SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

COPD - A tüdő dohányfüst okozta alattomos betegsége

Családinet [cikkei] - 2023-06-13
A COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség a WHO becslése alapján 2030-ra várhatóan a harmadik leggyakoribb halálok lesz a szívbetegség és a stroke mögött.1 Magyarországon a COPD-betegek száma feltételezhetően megközelíti a félmilliót, viszont diagnózis hiányában a betegeknek csak körülbelül kétharmada kerül ellátásra.
COPD - A tüdő dohányfüst okozta alattomos betegsége

Mit jelent a COPD?

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) progresszív kórkép, mely korlátozza a betegek életét, továbbá világszerte a halálozás és a rokkantság jelentős okaként van számontartva. Tünetei többek között: köhögés, nyákos köpettermelés, fizikai megterheléskor jelentkező légszomj.  Legsúlyosabb formájában még az egyszerű teendők elvégzésében (pl. a mosakodásban és öltözködésben) is korlátozza a beteget. Magyarország sajnos az elsők között jár a daganatos és légúti megbetegedések miatti halálozások számában. A betegek többsége későn fordul orvoshoz, így a COPD-ben szenvedők számát is csak becsülni tudjuk. A dohányosok (kb. 3,5 millió fő) ötöde érintett COPD betegséggel, amely nagyságrendileg 500.000 főt jelenthet.2 A hazánkban népbetegségnek számító betegség a betegekre és az egészségügyi ellátórendszerre is nagy terhet ró, ezért különösen nagy jelentősége van a megelőzésnek és a korai felismerésnek, mellyel megfelelő kezelés mellett lassítható a tüdő károsodása.3

Miként függ össze a COPD-betegség és a dohányzás?

A COPD-betegség kialakulásáért legtöbbször a dohányfüst a felelős. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a cigarettában kizárólag a nikotin a káros és rákkeltő, holott a különböző égéstermékek és a kátrány is hozzájárul a tüdő megbetegedéséhez. Dohányzáskor a szervezetet károsító anyagok, a teljesség igénye nélkül:

  • a nikotin, mely a függőség kialakulásáért is felelős,
  • az égés során keletkező szénmonoxid gátolja a vér oxigénszállító képességét és ezáltal a szervek oxigénellátását,4
  • a kátrány pedig gyulladást és daganatot okozhat, emellett jelentősen növeli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Mivel az égéstermék részecskék nagyon picik, könnyen lejutnak a léghólyagocskákba, bekerülnek a véráramba, így eljutnak mindenhova és károsítják az egész szervezetet.5

„A tüdőd egy életre szól!”

A COPD leggyakoribb oka tehát egy olyan körülmény, amely jelentős mértékben rajtunk múlik. Az aktív dohányzás az egyén saját felelőssége, de meg lehet említeni a passzív dohányzást is, és ezzel együtt a dohányzóknak azt a felelősségét, hogy az általuk kibocsájtott füst a környezetükben levőkre is káros hatással van. A dohányzás pótlására kifejlesztett egyéb, nem égésen alapuló eszközök nem tekinthetők megoldásnak, mert – a dohányzáshoz hasonlóan – idegen anyagot juttatnak be a tüdőbe, amellyel annak így meg kell küzdenie.6 A környezetünk egy része nem feltétlenül változtatható gyorsan, hiszen például a lakóhelyünkön is lehet időnként gyengébb a levegő minősége, viszont szinte mindig van befolyásunk arra, hogy javítsunk a minket érő hatásokon és ezzel óvjuk a tüdőnk egészségét. Például a mindennapos szellőztetés idejét is megválaszthatjuk úgy, hogy jobb minőségű levegőt engedjünk be lakótereinkbe, és hasonlóan dönthetünk a jó minőségű levegőn történő, szabadtéri testmozgás mellett is.

Lehetőségek a kezelésre

A COPD-vel diagnosztizált betegeknél az orvos célja, hogy kezelje a tüneteket - csökkentse a légszomjat és megfékezze az egészség romlását. Az orvosok általában inhalátorokat írnak fel, ami megnyitja a légutakat, segítve ezzel a légzést. Az orvos által előírt gyógyszerek alkalmazása mellett nagyon sok dolgot tehetünk saját magunk is a tüneteink javításának érdekében. Kerüljünk minden olyan anyagot és helyzetet, amelyek előidézhetik a COPD-s tüneteink romlását! Ilyenek a füst, az erős szagok, hajlakk, környezeti légszennyezettség és a stressz. Amennyiben légzési nehézséggel küzd a mindennapok során, keresse fel háziorvosát, aki beutalhatja tüdőgyógyászhoz egy légzésfunkciós vizsgálatra, amivel egy fájdalommentes beavatkozás segítségével ismerheti meg tüdejének állapotát.7 Az időben történő felismerés, pontos diagnózis és személyre szabott terápia nagyban segíti a betegség előrehaladásának lassítását, emellett hozzájárulhat a jobb életminőség minél további fenntartásához is.

1 Chronic obstructive pulmonary disease (COPD)
2 COPD, tüdőbetegség előfordulása - Tüdőközpont (tudokozpont.hu)
3 A COPD lesz a következő évtized betegsége (medicalonline.hu)
4 Smoking and COPD: What is the link? (medicalnewstoday.com)
5 Cigarette Smoke Induced Lung Barrier Dysfunction, EMT, and Tissue Remodeling: A Possible Link between COPD and Lung Cancer - PubMed (nih.gov)
6 Smoking & COPD - COPD.net
7 A légzésfunkciós vizsgálatok értelmezése – lépcsőzetes megközelítés (medicalonline.hu)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja