SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Aki feltámasztotta a kanyarót: az oltásellenesség modern története

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-05-02
1998. február 28-án jelent meg a rangos Lancet orvosi szaklapban egy tanulmány, amely összefüggést vélt kimutatni a 15 hónapos korban kötelező MMR oltás és az autizmus között. A vizsgálat módszertani hibái és az elvégzése során elkövetett orvosetikai vétségek miatt a szerző praxisengedélyét ugyan később visszavonták, a hatása azonban máig él.
Aki feltámasztotta a kanyarót: az oltásellenesség modern története

Az oltásellenesség nem új jelenség. Az első ilyen szervezet, az Anti-Vaccination League 1853-ban alakult Angliában, 1879-ben pedig Anti-Vaccination Society néven indult hasonló mozgalom az Egyesült Államokban. Később azonban, ahogy az oltások terjedésével egyre több, korábban rettegett betegség tűnt el, a kritikus hangok is kezdtek elhallgatni.

Ahogy telt az idő, úgy koptak ki a halálos gyermekbetegségek a kollektív emlékezetből. Felnőtt egy generáció, amelynek már egy tagja sem nézte végig, hogyan viszi el gyermekét vagy a testvérét a torokgyík, a szamárköhögés vagy a kanyaró. Ugyanebben az időben, az 1980-90-es években vált az autizmus a közbeszéd tárgyává (nem kis részben a Dustin Hoffmann főszereplésével készült Esőember című filmnek köszönhetően). Az összeesküvéselmélet-gyár pedig beindult.

Egy konzervatív angol orvoscsalád sarja, a gasztroenterológus Andrew Wakefield először 1993-ban publikált egy tanulmányt, amelyben összefüggést vélt felfedezni a kanyaró vírusa és a Chron-betegség között. Eredményeit nem sikerült megismételni, így az orvostársadalom elvetette az elméletet.

1998-ban ennek továbbfejlesztett változatát mutatta be a Lancet szaklapban. Azt állította, hogy a 15 hónapos korban beadott MMR (kanyaró-mumpsz-rueola elleni) oltás a bélrendszer gyulladását okozhatja, amely hatására olyan fehérjék jutnak el az agyba, amelyek autizmust okoznak.

Kutatása számos módszertani hibával készült. Mindössze 12 gyermek szerepelt a vizsgálatban, kontrollcsoportot (oltatlan gyerekeket) nem vont be, ráadásul minden vizsgált esetben először az autizmus tünetei jelentkeztek, és csak utána a bélgyulladáséi. A laikusok számára is nyilvánvaló hibák ellenére az erre fogékonyak körében kitört a hisztéria.

Később kiderült, hogy a szemmel látható hibák mellett egyéb, komoly orvosetikai vétségek is előfordultak a vizsgálat során. Wakefield egy saját maga által kifejlesztett oltást szeretett volna inkább piacra dobni, kutatását egy orvosi műhibaperekre szakosodott ügyvédi szervezet támogatta komoly összegekkel, a legfontosabb pedig: kiderült, hogy az adatokat egészen egyszerűen meghamisította, hogy beleilleszkedjenek az elméletébe. Ez utóbbi volt az utolsó csepp a pohárban, Wakefieldet 2009-ben megfosztották a praktizálási jogától. A szellem azonban addigra rég kiszabadult a palackból.


Mi a kanyaró?

A kanyaró máig a vezető halálok a kisgyermekek körében, évente nagyjából 134 ezren veszítik életüket miatta. Az áldozatok többsége 5 éven aluli. Magyarországon 1969 óta kötelező ellene a védőoltás.

A betegség azért különösen veszélyes, mert a lappangási ideje igen hosszú: 8-10 nap, mire jelentkeznek a tünetek. Mire a magas láz, köhögés, orrfolyás megjelenik, a kór már régen bekerült a véráramba, és megtámadta a szerveket. Később kiütések is megjelennek a testen. Igen gyakoriak a szövődmények, amelyek lehetnek viszonylag enyhék (középfülgyulladás), tartós fogyatékosságot okozók (hallásvesztés) és halálosak is (agyhártyagyulladás). Leggyakrabban az 5 éven aluliak és a 20 éven felüliek körében jelennek meg szövődmények. A kanyarót vírus okozza, így hatékony gyógyszeres ellenszere nincs: a tünetek enyhíthetőek, amíg a megfelelően működő immunrendszer le nem győzi magától a betegséget. Éppen ezért a gyenge immunrendszerrel rendelkezők – csecsemők és kisgyerekek, tartós betegek – számára a legveszélyesebb a fertőzés.

Magyarországon a kötelező oltás miatt továbbra is legfeljebb szórványosan fordulnak elő kanyarós esetek, Amerikában azonban szomorúbb a helyzet: noha 2000-re már úgy tűnt, végképp kiirtották a betegséget az országban, mára az erős oltáskritikus hangoknak köszönhetően visszatért. New Yorkban szükségállapotot vezettek be, mivel tavaly október óta 285 kanyarós esetet regisztráltak, amelyből 246 gyermek volt. A város egyes részein ezért – a tengerentúlon szokatlan módon – kötelezővé tették a védőoltást.

Hasonló történt a Washington állambeli Clark megyében, ahol ez idáig olyan erősek voltak az oltásellenes hangok, hogy a 2017-18-as tanévben az óvodások mindössze 76,5 százaléka volt beoltva. Itt csak idén januárban 50 kanyarós esetet regisztráltak, ezt követően azonban rendkívül megnőtt a kereslet a vakcina iránt, és ötször annyian adatták be a gyermekeiknek, mint a tavalyi évben.

Európában 2018-ban 82 596 kanyarós esetről tudtak, ebből 53 218 Ukrajnában történt. A betegség 72 ember életét követelte. Magyarországon 14 ember kapta el abban az évben a kanyarót.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja