SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A termográfia (bőrhőmérséklet mérése) új és egyszerű módszer a pajzsmirigy göbök vizsgálatában

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2021-06-07
A pajzsmirigy csomók (göbök) gyakoriak az általános populációban. A felnőtt populációs vizsgálatok szerint a nők körülbelül 4-7%-ának és a férfiak 1-3%-ának vannak tapintható pajzsmirigycsomói. Az ultrahangvizsgálattal megbecsült göbök gyakorisága azonban magasabb, eléri a lakosság 68%-át. A pajzsmirigycsomók nemcsak a pajzsmirigy térfogatának növekedését jelentik, hanem ez egyidejűleg a mirigy túlnövekedésével és strukturális vagy funkcionális átalakulásaival is együtt jár. Bár a pajzsmirigy göbök többsége jóindulatú, a rosszindulatú daganatok kizárása kötelező.
A termográfia (bőrhőmérséklet mérése) új és egyszerű módszer a pajzsmirigy göbök vizsgálatában

Milyen módszerek állnak rendelkezésre a göbök vizsgálatában?

 

  • Kötelező a pajzsmirigy fizikális vizsgálata, tapintása, amely sajnálatos módon egyre gyakrabban elmarad. Jóllehet a tapintás során a pajzsmirigy állomány (rugalmas? tömött? érzékeny? kemény? stb.) sok információt adhat.
  • A göbök izotópos vizsgálata során kiderülhet, hogy a göb sok izotópot vesz fel, túlműködik (ezek az ún. meleg vagy forró göbök), amelyek túlműködést okozhatnak. A szív ritmuszavarainak hátterében gyakran ilyen göbök állnak. A gyulladás vagy a rosszindulatú folyamat miatti göbök nem vagy csak alig vesznek fel izotópot, ezért „hideg göböknek” nevezzük.
  • Az ultrahang (UH) valóban további módot jelentett a göbök vizsgálatában, ezért ezeket már rendszeresen végezzük.
  • Az UH-val kombinált tűszúrásos vizsgálat tovább javította a göbök funkciójának megítélését (jó- vagy  rosszindulatú, gyulladásos eredetű folyamat áll-e fenn).
  • Jelenleg a „finomtű biopsziát (FNAB)” tartjuk a diagnózis „arany standard” eszközének.
  • A 95%-nál nagyobb specifitás ellenére a határozatlan eredmények az esetek 15–30%-ában fordulnak elő, és ekkor mind a beteg, mind a sebész kezelési dilemmába kerül. Ezért ezekben az esetekben más műtét előtti diagnosztikai technikák alkalmazásával elkerülhetjük a felesleges további diagnosztikai eljárásokat és a műtétet is. Ennek a problémának a megoldásához hasznos segítséget nyújt az infravörös termográfia, amelyik olcsó és nem invazív, fájdalmatlan módszer a göbök vizsgálatára. Fontos, hogy a pajzsmirigyrák az összes pajzsmirigy göb 7–15%-át képviseli. A göbökben az erek növekedése a helyi bőrhőmérséklet emelkedésével járhat. Ezenkívül a rosszindulatú sejtszaporulat (sejtek számának növekedése) által termelt nitrogén-oxid szint növekedése helyi értágulatokat eredményez, ami egyre több hő kibocsájtásához vezet. Figyelembe véve ezeket az információkat és azt a tényt, hogy a pajzsmirigy felszínes mirigy, logikusnak tűnt, hogy a pajzsmirigy feletti bőrhőmérsékletet meghatározzuk. Ez a hő az infra tartományban található, ezért külön eszközöket kellett kifejleszteni. Ennek az infravörös termográfiának a hasznosságát már korábban felvetették. Az utóbbi években ezekről számos tanulmány jelent meg, de csak a napjainkba került be az orvosi gyakorlatba (CP Damião CP és munkatársai Menj: Sci Rep.2020; 10:21010. Published online 2020 Dec 3. doi:10.1038/s41598-020-78047-1).
  • Az infravörös termográfia mérésére több és gyakran komplikált módszert dolgoztak ki. Ezért a korábbi komplikált és gyakran igen drága technikák helyébe már az okostelefonokra szerelhető applikációt fejlesztették ki, amelynek segítségével pontosan mérhetjük a göbök funkcióját. Örömteli, hogy hazánkban először ez a módszer is rendelkezésünkre áll (1 ábra).

az okostelefonra szerelt infravörös kamera1. ábra. Az okostelefonra szerelt infravörös kamera

A göbök értékelésében a meghatározó az volt, hogy a göbök mért átlagos hőmérséklete mennyiben tért el az ép résztől.

A pajzsmirigy termogram színes és fekete-fehér képe
2. ábra. A pajzsmirigy termogram színes és fekete-fehér képe

A következő összetett és matematikai modellekkel végzett feladat az volt, hogy az  eltérő, tehát fokozott vagy csökkent működésű pajzsmirigy aktivitását meghatározzuk. Azt az eredményt kaptuk, hogy a hőmérséklet lényegesen eltért a két állapotban (3. ábra)

Termogram hiper- és hipotireoid állapotban
3. ábra. Termogram hiper- és hipotireoid állapotban.

A vizsgált két betegen a következő mérések voltak megfigyelhetők: a túlműködő (hipertireoid) állapotban a helyi átlagos hőmérséklet 37,1-37,5 °C, míg csökkent működés esetén 34,6-34,9 °C volt.

Az egyes csoportok bőrhőmérséklet megoszlását mutatja az eltérő pajzsmirigyműködés függvényében a 4. ábra. A legmagasabb a hipertireoid a legalacsonyabb a hipotireoid csoportban volt.

bőrhőmérséklet
4. ábra. A bőrhőmérséklet a hiper- és hipotireoid állapotban és a kontroll csoportban.

Nagyobb számú egyénben az volt kimutatható, hogy az átlag a hőmérséklet ± standard eltérés 37,63 ± 0,56 °C volt a hiperthireoisisban, de csak 34,93 ± 0,32 °C volt hipotireózisban és 35,76 ± 0,49 °C  pedig a kontroll csoportokban. Az egyes göbök vizsgálata azt mutatta, hogy a jóindulatú göbök hőmérséklete nem tért el a normális területtől (36,21 ± 0,73 °C), de a rosszindulatúak magasabb hőmérsékletet mutattak (37,63 ± 0,29 ° C) (5. ábra)

Túlműködő, nem rosszindulatú göb
5. ábra. Túlműködő, nem rosszindulatú göb a j. pajzsmirigylebenyben

A pajzsmirigygöbök termográfia vizsgálata
6. ábra. A pajzsmirigygöbök termográfia vizsgálata (a-i-ig). A sötétvörös göbök rosszindulatú folyamatot  valószínüsítenek.

Mivel a pajzsmirigy rosszindulatú megbetegedése gyakran társul az emlő daganatával, ezért meghatározták az emlők göbeinek hőmérsékletét és szignifikáns összefüggést találtak a göbök funkciójával (7. ábra).

Az emlők termográfiás képe
7. ábra. Az emlők termográfiás képe (a bal oldalon kifejlett fokozott aktivitással)

Az eredmények azt mutatják, hogy a termográfia fontos módszer lehet, és más  képalkotási móddal együtt alkalmazva lényeges szerepet játszhat a pajzsmirigy betegségeinek  funkcionális diagnózisában.

Nyitókép: depositphotos

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja