SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Melyik pajzsmirigyhormonnak van fogyasztó hatása?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2019-01-07
Mi a T2, a dijódtironin?
Melyik pajzsmirigyhormonnak van fogyasztó hatása?

Az elhízás korunk betegsége. A legújabb kutatások alapján hazánk az elhízottak arányát vizsgálva Európában az első, a Földön pedig a negyedik helyen szerepel. Ez a kétségtelen kozmetikai gondokon kívül nagyon fontos rizikófaktora más, az életet megrövidítő és az életminőséget is rontó népbetegségeknek: pl. a szív és érrendszeri betegségek, a 2. típusú cukorbetegség, ízületi kórképek.

Az elhízottak jelentős részénél a pajzsmirigybetegségeinek zavarát sikerült kimutatni. Az a tény már eléggé köztudott, hogy a csökkent pajzsmirigy-működés annak ellenére jár együtt a hízással, hogy az egyén nem fogyaszt nagyobb mennyiségű ételt, sőt gyakran többet mozog is az átlagosnál. Ennek oka az, hogy a pajzsmirigy hormonjai: a tiroxin (T4) és a trijódtironin (T3) fokozzák a sejtek és az egész szervezet energiafolyamatait, metabolizmusát, ennek az eredménye a testsúlya csökkenése. Ezek alapján már korábban is felvetődött az elhízás kezelése pajzsmirigyhormonokkal. A T4 (tiroxin) valóban  tudta csökkenteni a testsúlyt, de nem jelentős mértékben. Kiderült, hogy ebben a folyamatban a T4-ből képződő, a T4-nél 100-szor aktívabb hormon, a T3 lényegesen fontosabb (1. ábra).

1. ábra

A T3-t ezért elkezdték a testsúly csökkentésére használni. A gond azonban az volt, hogy ez a hormon csak nagyobb dózisok estén volt hatásos, amikor már jelentős mellékhatások is felléptek. Ezek közül a legfontosabbak a szívműködés zavarai (szívdobogás, ritmuszavar), másrészt a nagyfokú feszültség, ingerlékenység. Az áttörést a pajzsmirigy hormonjainak további vizsgálata jelentette (2. ábra). Korábban azt  gondoltuk, hogy a T4 és a T3 lebontása után képződött dijódtironin (T2) semmiféle lényeges hatással nem rendelkezik.

MINI REVIEW ARTICLE

Front. Endocrinol., 25 July 2018 | https://doi.org/10.3389/fendo.2018.00427


2.ábra

A tudományos fejlődés eredményeképpen létrejött egy új "T2" pajzsmirigyhormon, amelyen csak 2 jódatom van. A legújabb kutatások azonban az mutatták, hogy a két jódatomot tartalmazó T2 fontos szerepet tölt be  sejt oxigénfogyasztását jelző anyagcseréjében (2. ábra).

2. ábra. Dijódtironin (T2) képlete

 

Milyen hatásai vannak a T2-nek?

A T2 növeli az izom sejtek inzulinérzékenységét azáltal, hogy csökkenti az egyes sejtek zsírtartalmát. Az izmok tartalmának megváltoztatásával a T2 elősegíti, hogy kevesebb zsírt tároljanak bennük, és növeljék a benne tárolt energiamennyiséget (szénhidrát formájában).

A T2 abban különbözik a T3-tól és a T4-től, hogy nem hat jelentősen az agyalapi mirigy TSH termelésére és az élettani pajzsmirigyműködésre. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem fogja jelentősen csökkenteni vagy abbahagyni a saját pajzsmirigyhormonok termelődését a T2 bevétele után, továbbra is normálisan fog működni. Ez utóbbi azért is fontos, mert a T4, de különösen a T3 túlzottan katabolikus hatású lehet, azaz nem egyszerűen a zsírvesztést, hanem izomsorvadást, izomvesztést okozhat. A T2 viszont teljesen megkíméli izomszöveteket, nem okoz izomsorvadást és gyengeséget.
 

A 3,5-T2 élettani és patofiziológiai szerepe az emberekben

Az eddigi tanulmányok azt mutatták, hogy a T2 emberben (1-5 μg / kg dózisban) gyors (4-6 óra elteltével)  kezelése növelte az ún. metabolikus rátát. A krónikus T2 adagolás (28 nap, kb. 5 μg / kg BW) 4 kg-os testsúlycsökkenést eredményezett. A legfontosabb klinikai paraméterek nem mutattak szignifikáns változást, és nem észleltek mellékhatásokat (ritmuszavart) sem.

Az eddigi megfigyelések alapján a T2 alkalmas  készítmény a testsúly csökkentésére és az inzulin rezisztenciát csökkentő hatása miatt az inzulin rezisztenciával járó állapotokban is (PCOS).

Prof. Dr. Balázs Csaba

 

Indexkép: PublicDomainPictures / Pixabay

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja