SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hülye, mint Einstein? Pí-futás idén is a 3,14. vágányról az autistákért

Gáspár Katalin [cikkei] - 2023-02-14
Tudtad, hogy Einsteinre azt mondták: hülye? Akkoriban ez nem is volt csúnya szó. Így hívták azt, aki kilóg a sorból, vagy elmegyógyintézeti kezelésre szorul. Elküldték az iskolából, mert fura volt, nem illett a sorba. Utólag sokan úgy tartják, hogy azért, mert ő is egy volt azok közül, akik az autizmus spektrumán éltek. A születésnapja a nemzetközi Pí-nap - és a Szikra egyesület ilyenkor Pí futást szervez - eljössz? Hülye lennél, ha nem ... ;)
Hülye, mint Einstein? Pí-futás idén is a 3,14. vágányról az autistákért

Einstein is autista volt?

Einstein állítólag nem engedte, hogy idegen érjen a hajához (ez az oka a híres-hirhedt frizurájának) - felesége vághatta csak, ő sem akárhogy. Fennmaradt még róla, hogy nem szereti az erős zajokat - és az is, hogy zseni volt. Ennek alapján most a szakemberek arra gyanakszanak, hogy az autizmus spektrumán bizony a világ leghíresebb tudósa ugyanúgy ott lehetett, mint a filmből ismert esőember, vagy a srác, aki a gyerekedet szedi szét az iskolában, és te azt hiszed, hogy az egész a szülei hibája, mert nem nevelik meg a büdös kölyköt; vagy az a fiú, aki képtelen emberekkel beszélgetni, de valamilyen más képessége meg kimagasló. Vagy nem az ... 

Mert ez a spektrum széles. Nagyon széles. Aki már találkozott autista emberrel, az pontosan tudja, mennyire az. Nem lehet behatárolni azzal, ha láttál már róla egy filmet. 

Sokan azonban semmit nem tudnak erről, pedig fontos lenne, hogy az autizmussal élő embertársaink (gyerekek és felnőttek egyaránt) azonos és megfelelő lehetőségeket kapnának az iskolában. 

Az érdi Szikra egyesület vezetője, Zádori Henrietta (maga is egy autista fiú édesanyja, aktivista) szerint az autista gyerekeknek nem csupán a lemaradásaikat, hanem az erősségeiket, különleges képességeiket is fejleszteni kell.

Szerintünk a legjobb az - mondja Zádori -, ha az autisták megtanulják, hogyan használhatják ki az egyediségüket, megtalálva ezzel a helyüket a világban. Egyesületünk autizmussal élő gyermekek fejlesztésével, tehetséggondozásával és táboroztatásával foglalkozik. A SZIKRA táborban ingyenesen vehetnek részt a gyerekek, védett közegben. Mottónk: “Ők is megérdemlik!” 
 


Idén másodszor: Pí futás!

Az egyesület másodszorra szervezi meg Einstein születésnapjához, vagyis 3.14-hez, a nemzetközi Pí-naphoz legközelebb eső szombatra a PÍ FUTÁST.

A felnőttek egy 3,14 kilométeres távot, míg a kicsik egy 314 méteres távot futnak. A számok jelképesek, a cél, hogy bárki részt tudjon venni az eseményen, még akkor is, ha a kondíciója nem a legjobb.


A nevezési díj annyi, amennyit te gondolsz

A nevezési díj annyi, amennyit a résztvevők gondolnak, mivel egyesületi adomány. Ám a résztvevők számára tavaly a mágikus 3140 forintos támogatási díjat javasolta a szpíker, de volt, aki megtehette, és 31 400 forintot is adott a közhasznú egyesületnek. Ebből a pénzből a Szikra táborokat tudják megszervezni úgy, hogy az a szülőknek ne kerüljön pénzbe! 

(A nevezési díjat előre is be lehet fizetni: SZIKRA Tehetséggondozó Egyesület 18086584-1-13 Számlaszám: 16200223-10124440-00000000) 

Tavaly többen futottak odahaza velünk egyidőben, ezzel kifejezve szolidaritásukat az ügy mellett szerte az országban, hiszen a Szikra táborokat már nem csak Érden tudjuk megszervezni. A nevezési díjakat tehát bárhonnan fogadjuk, és a futást dokumentáló fotókat büszkén és örömmel tesszük ki az egyesületünk Facebook oldalára

A PÍ FUTÁS nem gyorsasági verseny - mondja Zádori Henrietta -, a cél az, hogy mindenki a maga tempójában érjen el a célvonalig, ezért minden gyerek, aki regisztrál az eseményre, érmet kap a nyakába! (Regisztrációhoz kattints ide >>>)

Az esemény sportszerűségét és gördülékeny bonyolítását Botos Enikő, a BSI Futónagykövete és a Százhalombattai SZVISE Atlétika Egyesület szakedzője segíti. 

(Címfotó: Az első PÍ FUTÁS résztvevőinek kiosztott jelvények) 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja