SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Magyarország a 29. a gyermekjóléti listán: egyetlen állam sem védi megfelelően a gyermekek egészségét

Családinet [cikkei] - 2020-02-19
Egyetlen ország sem védi megfelelően a gyermekek egészségét, környezetét és jövőjét - állapítja meg a WHO, az UNICEF és a The Lancet tudományos folyóirat közös "A Future for the World’s Children?" című jelentése. A beszámolót egy 42 főből álló nemzetközi bizottság állította össze, amelynek tagjai gyermek-egészségügyi szakértők.
Magyarország a 29. a gyermekjóléti listán: egyetlen állam sem védi megfelelően a gyermekek egészségét

A jelentés megállapítja, hogy az egész világon minden gyermek egészségét és jövőjét közvetlenül veszélyezteti a környezet kizsákmányolása, a klímaváltozás, és az a haszonleső marketing gyakorlat, amely a gyermekeket a jelentősen feldolgozott gyorsélelmiszerek, cukros italok, alkohol- és dohánytermékek fogyasztóivá teszi. Mindehhez egy olyan 180 országot átfogó globális mutatót használ, amely összehasonlítja a gyermekek fejlődési lehetőségeit, az egészségügy és az oktatás helyzetét, a táplálkozást, a fenntarthatóságot, az üvegházhatású gázkibocsátás mértékével és az adott ország vagyoni egyenlőtlenségeivel.
 
A jelentés szerint Norvégiában, Dél-Koreában, Hollandiában, Franciaországban, Írországban, Dániában, Japánban, Belgiumban, Izlandon és az Egyesült Királyságban van a gyermekeknek a legjobb esélyük a túlélésre és a jólétre. A legrosszabb kilátásokkal a Közép-afrikai Köztársaságban, Csádban, Szomáliában, Sierra Leonéban és Guineában élő gyerekek néznek szembe.

Magyarország a 29. helyen szerepel a listán, Ausztria (19), Szlovénia (25) és Horvátország (28) mögött. Magyarország megelőzi viszont Szlovákiát (30), Lengyelországot (33) és Romániát (80). Világviszonylatban Magyarország az Egyesült Államoknál (39) és Új-Zélandnál (32) is jobb pontszámokat kapott.

A károsanyag kibocsátást vizsgáló fenntarthatósági listán Magyarország a 127. helyet érte el. A gazdaságilag fejlett országok ezen a listán rosszul szerepeltek: Burundi, Csád és Szomália szerezte meg a legjobb helyeket, míg Ausztrália, az USA, Kazahsztán, Luxemburg és Kanada zárják a sort.

„A gyermekek és serdülők egészsége ügyében az elmúlt 20 évben komoly fejlődést értünk el, ám mostanra a folyamat megtorpant, és hamarosan meg is fordul” - mondta Helen Clark, Új-Zéland volt miniszterelnöke, a bizottság társelnöke. „Az alacsony és közepes jövedelmű országokban 250 millió öt év alatti gyermek veszélyeztetett, éhezés és szegénység miatt nem tudják kibontakoztatni a bennük rejlő lehetőségeket. Még ennél is nagyobb aggodalomra ad okot, hogy világszerte minden gyermek egzisztenciális fenyegetésekkel néz szembe a klímaváltozás és a kereskedelmi nyomás miatt” – tette hozzá Clark.

A jelentés szerint a legszegényebb országoknak többet kell tenniük gyermekeik egészséges életének támogatásáért, azonban a gazdagabb országok túlzott szén-dioxid-kibocsátása minden gyermek jövőjét veszélyezteti. Ha az előrejelzések szerinti globális felmelegedés 2100-ra meghaladja a 4 °C-ot, az emelkedő óceánszint, a hőhullámok, a malária és a dengue-láz elterjedése, valamint az alultápláltság pusztító következményekkel járhat a jövő nemzedékek számára.

A jelentés rávilágít arra is, hogy milyen veszélyt jelent a gyermekekre az ártalmas marketingtevékenység. „Az ipar önszabályozása kudarcot vallott. Ausztráliában például az elfogadott előírások ellenére a gyermekek továbbra is 51 millió alkoholreklámmal találkoznak egy év alatt, futball, krikett vagy rögbi közvetítések során” - mondta Anthony Costello professzor, a bizottság egyik tagja.

Az egészségtelen étkezés és cukros italok agresszív népszerűsítése egészségkárosító ételek vásárlásával és súlytöbblettel jár. Az elhízott gyermekek és serdülők száma 1975 és 2016 között 11 millióról 124 millióra nőtt, amely súlyos egyéni és társadalmi költségekkel jár.

Egészségmegőrzés


Kiáltvány a gyermekek és serdülők egészségének megőrzéséért

A gyermekek védelme érdekében a független bizottsági tagok új, gyermekek által vezetett, globális, összefogásra szólítanak fel. A konkrét ajánlások a következők:

  1. A CO2 kibocsátás lehető legsürgősebb leállítása annak érdekében, hogy a gyermekek jövője biztosítva legyen ezen a bolygón;
  2. A gyermekek érdekeit helyezzék a fenntartható fejlődés elérésére tett erőfeszítések középpontjába;
  3. A gyermekek egészségének és jogainak előmozdítása érdekében új irányelvek és befektetések minden ágazatban;
  4. A gyermekek bevonása a politikai döntésekbe;
  5. Az ártalmas kereskedelmi marketing nemzeti szabályozásának szigorítása, az ENSZ gyermekjogi egyezményének új fakultatív jegyzőkönyve alapján.

"A klíma vészhelyzettől kezdve az elhízáson keresztül az ártalmas marketingig a gyermekeknek szerte a világon olyan fenyegetésekkel kell szembesülniük, amelyek néhány generációval ezelőtt elképzelhetetlenek voltak" - mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. "Ideje foglalkozni a gyermekek egészségével, hogy a kormányok a gyermekek érdekeit helyezzék előtérbe a fejlesztési politikájuk kialakításakor, és minden szempontból teremtsék meg a jóllétüket."

Kapcsolódó cikkeink:

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja