SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hatásos-e fogamzásgátló tabletta pajzsmirigybetegség esetén?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2018-10-19
A pajzsmirigybetegség kezelésben részesülők körében gyakran felmerülő kérdés, hogy nem okoz-e problémát, ha a kezelés alatt fogamzásgátlás miatt más hormonokat is szednek.
Hatásos-e fogamzásgátló tabletta pajzsmirigybetegség esetén?

A kérdés azért is összetett, mert a fogamzásgátló tabletták a hormonok kötéséért felelős fehérje termelődését is befolyásolják, ezért a pajzsmirigy hormonjai szintjére is hatnak, a kettő együttes szedése tehát némiképp módosíthatja a pajzsmirigy gyógyszerek adagolását.

Fontos még tudni, hogy a pajzsmirigy a szervezet energiaháztartásának irányítója.

Túlműködése esetén más anyagok (pl. gyógyszerek) mennyisége hamarább bomlik le a szervezetben, így esetleg a fogamzásgátló tabletta sem nyújt kellő védelmet a nem kívánt teherbeesés ellen.
 

A tabletták szedését minden esetben személyre szabottan határozzuk meg, az alapbetegség függvényében:
 

  • Amennyiben a mirigy működése normális, élettani, de már autoimmun gyulladás fennáll (antitestek mutathatók ki), akkor a beteg szedheti a fogamzásgátló tablettát. Ilyenkor esetekben alacsony hormontartalmú tabletta javasolt és legalább évente célszerű ellenőrizni a hormonszinteket.
  • Ha a pajzsmirigy működése fokozott, azaz hipertireózis áll fenn, akkor a szervezet anyagcseréje felgyorsult és ennek következtében a fogamzásgátló tabletta hormontartalma gyorsan csökkenhet, ezért hatástalanná válhat. Ilyen esetekben biztosabb megoldást - mechanikus fogamzásgátlás, például óvszerrel - tanácsos választani.
  • Amennyiben a pajzsmirigy működése csökkent, akkor ugyan szedhető a fogamzásgátló, de a pajzsmirigyhormon (tiroxin) dózisának változtatása, emelése válhat szükségessé. Az egyik vezető orvosi lapban (New England J. Med.-ben) közölt adatok azt mutatták, hogy a megfelelő pajzsmirigyműködés helyreállításához nagyobb mennyiségű tiroxinra volt szükség azokban a nőkben, akik fogamzásgátló tablettát szedtek. Ilyen esetekben a pajzsmirigy működésének hat hónaponkénti ellenőrzése szükséges.
  • Rosszindulatú- vagy súlyos pajzsmirigy betegségben a fogamzásgátlás nem javasolt és más megoldást kell választani.

Végezetül alapvető, hogy a családtervezéskor a fogamzásgátló tabletta elhagyása után sor kerüljön a pajzsmirigy hormonjainak és az autoimmun gyulladásért felelős antitesteknek a meghatározására is. Ez különösen fontos azoknál, akiknek már volt pajzsmirigybetegségük vagy családjukban hasonló betegség már előfordult.

Indexkép: wikimedia

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja