SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Első nap az iskolában: ezt a 7 dolgot minden szülőnek észben kell tartania

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-08-30
Az első tanítási nap minden gyerek életében egy igazi mérföldkő. Aggódnak a gyerekek és aggódnak a szülők is. Pozitív hozzáállással és néhány praktikával azonban sokat könnyíthetünk ezen a helyzeten.
Első nap az iskolában: ezt a 7 dolgot minden szülőnek észben kell tartania

7 dolog, amit tudunk kell az iskolakezdéssel kapcsolatban

A Mummypages összegyűjtött 7 olyan dolgot, amit a szülőnek tudnia kell az iskolakezdéssel kapcsolatban. Az ő kutatásuk alapján a szülők 73 százaléka aggódik a gyeremekéért az első tanítási napon, és kivétel nélkül minden szülő megörökíti ezt az első napot egy fényképpel.
 

1. Nem is olyan nagy dolog!

Nem kell nagy felhajtást csinálni az iskola körül, mert ezzel csak szorongóvá válhat a gyerek! Vegyük lazán, és a gyerekre is átragad majd ez az érzés. Sokat segíthet, ha otthon iskolásat játszunk vele, így bele tudja élni magát, hogy milyen lesz majd valójában iskolásnak lenni.
 

2. Legyen egy terv a reggelekhez!

A reggeli és az esti rutin kialakítása iskoláskorban is nagyon fontos. Készíthetünk egy tervet a gyerekünkkel a reggelekre és az estékre, hogy tudjuk, milyen teendők várnak ránk. Ezeket fel is jegyezhetjük egy papírra, sőt, képekkel is illusztálhatjuk. Ha pedig elkészültünk az adott feladattal, akkor kipipálhatjuk azt. Ezzel a kis feladattal nemcsak a motivációja nő, de önállóságra is neveljük vele, hiszen nem nekünk kell állandóan emlékeztetnünk őt arra, hogy mosson fogat vagy csináljon rendet a szobájában. Ha pedig előre felkészül a napra, tudja, hogy mi vár rá, azzal a szorongása is csökkenthető.
 

3. Legyünk gyakorlatiasak!

Ha felkészülten megy a gyerek iskolába, akkor nem kell majd aggódnunk miatta, hiszen tudjuk, hogy boldogulni fog. Fontos, hogy tudjon önállóan öltözködni, kinyitni és becsukni az iskolatáskáját és az uzsonnás dobozát, tudjon önállóan WC-re menni, stb.
 

4. Előre látogassatok el az iskolába!

Ugyanúgy, ahogy óvodakezdésnél, iskolakezdésnél is fontos, hogy a gyerek ne az első tanítási napon lássa először az iskolát. Jó, ha előtte el tudtok menni megnézni, megismerkedni az épülettel, a tantermekkel, az udvarral. Legközelebb pedig amikor elhaladtok mellette, nyugodtan integessen az iskolának, és az útvonalat is kipróbálhatja előre, amin majd közlekedni fog!
 

5. Gyorsan és határozottan kell búcsúzni!

Az elválást sose nyújtsd hosszúra, mert azzal csak megnehezíted a dolgát! Gyorsan öleld át és mondd el neki, hogy mikor és ki megy majd érte! Ehhez pedig mindenképp tartsd is magad, mert ezáltal is biztonságban érzi magát a gyerek. Aztán hagyd, hadd menjen be a tanterembe a többiekkel beszélgetni, ne leskelődj utána!


6. Ez a teendő, ha szorong a gyerek

Ha a gyerek tart valamitől, ha szorong  az iskolában, akkor fontos, hogy ne haragudjunk rá ezért, és ne éreztessük vele azt, hogy neheztelünk! Inkább üljünk le vele beszélgetni és emlékeztessük őt arra, hogy régebben mennyi minden volt, amitől félt és már nem okoz neki gondot, például lecsúszni egy csúszdán vagy felmászni egy mászókára. Ha pedig megengedi, adjunk neki egy olyan kis kabalát, amit a zsebébe tehet és előveheti, megszorongathatja, ha bizonytalannak érzi magát valami miatt.
 

7. Ha nem akar iskolába járni

Semmi esetre se mondjunk ilyenkor negatív dolgokat, például hogy még 12 évig biztosan iskolás lesz, muszáj lesz megszoknia.

Helyette inkább meséljünk a mi pozitív iskolás élményeinkről, kalandjainkról, barátainkról, akiket az iskolában ismertünk meg. Aztán találjunk ki egy tervet arra, hogy mit fogunk csinálni iskola után délutánonként. Esetleg át is hívhatunk egy osztálytársat, hogy könnyebben menjen a barátkozás. Az iskolai szüneteket és ünnepeket pedig bejelölhetjük a naptárban, így látni fogja, hogy melyek azok a napok vagy hetek, amikor nem kell majd mennie. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja