A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mindennapi orvosi lecke a körmökről és a hajhullásról

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2019-05-16
Az alábbiakban egyik kedves betegünk történetét kívánom megosztani a Tisztelt Olvasókkal, mivel sok hasonló panasszal kerestek fel az utóbbi időkben szakrendelésünkön.
Mindennapi orvosi lecke a körmökről és a hajhullásról

Egy 41 éves hölgy jelentkezett 1 éve endokrin szakrendelésünkön súlyos körömváltozások miatt, amelyek több hónapja fennállottak és ezt jelentős hajhullás is kísérte.  Hajhullása 2 alatt fokozatosan romlott. Fizikai vizsgálata során száraz bőr, megvastagodott és törékeny körmök volta láthatóak vízszintes vonalakkal (A ábra), a haja durva, ritka, száraz tapintatú (B ábra) és pajzsmirigye diffúz módon megnövekedett. A beteg több körömgomba elleni kezelést kapott (ezek egész sora ismert a TV reklámokból, ezért nem sorolom) és a hajhullását is több készítménnyel kezelték, lényeges eredmény nélkül. A klinikai tünetek már önmagukban jelezték a csökkent pajzsmirigyműködés fennállását.

A leggyakoribb panaszok és tünetek az alábbi ábrán olvashatók:

E. ábra : a beteg fontosabb panaszai és tünetei

F. ábra: A pm UH vizsgálata

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei TSH 45,5 μI / ml és szérummentes tiroxin szint 0,7 ng/deciliter! A további immunológiai vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy az anti-thyreoglobulin antitestszint és az antithyroid peroxidáz antitest szint egyaránt magas volt (893NE, ill. 2016 IU/ml) Az ultrahang vizsgálattal egyenletesen megnagyobbodott, inhomogén strúmát találtam (F.ábra), (az inhomogenitás gyulladást jelez). Mindezek alapján Hashimoto típusú (krónikus limfocitás) pajzsmirigy-gyulladás okozta hipotireózist diagnosztizáltam. Érthető módon a vastag és törékeny körmök és hajhullás differenciál-diagnosztikájában figyelembe kell venni a hypothyreosisot, bár ez néha nem típusos. Egy évvel a megfelelő kezelés után a köröm tünetek és a hajhullás megszűnt (C és D ábrák). Ez az eset is jelzi, hogy a betegek panaszainak kikérdezése és vizsgálata vezethet a megfelelő laboratóriumi tesztek elvégzéséhez, az egyénre szabott kezelés révén a teljes tünetmentességhez. Fontos azt is megemlítenem, hogy a csökkent pajzsmirigyműködés gyakorta társul az immunrendszer csökkent aktivitásával és eleve hajlamot teremt fertőző betegségekre (pl. gombafertőzés).

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja