A fejlett világban, ahol bőségesen állnak rendelkezésre jó minőségű, fehérjében gazdag élelmiszerek, és a jódot gyakran adják a sóhoz, a feldolgozott élelmiszerekhez, általában nem kell aggódnunk a fehérje alultápláltsága vagy a jódhiány miatt. A világ többi része azonban nem ilyen szerencsés. Több, mint kétmilliárd ember szenved pajzsmirigy-alulműködésben a jódhiány miatt, ami a szellemi fogyatékosságok első számú oka a világon.
Étrendi golyvaképző anyagok: A golyvaképző anyagok növényekben található természetes anyagok, amelyek zavarják a normális pajzsmirigyműködést, és ezért golyvát okozhatnak, különösen akkor, ha fehérje- és/vagy jódhiány van. Megdöbbentően sokféle növényi élelmiszer tartalmaz golyvaképző anyagokat.
Íme öt golyvaképző étel, amelyekről tudnia kell.
1. Szója
A szójabab kétféle goitrogént tartalmaz: genisteint és daidzeint. Ezeket gyakran szójaflavonoidoknak vagy szójaizoflavonoknak nevezik, amelyekről általában azt mondják, hogy jótékony hatással vannak ránk, pedig régóta ismert, hogy ezek a vegyületek pajzsmirigy-alulműködést és golyvát okozhatnak. A szójaflavonoidok csökkentik a pajzsmirigy-peroxidáz, a jódot a pajzsmirigyhormonba beépítő enzim aktivitását. Erős klinikai bizonyítékok támasztják alá a szójatermékek pajzsmirigy-ellenes hatásait csecsemők, gyermekek és felnőttek esetében. Tanulmányok kimutatták, hogy a szójatápszerrel etetett csecsemőknél pajzsmirigy-alulműködés vagy – súlyosabb esetekben – golyva alakulhat ki, amely általában megszűnik, ha a szójatápszer szedését abbahagyják. Az 1960-as évek után a gyártók állítólag jódot kezdtek adni a tápszerekhez a kockázat csökkentése érdekében. Amikor egy baba pajzsmirigy-alulműködéssel születik, pajzsmirigyhormon-kiegészítőket írnak fel a hiány korrigálására. A szójatápszerrel etetett csecsemőknek 25%-kal nagyobb dózisú pajzsmirigyhormonra van szükségük, mint a szójamentes tápszerrel etetett csecsemőknek, hogy a pajzsmirigyhormon szintje a normál tartományba kerüljön.
A felnőttek is veszélyben vannak! Vegyük például egy érdekes klinikai vizsgálatot: 60, határeseti pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő betegnek vagy 2 mg szója-izoflavont (a tipikus mindenevő étrendjében található mennyiség), vagy 16 mg szója-izoflavont (a tipikus vegetáriánus étrendben becsült mennyiség) adtak. A szója-izoflavonok „vegetáriánus” dózisa háromszor nagyobb valószínűséggel okozta a betegeknél a határeseti („szubklinikai”) pajzsmirigy-alulműködésből a teljes („nyilvánvaló klinikai”) pajzsmirigy-alulműködésbe való átalakulást. Fontos: a szója goitrogénjeit főzéssel nem lehet elpusztítani!
2. Kasszava
A manióka gyökere fontos alapvető keményítő kétmilliárd ember számára, különösen a szubszaharai Afrika, Ázsia és Latin-Amerika fejlődő területein, ahol főzve, pépesítve vagy lisztté őrölve fogyasztják. Az Egyesült Államokban korábban szinte kizárólag tápióka készítéséhez használták a maniókát, de az utóbbi időben betört a virágzó növényi alapú gyorsétel-iparba, és mindenféle chipsben és snackben megtalálta a helyét. Amikor összetörik, vágják vagy rágják, a nyers manióka gyökere cianidot termel, amelyet az emberi szervezet sokkal kevésbé mérgező tiocianátokká alakít át – ez kéntartalmú goitrogén, amely számos zöldségben megtalálható. A tiocianátok megnehezítik a jód felszívódását a pajzsmirigy számára, mivel versenyeznek a jóddal a mirigybe jutásért. Ez a hatás minimalizálható az étrend jóddal való kiegészítésével; a felesleges jód így kiszoríthatja a tiocianátot és megnyerheti a versenyt. A tiocianátok gyengítik a pajzsmirigy-peroxidáz enzim aktivitását is, amely a jód pajzsmirigyhormonba való beépítéséhez szükséges. Ez a hatás szintén nagymértékben csökkenthető jódpótlással. A tiocianátok könnyen átjutnak a méhlepényen, és pajzsmirigy-működési zavarokat okozhatnak az újszülötteknél, különösen, ha a csecsemő nem kap elegendő jódot. A keményítő kivonás modern módszerei teljesen eltávolítják a cianidot a maniókából, de ne feledjük, hogy ha friss manióka gyökeret vásárol, akkor meg kell hámoznia és alaposan fel kell forralnia (ügyelve arra, hogy a forrásban lévő vizet kiöntse), hogy eltávolítsa a cianidot és jelentősen csökkentse a tiocianát szintet.
3. Keresztesvirágú zöldségek
Minden keresztesvirágú zöldség, mint például a brokkoli, a karfiol, a kelkáposzta és a kelbimbó tiocianátokat tartalmaz. Ezért kerülni kell a túlzott fogyasztását – különösen a nyers keresztesvirágú zöldségekét. A nyers karalábé és fehérrépa egy nagyon erős golyvaképző anyagot, a goitrint is tartalmaz. A legtöbb más golyvaképző anyaggal ellentétben ez a vegyi anyag golyvát okozhat, még akkor is, ha sok jód van az étrendben. A goitrin jelentősen gyengíti a pajzsmirigy-peroxidáz enzim aktivitását. Nagyon fontos, hogy a karalábét és a fehérrépát fogyasztás előtt megfőzzük , hogy elkerüljük a goitrinnak való kitettséget.
4. Köles
A köles az Egyesült Államokban leginkább madáreleségként ismert, de a fejlődő országokban is alapvető gabonaféle, mivel jól fejlődik a meleg, rossz minőségű talajú helyeken is. Az utóbbi időben ez a gabonaféle egyre népszerűbb az Egyesült Államokban, mint a búza gluténmentes alternatívája. A köles három golyvaképző flavonoidot tartalmaz, amelyek nagymértékben csökkentik a pajzsmirigy-peroxidáz aktivitását. A köles flavonoidok (elég durván) le is szorítják a pajzsmirigyhormont a véráramban lévő hordozófehérjékről. A főzés nem pusztítja el a köles flavonoidjait.
5. Hagyma
A hagyma két különböző golyvaképző anyagot tartalmaz: kvercetint és propil-diszulfidot. A kvercetin csökkenti a tireoperoxidáz, valamint egy második enzim, a máj dejodináz aktivitását – ez a májenzim szükséges a pajzsmirigyhormon aktiválásához. Bár a hagyma különösen gazdag kvercetinforrás, a kvercetin számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható. A forralás bizonyos mértékig csökkenti a kvercetin mennyiségét az élelmiszerekben.
A lényeg: Ha alulműködő pajzsmirigye van, érdemes lehet csökkentenie a növényi eredetű golyvaképző ételek bevitelét. A terhes és szoptató nőknek különösen óvatosnak kell lenniük a golyvaképző ételekkel, valamint azoknak, akiknek az agya még fejlődésben van.
Nyitókép: keresztesvirágú zöldségek (depositphotos)
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)