SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2024-04-16
A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében.
Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Oltásellenes szülők, tömeges perek, lassuló adminisztráció

Az oltásellenes magatartás már régóta jelen van, azonban hazánkban eddig még nem volt olyan égető probléma. Amerikában annál inkább, ahol számtalan szülő különböző indokokra hivatkozva megtagadja a kötelező oltások beadását gyermeke számára.

Magyarországon a Covid oltások megjelenése óta erősödött fel a jelenség: akkor megjelentek azok a hangok, akik azóta szószólóvá váltak a témában. Jelenleg több olyan csoport is működik itthon, amelyek az oltásellenességre specializálódtak. Ezeknek tagjai tömeges pereket indítanak a háziorvosok ellen, akik nem hajlandóak igazolást kiállítani az oltások elmulasztására. Ez természetesen lassítja az adminisztrációt, ami a többi beteg későbbi ellátását eredményezi.

„A védőoltásokat, amelyeket évszázadok óta az orvostudomány egyik legnagyszerűbb találmányai közé sorolnak, nem szabad elbagatellizálni. Alacsony átoltottság esetén számos, a védőoltásokkal egyébként megelőzhető betegség jelenhet meg újra, mint ahogyan ez évről évre megtörténik a környező országokban. Ennek ellenére az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek érzelmekre hatva, a pánikkeltés és bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt. Honlapjaikon az oltóanyagokkal kapcsolatban hamis információkat terjesztenek, valamint bíróság, illetve Alkotmánybíróság előtt támadták és próbálják támadni a védőoltási rendszert” – írta a helyzetről a Telexnek a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.
 

Tippek és trükkök az oltásellenes csoportokban

Természetesen van lehetőség arra, hogy valaki „felmentést” kapjon a védőoltások beadása alól, és ezt az oltásellenes csoportok ki is használják. Az egészségügyről szóló törvény ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy valaki mentesüljön bizonyos védőoltások alól. Ezt azonban minden esetben orvosilag is igazolni kell, amit maga a beteg, vagy a törvényes képviselője kérvényezhet. Ehhez a beadványhoz csatolni kell egy, a betegséget vagy fennálló kezelést igazoló dokumentumot, ami alapján elbírálásra kerül a kialakul helyzet.

Mostanában azonban tömegesen kapnak ilyen iratokat a járványügyi hivatalok, és nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Hiszen ha elfogadják a hamis dokumentumokat, azzal a gyerekek életét veszélyeztetik, viszont ha elutasítják, akkor az oltásellenes szülők perre mennek. Ez egy hosszadalmas folyamat, amely alatt a védőoltások beadását szüneteltetni kell. Ezzel ismét időt nyernek a szülők, ami szintén a gyerekek egészségére nézve lehet káros.

Nem meglepő, ha ezt a „kiskaput” kihasználják az oltásellenes felnőttek. A Covid oltások idején alakult az Orvosok és egészségügyi dolgozók a tisztánlátásért egyesület, amelynek weboldalán egy egész útmutató áll azok rendelkezésére, akik szeretnék elkerülni a kötelező oltásokat a gyermekük esetében.

Több konferenciát is tartottak a témával kapcsolatban, ahol olyan klasszikus összeesküvés-elméletek is terítékre kerültek, mint az oltások összefüggése az autizmussal, az immunrendszert gyengítő hatásuk, vagy a neurológiai károsodást előidéző anyagok. Ezeket az évek során többször megcáfolták, azonban az elvakult „hívők”, valamint a könnyen befolyásolható emberek számára ezek a tanulmányok nem jelentenek semmit. Ők az ott elhangzott szavaknak hisznek, amik néha egészen elképesztőek.
 

Nem veszélyesek a gyerekkori védőoltások

A jelenleg használt, gyermekbetegségek megelőzésére készült vakcinák biztonságosak, nem tartalmaznak káros összetevőt. Korábban több oltásban is megtalálható volt a tiomezál, amely egy higanytartalmú tartósítószer. Ezt már nem használják, csak bizonyos influenza elleni oltások esetén, de itt is csak csekély mennyiségben. Annak ellenére változtatták meg több vakcina összetételét is, hogy számtalan kutatás alátámasztotta, a tiomezál nem kapcsolható össze az autizmus kialakulásával a gyermekek esetében.

Az, hogy megjelentek az oltásellenes szülők a világ számos pontján, nem meglepő: az álhírek, a COVID vakcinák és a különböző csoportok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a koronavírusjárvány után is aktívak maradhassanak. A klasszikus indokok mellett, mint a káros mellékhatások és az autizmus kialakulása, megjelent az a kifogás is, hogy emberi joguk lemondani a vakcinák felvételéről.

Ameddig nincs valós egészségügyi indok arra, hogy valaki megkapja a gyermekkorban előírt oltásokat, addig veszélyes ezeket elhalasztani. Előfordulhat, hogy valaki allergiás reakciót mutat valamelyik vakcina összetevőjére, azonban ezért tartják ott a gyermekeket és a felnőtteket is 25-30 percig a rendelőben egy-egy oltás után.
 

Védőoltások és oltásellenesség - egy gyermekorvos szemével

A témában kikértük dr. Hidvégi Edit gyermekorvos szakértőnk véleményét:

Az orvostudomány évről évre kétségtelenül fejlődik: egyre több olyan betegség van, amit egyrészt diagnosztizálni tudunk, másrészt a kezelés is lehetségessé válik. Évszázadokkal ezelőtt is már számos ma ismert betegség létezett, de a tünetek okát nem tudták, kezelés nélkül pedig jó részük halálos volt. Gondoljunk csak Nemecsek Ernőre, aki tüdőgyulladásban halt meg, mivel akkoriban még nem voltak antibiotikumok. Vagy Móra Ferenc Kincskereső kisködmön-ének egyik gyermek áldozata torokgyíkban szenvedett, ami jelenleg nemcsak hogy kezelhető, de megelőzhető betegség.

Gondolom, hogy senki sem sírja vissza a fekete himlő, járványos gyermekbénulás, szamárköhögés és kanyaró járványokat.

A mai kor embere Magyarországon abban nőtt fel, hogy ezeket a betegségeket már nem is ismeri, a legfiatalabb orvos generációk nehezen tudják diagnosztizálni, mivel csak a tankönyvben olvastak azokról. Ez pedig mind a védőoltásoknak köszönhető.

A magyar oltási rendszert a nemzetközi infektológusok (=fertőző betegségekkel foglalkozó szakemberek) általában dicsérettel emlegetik. 

Nemcsak a fertőző betegségek, de a többi kór esetében is sokkal eredményesebb lenne a megelőzés, mint a már kialakult betegség kezelése. Sajnos a kövérség, szívinfarktus, cukorbetegség, agyvérzés, ízületi kopások (és még sorolhatnám) ellen nincs védőoltás, de a fertőző betegségek egy része ellen van. Ezt ki kell használni, mivel szerintem senki sem akar beteg lenni.

Az oltásellenes mozgalmak hívei nagyrészt nem rendelkeznek megfelelő orvosi, biológiai tájékozottsággal, ezért az oltásellenes szószólók véleményét kritika nélkül elfogadják. Jogos vágy az emberi szabadság kérdése, de a körülöttünk élő embereknek is vannak jogaik, akik nem akarnak egy oltatlan fertőző betegtől kórokozókat elkapni és megbetegedni.


Az oltásellenesek mindig az oltások esetleges mellékhatásait hozzák előtérbe, és nem említik azok jó hatását 

És itt nagy aránytévesztés van: míg emberek ezreit-millióit védik meg az oltással a fertőző betegségektől, addig az 1-2 %-ban kialakult oltási reakciókkal riogatnak. Sajnos a médiában is a negatívumoknak van hírértéke, és nem a jó kezelésnek. 

Meg kell különböztetni az oltás után jelentkező tüneteket abból a szempontból is, hogy azok valóban az oltás következtében alakultak ki, vagy anélkül is megjelentek volna. Vannak enyhe reakciók is, pl. az oltás helyén jelentkező pír, duzzanat, fájdalom, amik hamar megszűnnek. Emiatt nem sodornám sem magamat, sem a gyermekemet veszélybe.

Valóban léteznek – elenyésző számban – súlyosabb tünetek, amik az adott egyén szempontjából nagyon sajnálatosak, de ezek miatt általánosítani és minden oltást mindenki számára elutasítani – ezt én a másik ember egészségének a veszélyeztetésének tartom. Ne akarjunk az időben visszalépni és a kórokozóknak lehetőséget adni tömeges fertőző megbetegedések kiváltására. 

A COVID járvány alatt fellángoltak az oltásellenes mozgalmak, ennek (is) következtében a magyar lakosság átoltottsága nem érte el a 70%-ot. A nemzetközi népegészségügyi statisztikák szerint az oltásnak közvetlen anafilaxiát (életveszélyes allergiás reakciót) kiváltó hatása 1:10.000 és 2:1.000.000 között változott és ez sem járt minden esetben halállal.

Ezzel szemben a COVID-os halálozást 2 hónapos időszakot tekintve 98%-ban, 7 hónapos megfigyelés alatt 90-95%-ban csökkentette, még a 60 éves kor feletti populációban is, bár ott kisebb volt a megelőzés hatásossága. 80 éves kor felett pedig 25%-ról 13%-ra csökkent a halálozási arány - mondja dr. Hidvégi Edit.
 

Dr. Hidvégi Edit családinet szakértő
 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja