SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Első nap az iskolában: ezt a 7 dolgot minden szülőnek észben kell tartania

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-08-30
Az első tanítási nap minden gyerek életében egy igazi mérföldkő. Aggódnak a gyerekek és aggódnak a szülők is. Pozitív hozzáállással és néhány praktikával azonban sokat könnyíthetünk ezen a helyzeten.
Első nap az iskolában: ezt a 7 dolgot minden szülőnek észben kell tartania

7 dolog, amit tudunk kell az iskolakezdéssel kapcsolatban

A Mummypages összegyűjtött 7 olyan dolgot, amit a szülőnek tudnia kell az iskolakezdéssel kapcsolatban. Az ő kutatásuk alapján a szülők 73 százaléka aggódik a gyeremekéért az első tanítási napon, és kivétel nélkül minden szülő megörökíti ezt az első napot egy fényképpel.
 

1. Nem is olyan nagy dolog!

Nem kell nagy felhajtást csinálni az iskola körül, mert ezzel csak szorongóvá válhat a gyerek! Vegyük lazán, és a gyerekre is átragad majd ez az érzés. Sokat segíthet, ha otthon iskolásat játszunk vele, így bele tudja élni magát, hogy milyen lesz majd valójában iskolásnak lenni.
 

2. Legyen egy terv a reggelekhez!

A reggeli és az esti rutin kialakítása iskoláskorban is nagyon fontos. Készíthetünk egy tervet a gyerekünkkel a reggelekre és az estékre, hogy tudjuk, milyen teendők várnak ránk. Ezeket fel is jegyezhetjük egy papírra, sőt, képekkel is illusztálhatjuk. Ha pedig elkészültünk az adott feladattal, akkor kipipálhatjuk azt. Ezzel a kis feladattal nemcsak a motivációja nő, de önállóságra is neveljük vele, hiszen nem nekünk kell állandóan emlékeztetnünk őt arra, hogy mosson fogat vagy csináljon rendet a szobájában. Ha pedig előre felkészül a napra, tudja, hogy mi vár rá, azzal a szorongása is csökkenthető.
 

3. Legyünk gyakorlatiasak!

Ha felkészülten megy a gyerek iskolába, akkor nem kell majd aggódnunk miatta, hiszen tudjuk, hogy boldogulni fog. Fontos, hogy tudjon önállóan öltözködni, kinyitni és becsukni az iskolatáskáját és az uzsonnás dobozát, tudjon önállóan WC-re menni, stb.
 

4. Előre látogassatok el az iskolába!

Ugyanúgy, ahogy óvodakezdésnél, iskolakezdésnél is fontos, hogy a gyerek ne az első tanítási napon lássa először az iskolát. Jó, ha előtte el tudtok menni megnézni, megismerkedni az épülettel, a tantermekkel, az udvarral. Legközelebb pedig amikor elhaladtok mellette, nyugodtan integessen az iskolának, és az útvonalat is kipróbálhatja előre, amin majd közlekedni fog!
 

5. Gyorsan és határozottan kell búcsúzni!

Az elválást sose nyújtsd hosszúra, mert azzal csak megnehezíted a dolgát! Gyorsan öleld át és mondd el neki, hogy mikor és ki megy majd érte! Ehhez pedig mindenképp tartsd is magad, mert ezáltal is biztonságban érzi magát a gyerek. Aztán hagyd, hadd menjen be a tanterembe a többiekkel beszélgetni, ne leskelődj utána!


6. Ez a teendő, ha szorong a gyerek

Ha a gyerek tart valamitől, ha szorong  az iskolában, akkor fontos, hogy ne haragudjunk rá ezért, és ne éreztessük vele azt, hogy neheztelünk! Inkább üljünk le vele beszélgetni és emlékeztessük őt arra, hogy régebben mennyi minden volt, amitől félt és már nem okoz neki gondot, például lecsúszni egy csúszdán vagy felmászni egy mászókára. Ha pedig megengedi, adjunk neki egy olyan kis kabalát, amit a zsebébe tehet és előveheti, megszorongathatja, ha bizonytalannak érzi magát valami miatt.
 

7. Ha nem akar iskolába járni

Semmi esetre se mondjunk ilyenkor negatív dolgokat, például hogy még 12 évig biztosan iskolás lesz, muszáj lesz megszoknia.

Helyette inkább meséljünk a mi pozitív iskolás élményeinkről, kalandjainkról, barátainkról, akiket az iskolában ismertünk meg. Aztán találjunk ki egy tervet arra, hogy mit fogunk csinálni iskola után délutánonként. Esetleg át is hívhatunk egy osztálytársat, hogy könnyebben menjen a barátkozás. Az iskolai szüneteket és ünnepeket pedig bejelölhetjük a naptárban, így látni fogja, hogy melyek azok a napok vagy hetek, amikor nem kell majd mennie. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
6 titok, amit minden boldog baba anyukája ismer

6 titok, amit minden boldog baba anyukája ismer

A babagondozás örömteli, de kihívásokkal teli feladat is egyben. Sokan keresnek tippeket és trükköket arra, hogy még boldogabb és kiegyensúlyozottabb legyen a pici. Az alábbiakban megosztunk veletek 6 titkot, amit minden boldog baba anyukája ismer és alkalmaz. Reméljük, hogy ezek az apró tanácsok nektek is segítségetekre lesznek a mindennapokban!
A szerkesztő ajánlja