van olyan totyogó is, aki már napi több dobozzal szív. A 9-10 éves magyar gyerekek körében is előfordulhat, hogy függőség alakul ki. De hogy tud egy 2 éves gyerek rászokni a dohányzásra? A dohányos szülők gyerekei nikotinfüggők lesznek? Többek között ezekre ad most választ Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász.
Másfél évesen kapta az első cigarettáját, 2 évesen már napi 40 szálat szívott - Dohányzó ovisok és iskolások

Kétévesen már láncdohányos volt

Talán még emlékszünk évekkel ezelőtti sajtóhírekből erre az indonéz kisfiúra. Sokkoló fotói bejárták az egész világot. Pelenkában, bébijátékon ülve fújja a füstöt. Elképesztő képek, az pedig talán még inkább, hogy a környezetében lévő felnőttek csak mosolyognak rajta. Ardi Rizal napi 40 szál cigarettát szívott el naponta. Az elsőt az apja adta neki. Szülei úgy nyilatkoztak, hogy ha nem adtak fiuknak cigarettát, akkor a falba verte a fejét, toporzékolt, és azt mondta nekik, hogy nem érzi jól magát, szédül és hányingere van.

Bébitaxin dohányzik
Kép forrása: Youtube

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász Magyarországon nem találkozott ennyire fiatal dohányos gyerekkel.

”9-10 éves kortól ritkán ugyan, de előfordul, hogy a gyerek titokban dohányzik, a szülő pedig pontosan tudja, de szemet huny fölötte.”

Az indonéz kisfiú azért is szokhatott rá, mert egyszerűen csak utánozta a körülötte lévő felnőtteket. Ők az elején mosolyogtak a dohányzó totyogón, később azonban már komoly problémával találták szemben magukat: a kicsi szervezete hozzászokott a nikotinhoz. 2018-ban egyébként új fotók láttak napvilágot a fiúról, akkor már 9 éves volt és jó ideje sikerült leszoknia. Ardi viszont az evésbe menekült, ami nem csak a gyerekeknél, hanem a dohányos felnőtteknél is gyakori: hozzászokott ugyanis ahhoz, hogy a szájában van valami, ami örömforrást jelent számára. 5 évesen már 24 kilót nyomott.

dohányzás után elhízott gyerek
kép forrása: Youtube

Később szerencsére a felesleges kilókat is le tudta adni, és azóta boldogan éli mindennapjait.

A gyerekkori dohányzás veszélyei

A világon évente 5 millió ember hal meg valamilyen dohányzás okozta betegségben. A magyar statisztikák legalább ilyen riasztóak: óránként 3, naponta 77, évente pedig 28 ezer ember hal meg a dohányzás következtében. Ha pedig valaki már gyerekkorában rászokik, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy valamilyen megbetegedés alakul ki a szervezetében.

dohányzást tiltó táblaSnap_it képe a Pixabay-en

”A nikotin a keringéssel szinte pár másodperc alatt bejut az agyba, és ott olyan belső boldogsághormonokat szabadít fel, amiktől jóérzése lesz a dohányos embernek. Hiába köhög és tudja, hogy ez ártalmas számára, ez a megfoghatatlan boldogságérzet adja meg azt, hogy máskor is rágyújtson”figyelmeztet Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász.

Passzív dohányzás: tönkreteszi a gyerekeket!

füstölgő cigarettaSilvia Durán Pérez képe a Pixabay-en

A passzív dohányzás még akkor is jelen van, ha a szülők kimennek az erkélyre dohányozni, vagy nyitott ablaknál cigarettáznak. Bár kétségtelen, hogy akkor tesszük ki gyerekünket a legnagyobb veszélynek, ha vele egy légtérben dohányzunk, de a dohányfüst úgy is bejuthat a szervezetébe, ha a ruhánkon vagy a hajunkon, esetleg egy huzat által bevisszük azt a szobába.

A passzív dohányzás a gyerekeknél okozhat:

  • bölcsőhalált
  • fülgyulladást
  • légúti fertőzéseket
  • asztmát
  • asztmások esetében nagyobb rohamokat.

”A tüdőszövet még akkor sem teljesen érett, amikor megszületik az újszülött. 10 éves koráig jelentős fejlődés alatt áll. Ha egy gyerek dohányos környezetben nő fel, akkor rosszabb lesz a légzésfunkciója, nagyobb a rászokás veszélye és az allergiás hajlam valószínűsége is. Ráadásul a gyerekkori rászokás sokkal ártalmasabb, és a tüdő is sokkal érzékenyebb ilyenkor” – hívja fel a figyelmet a tüdőgyógyász.

Nikotinfüggő szülő gyereke is nikotinfüggő lesz?

dohányzó tini
Victoria_Borodinova képe a Pixabay-en

A nikotin az, ami a függőséghez vezethet, de a káros anyagok jelentős része abban a füstben is benne van, ami a cigaretta égése során keletkezik, illetve amit a dohányos leszív és kifúj.

”A láncdohányos szülők gyerekei két úton mehetnek. Az egyik, hogy ők is dohányozni fognak, és a szülő nem tiltakozik, mert együtt dohányzik az egész család. A másik, hogy annyira megutálja a cigarettát, hogy soha nem fog rágyújtani, mert nem tetszik neki.”

Így előzd meg, hogy dohányozni kezdjen!

5 évesen dohányzó gyerek
Kép forrása: Youtube

Már óvodáskorú gyerekeknek tartanak előadásokat arról, hogy semmilyen káros szenvedélyre ne szokjanak rá. Emellett azonban a szülői példamutatás is nagyon fontos. Ha úgy mondjuk a gyerekünknek, hogy ne dohányozzon, hogy közben mi is dohányzunk, akkor nem leszünk hitelesek a szemében. Ráadásul a nem dohányzó szülők hamarabb is megérzik gyerekükön a füstszagot. A szakértő szerint általában a kortársak viszik bele egymást a dohányzásba, hiszen a fiatalok még mindig azt hiszik, hogy attól lesznek népszerűek és felnőttesek, ha dohányoznak. Pedig ez egyáltalán nem így van.

Indexkép: Basil MK fotója a Pexels oldaláról

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja